Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na falešný boršč bez masa? Chuť vylepší osmažení zeleniny i správné koření, pak je výsledek dokonalý
Zdroj: Toprecepty, maris

Hlavní roli ve výživné polévce boršč hraje zelenina, ale patří do ní i vývar z kostí a maso. Připravme si ale dnes zeleninový boršč. Zjistěte, co do něj dát, aby byl výborný.


Co je boršč

Boršč je ruské a ukrajinská polévka z červené řepy (existují i zelené a bílé varianty této polévky). Připravuje se ale i ve Finsku a obdobné polévky si chystají i v Polsku, Pobaltí a Bulharsku. Existují dohady, jestli je toto jídlo spíše ruské nebo ukrajinské.

Do ruské varianty patří maso, červená řepa, zelí, kořenová zelenina, cibule, rajčatový protlak, ocet a cukr, zatímco do té ukrajinské maso, zelí, brambory, červená řepa, rajčatový protlak, mrkev, pastinák, cibule, slanina, máslo, ale také ocet a česnek. Tato varianta je zdobená zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou. My si ale připravíme vegetariánský boršč, který se považuje spíše za falešný.

Co je důležité pro přípravu boršče

Při přípravě boršče je důležité nejdříve kořenovou zeleninu osmahnout, až pak ji přidat do hrnce a vařit spolu s dalšími ingrediencemi. Lépe tak vynikne chuť zeleniny.

Polévku můžeme vařit se zeleninovým vývarem (je potřeba připravit dopředu), ale i jen s vodou. Přidává se rajčatový protlak, sáhnout můžeme ale také po rajčatovém pyré (passata).

Co se týká červené řepy, můžeme si ji pořídit syrovou, a pak ji uvařit podle článku z naší sekce Tipy a triky. Hotová řepa se pak přidává do polévky nakonec.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit zeleninový boršč

Na zeleninový boršč si připravte: 2 předem uvařené červené řepy, 1 velkou mrkev, 150 g celeru, 100 g petržele, 2 velké brambory, 2 velké hrsti čerstvého zelí nakrájeného najemno, 3 lžíce rajčatového pyré, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody, ocet, cukr, olej, pepř a sůl. Na ozdobení pak můžete přidat zakysanou smetanu a petrželku.

Jak na to? Uvařte řepu. Zelí nakrájejte najemno. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte trochu oleje, dejte do něj kořenovou zeleninu, bobkové listy, nové koření, a vše orestujte. Pak přidejte rajčatové pyré a zalijte ho vývarem.

Polévku přiveďte k varu. Vložte do ní brambory, asi po pěti minutách zelí a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Řepu nakrájejte na drobné kostičky a před koncem vaření ji přidejte do polévky. Polévku osolte, přidejte pepř, lžičku octa a trošku cukru dle chuti.

Na talíři pak můžete přidat lžíci zakysané smetany a vše posypat petrželkou.
Vyzkoušejte i další variantu zeleninového boršče s pořádnou porcí různých druhů zeleniny. 

Zdroj informací:
https://cs.wikipedia.org/
https://www.bbc.com

Náš tip: Červenou řepu si můžete i upéct s bramborami a cibulí.

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více