Levné kuchtění podle Přemka Podlahy: Falešná svíčková z brambor nebo mrkvové šátečky chutnají skvěle
11. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Levné nenáročné vaření bylo oblíbeným tématem televizních Receptářů. Mnohé z těchto receptů mají své využití i dnes. Úsporné recepty byly také v každé „receptářové“ publikaci. Pojďme se podívat, jaké dobroty před více než třiceti lety byly hitem nejen tohoto pořadu.
Polévka je grunt, i ta falešná hovězí z ořechů nebo žemlová
Na „ořechovou“ polévku budete potřebovat 1 litr vody, 6 nadrobno nakrájených vlašských ořechů, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru.
Zeleninu nastrouhejte a společně s nadrobno nakrájenými ořechy a dejte vařit. Když zelenina změkne, zavařte podle chuti nudličky nebo drožďové knedlíčky.
Pokud vám zbylo tvrdé pečivo, můžete ho zužitkovat v žemlové polévce.
Potřebovat budete 1 litr vody, 2–3 starší rohlíky (žemle nebo housky), 1 hovězí bujón v kostce, sůl, tekuté polévkové koření, 2 vejce, hrst sekané zelené petrželky.
Do vody nalámejte rohlíky a dejte vařit. Když se začnou rohlíky rozvářet, rozšťouchejte je, přidejte kostku bujónu, trochu tekutého polévkového koření a chvilku povařte. Nakonec rozklepněte vejce a pomaluje je vidličkou rozmíchejte. Polévku odstavte a přidejte zelenou petrželku.
Mohlo by vás zajímat
Brambory, které voní jako svíčková
Tomuto receptu se dokonce říkalo „svíčková“ z brambor. A víte proč? Může za to voňavé koření, které se běžně dává do svíčkové omáčky.
Pokud to tedy chcete zkusit, připravte si: ½ kg brambor, špetka kmínu, trochu sušeného tymiánu, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, sůl, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky.
Jak na to? Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky, přidejte kmín, tymián, nové koření, pepř, bobkové listy, osolte a zalijte vodou. Vařte do změknutí brambor.
Než se brambory uvaří, připravte si cibulovou jíšku. Rozehřejte sádlo, vsypte na něj nadrobno nakrájenou cibuli a smažte, až cibule zesklovatí. Pak přidejte mouku a za stálého míchání smažte na menším plameni, dokud nevznikne světlá jíška.
Uvařené brambory sceďte, ale vodu si ponechte a zalijte s ní jíšku. Přidejte uvařené brambory, promíchejte a podávejte.
Brambory na prvním místě
Brambory v levných receptech převažovaly. Většinou šlo o ty uvařené a zbylé z předešlého dne, které se zpracovaly. Některé kombinace byly překvapující, třeba na kousky nakrájené vařené brambory smíchané s vařenými nudlemi, a to vše osmažené na sádle s opraženou cibulkou.
Stejně tak se opékaly brambory spolu s na kostičky nakrájenými knedlíky a mastily osmaženou nadrobno nakájenou slaninou. Uvařené brambory a čočka se podle dalšího z receptů rozmixovaly, přidalo se horké mléko a bramborovo-čočkové pyré bylo na světě, tedy na talíři.
Bramborové placky se zelím
Jednoduché a levné byly různé bramborové placky. Ty jsou ostatně oblíbené pořád. Na placky se zelím budete potřebovat: 1 kg brambor, 2 vejce, 2– 3 lžíce hrubé mouky, sůl, tuk na smažení, 1 sklenice kysaného zelí (cca 640 g), sádlo na omaštění.
Brambory uvařte, oloupejte a najemno nastrouhejte do větší mísy, osolte, přidejte 2 vejce a postupně hrubou mouku (těsto by mělo být tužší). Vytvarujte placky a opečte z obou stran (lze je také upéct v troubě na pečicím papíru bez tuku). Mezitím povařte kysané zelí a omastěte sádlem. Placky roztrhejte na menší kousky, smíchejte se zelím a podávejte.
Mrkvové šátečky
Chutným moučníkem byly šátečky z mrkvového těsta, do kterého se nepřidával cukr. Budete potřebovat 300 g mrkve, 600 g hladké mouky, 2 Hery, 2 prášky do pečiva, marmeláda (podle chuti), moučkový cukr na obalení.
Mrkev najemno nastrouhejte, dejte do mísy a přidejte mouku smíchanou s prášky do pečiva a 2 Hery. Vypracujte těsto a nechte ho asi hodinu v chladničce odpočinout. Vyválejte placku, vykrojte čtverečky, každý z nich naplňte lžičkou marmelády a uzavřete v šáteček. Dejte na pečicí papír na plech a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova. Pak obalte v moučkovém cukru. Podávat je můžete teplé nebo studené.
Zdroj informací: To nejlepší z Receptáře
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Říká se, že Češi jsou národem houbařů - a je to pravda. Přesto, že různé jedlé houby rostou téměř po celý rok, ta pravá houbařská sezóna pro nás… Číst více
Jak připravit houbové rizoto, jídlo pro všechny milovníky hub? Použít lze čerstvé lesní houby, žampiony nebo sušené houby
Nejprve na oleji krátce osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přisypeme houby nakrájené na plátky a dále pozvolna dusíme. Pokud bychom chtěli použít… Číst více
Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
Ne nadarmo se říká „mít tvář jako broskvička“.… Číst více
Jak připravit houbovou omáčku s vejcem? Inspirujte se jednoduchým receptem, jak zpracovat houbové úlovky do skvělé omáčky
Podzim bývá rájem pro milovníky hub. Houby nabízí nepřeberné množství možností, jak je konzumovat a zpracovat. Od smaženice, obalování, houbových… Číst více
Ryzec je považován za krále mezi houbami. Jedna z nejlepších hub vyniká svou chutí a je skvělá na kmíně i na kyselo
Ryzce patří k nejchutnějším českým jedlým houbám a mezi houbaři jsou vysoce ceněné. Krásně voní a chuť ryzců je jedna z nejzajímavějších. Jak tyto… Číst více
Kosmetika ze spíže: Okurkové slupky na pleť, soda na vlasy a brambory na ruce. Co ještě využít z kuchyně?
Zbytky jogurtu na dně kelímku, kus okurky nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout rozvařeným či nedovařeným bramborám?
Kuchtění podle Receptáře Přemka Podlahy: Hitem byla pomazánka „sloní žrádlo“, králík na šlehačce nebo zelňačka ze segedínu
Jak se jedlo v 60. letech: Stravování v družstevní jídelně a doma aneb Na poli vdolky a buchty, na traktoru jen lehčí jídla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Jak se jedlo v 60. letech: Boj proti pověrám aneb Po cukru dětem kosti opravdu nesílí a pivo nepomáhá capartům v trávení
Jak uchovávat česnek podle Přemka Podlahy z Receptáře? Nastrouhat, usušit, zamrazit nebo ve skleničce v ledničce
Komentáře
12. 3. 2023 01:01
Já mrkvové šátečky znám, a svíčkovou z brambor ne, ale znám omáčku - uvařit brambory, rozšťouchat ve vodě (se solí, bez kmínu), zahustit jíškou, ochutit pepřem a česnekem. Beru ty tipy jako návrhy, vaříme přece jen dle chuti své nebo rodiny.
11. 3. 2023 11:39