Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tyrolský gröstl: Dokonalá specialita se zbytků masa a brambor zasytí nejen horaly. Osmažená cibulka a volské oko dají jídlu korunu!
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Pokud jste již někdy byli v rakouských Alpách, určitě jste na gröstl v nějaké restauraci narazili, hlavně, pokud jste zavítali do Tyrolska. I když jde jen o obyčejné pečené brambory doplněné masem či uzeninou a vajíčkem, je to legendární jídlo, které zachutná i nám!


Gröstl zahřeje i nasytí

Gröstl je přímo dokonalým zahřívacím jídlem, které oceníte, ať už se vrátíte promrzlí z lyžování nebo třeba jen po celém dni v práci. Prostý pokrm alpských horalů poskytoval vždy dostatek energie i v místních drsných podmínkách a hlavně dostatečně nasytil i při náročné práci na místních statcích ve vysokých horách.

Tyrolská kuchyně je vůbec vyhlášená, právě odsud pochází voňavý tyrolský špek, špekové knedlíky podávané často ve vývaru, špecle s aromatickým sýrem a nebo jablečné kroužky z místních vyhlášených jablek smažené v těstíčku. Jednou z tyrolských nejslavnějších specialit je pak i gröstl

Bez volského oka není gröstl

Tiroler gröstl je vlastně takovým pokrmem ze zbytků. Připravuje se z vařených brambor, masa nakrájeného na malé kousky a cibulky. Vše se pak společně osmaží na sádle s kmínem a majoránkou krásně dozlatova a dokřupava, čímž se vše spojí v dokonalou harmonii chutí.

Neoddělitelnou součástí pokrmu je sázené vejce neboli volské oko, které celý pokrm zdobí společně s nasekanou pažitkou, petrželkou nebo jarní cibulkou, které svou zelenou barvou dodají gröstlu trochu svěžesti. Maso se do jídla používá hovězí či vepřové, gröstl však může být i kachní nebo třeba kuřecí, chybu rozhodně neuděláte ani s proslaveným tyrolským špekem, který jídlo úžasně provoní. Někdy se do gröstlu přidávají i houby, nejčastěji žampiony

Gröstl jako vynikající pokrm ze zbytků

Gröstl byl v Tyrolsku populárním pokrmem od pradávna a již od dávných dob byl jídlem ze zbytků. Připravoval se pravidelně v pondělí, přičemž se do něj používaly zbytky nedělní pečeně.

Nikoho asi nepřekvapí, že se mu podobá mnoho dalších specialit nejen rakouských. Jde například o blunzengröstl se špekem, wurstgröstl s klobáskou, innsbrucker gröstl s telecím. V Německu je jeho obdobou bauernfrühstück, což znamená prostě a jednoduše farmářská snídaně. Jak je vidno, i u ní bylo potřeba, aby byla dostatečně vydatná. 

Pravý gröstl podle rakouského receptu

Příprava gröstlu je neskutečně snadná, rychlá a zvládne ji každý. A vlastně jedno, zda si jídlo připravíte po návratu z hor nebo rovnou ráno na snídani. Zachutná vám totiž pokaždé. Nejlepší je podávat jej rovnou na pánvi a pokud k němu chcete připravit i nějaký dezert, výborně se k němu hodí další slavný pokrm rakouské kuchyně císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn

Na gröstl budete potřebovat: 600 g brambor, 2 lžíce oleje nebo sádla, 1 velkou cibuli, 250 g hovězího vařeného masa, sůl a pepř, 1 lžíci nasekané petržele nebo pažitky, majoránku, kmín, máslo a 4 vejce na volská oka. 

Postup: Brambory omyjte a uvařte doměkka. Pak je oloupejte, nechte vychladnout a nakrájejte je na tenké plátky nebo na kostičky. Vařené hovězí maso nasekejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

Ve velké pánvi zahřejte sádlo nebo olej a osmahněte v něm cibuli. Osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a kmínem. Přidejte maso a opečte je dozlatova až křupava. V jiné pánvi si připravte volská oka. Pokrm rozdělte na talíře, zakryjte sázenými vejci a posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podávejte se zelným nebo zeleninovým salátem. 

Náš tip: Při přípravě gröstlu můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Austria.info
Suedtirol.info

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více