Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč s názvem „Čum na drát“ přivádí do údivu nejednu hospodyňku. Nejen, že chutná fantasticky, ale ještě při pečení dost překvapí!
Zdroj: Toprecepty, KatkaCechova

Čum na drát. Tak zní trochu zvláštní název koláče, který v zahraniční verzi nese jméno magic cake neboli zázračný koláč. On totiž skutečně tak trochu zázračný je. Je sice z jednoho těsta, ale "jako zázrakem" se z něj v průběhu pečení stane třívrstvý, takže když jej rozkrojíte, opravdu budete, jak se říká „čučet na drát“.


Koláč, který vás překvapí

Rčení čučet nebo mrkat na drát určitě znáte. Používá se pro něco nezvyklého nebo zvláštního, něco, co vás překvapí a udiví. Proč se tak ale začalo říkat koláči? Zřejmě proto, že po jeho upečení a rozkrojení bude koukat hodně vyjeveně. Překvapením je hlavně pro samotnou pekařku, protože ta ví, že připravovala pouze jedno těsto, samotný koláč však vypadá, jako byste udělali koláč s náplní. 

Čum na drát neboli Magic cake

I když by název napovídal, že jde o český moučník, koláč má svůj zahraniční vzor. Známější je pod anglickým názvem magic cake, pravděpodobně ale pochází z Francie, kde se mu říká Gâteau magique.

Předchůdcem tohoto koláče byl zase dvouvrstvý dezert millasson nebo millas, který pochází z jižní Francie. Peče se z jednoduchého těsta z prosné a kukuřičné mouky, které se během pečení rozdělí na dvě vrstvy, přičemž jedna vypadá jako piškotová a druhá jako krémová

Do moderní verze koláče magic cake se používá obyčejná hladká mouka, vajíčka, máslo, mléko a cukr. Těsto tak trochu připomíná těsto na lívance nebo palačinky a je až neskutečně jednoduché.

Trik spočívá v tom, že se bílky a žloutky oddělí, z bílků se ušlehá tuhý sníh, který se pak jemně vmíchá do těsta, ale ne úplně. Díky tomu se pak při pečení jako kouzlem vytvoří tři vrstvy, přičemž spodní vrstva je hutnější, druhá krémová a na povrchu koláč zdobí nadýchaný piškot.

Na těstě je zvláštní i to, jak je tekuté, dává se do něj totiž poměrně málo mouky. Je však třeba se toho nebát a nic nepřidávat, těsto tak opravdu má vypadat. 

Makový nebo vanilkový?

Magic cake se dá upéct do koláčové formy nebo jako řezy na plech, může mít mnoho příchutí, základní verze je vanilková, populární je i čokoládová, u nás se koláč čum na drát nebo také čuč na drát často dělá makový, který si můžete připravit podle našeho ověřeného receptu. Láká-li vás víc vanilkový originál, pusťte se do toho podle receptu následujícího.

Budete potřebovat: 4 vejce pokojové teploty, 150 g cukru, 110 g rozpuštěného másla, 5 ml vanilkového extraktu, 95 g hladké mouky, 470 ml vlažného mléka, moučkový cukr (na posypání).

Postup: Předehřejte troubu na 190 °C. Koláčovou formu o rozměrem 20 x 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky pak vyšlehejte s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Přidejte máslo a vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání další minutu až dvě. Pak přisypejte mouku a zapracujte ji do směsi.

Pomalu začněte přidávat mléko a opět dobře promíchejte. Bílky ušlehejte, dokud netvoří tuhé špičky. Pak sníh z bílků opatrně vmíchejte do těsta. Těsto nepromíchávejte s bílky důkladně, na povrchu by měly stále plavat kousky bílků.

Těsto nalijte do pečicí nádoby a pečte 40 až 70 minut nebo dokud není povrch lehce zlatavý. Doba pečení se může značně lišit v závislosti na troubě, proto kolem čtyřicáté minuty zkontrolujte, zda již koláč není upečený. Hotový koláč vyjměte, nechte vychladnout a pocukrujte. A víte, co je na tom koláči ještě magického? Ze stolu mizí téměř zázračnou rychlostí. 

Náš tip: Máte-li rádi nadýchané piškotové moučníky, můžete si připravit třeba tyto piškotové řezy podle našeho video receptu

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

hmalenkova hmalenkova

9. 3. 2023 22:02

Dobrý den,
pokud formu předtím potřete máslem nebo olejem, bude papír lépe držet a nebude se vám rolovat. Případně lze papír i navlhčit trochou vody. Hezký den

vasek.ku

9. 3. 2023 21:23

carpp: To jsem taky nepochopil, ale odpovědi se asi nedočkáme. ;-(

carpp

22. 2. 2023 22:52

Jaký smysl má v dortové formě máslo pod pečícím papírem?

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více