Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadný bramborový guláš? Dejte si ho ve (skoro) bezmasé variantě, s hříbky nebo jen s trochou dobré anglické slaniny
Zdroj: Toprecepty, mika59

Bramborový guláš a buřtguláš může být to samé a přece se lišit. Jaký je rozdíl? Tohle tradiční jídlo je snadné na přípravu a rychlé, hotové už do půl hodiny. Připravte si výborný bramborový guláš i s malými obměnami.


Jaký guláš vybrat?

Je zřejmé, že jsme gulášovým národem. Milujeme je všechny: hovězí, vepřový, houbový, krůtí, pivní, ale i třeba bramborový guláš, který se často zaměňuje za buřtguláš.

Jaký je rozdíl mezi bramborovým gulášem a buřtgulášem

Přesná pravidla neexistují, každý si pod názvem představí něco jiného. Obecně je možné říci, že zatímco buřtguláš je kombinací brambor a buřtů či špekáčků a je tradičním chalupářským jídlem, ten čistě bramborový se bez uzenin obejde. I tak obyčejné jídlo, jako je tento druh guláše, ale muže chutnat luxusně, když sáhneme po dobrých surovinách.

Co patří do bramborového guláše

V základní verzi bramborového guláše nesmí samozřejmě chybět brambory a cibule osmažená na tuku, která je základem všech gulášů. Chuť dodá česnek, majoránka, sladká paprika, pepř a sůl.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak vylepšit bramborový guláš

Čistě zeleninové (vegetariánské) jídlo můžete doplnit i o další ingredience. Hodí se houby, ale jen tak v malé množství, aby z toho nakonec nebyl houbový guláš. Pokud netrváte na bezmasé verzi, můžete alespoň pro chuť a vůni přidat špek, případně anglickou slaninu. A pak je tu samozřejmě ta záležitost s uzeninou. Sáhnout můžete po párku, buřtu, ale nejlépe po špekáčku. Variantou jsou i různé druhy aromatických klobásek.

Jak zahustit bramborový guláš

Možností, jak zahustit guláš se nabízí hned několik. Od klasické jíšky, přes rozvařenou bramboru, až po rozdrobený chléb. Výborným zahušťovadlem gulášů je samozřejmě cibule. Do správného guláše se dokonce doporučuje poměr masa a cibule 1:1. Šetřit cibulí nemusíte tedy ani v případě bramborové varianty.

Čím dochutit bramborový guláš

Ochucení guláše je ideální osmaženou cibulkou a česnekem. Chybět by neměl pepř, sůl a také sladká paprika, jak se na správný guláš sluší a patří. Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete přidat i pálivou papriku, případně chilli. Chuťovou tečku dopřejete guláši prostřednictvím dostatečného množství v dlani promnuté majoránky.

Jak se dělá bramborový guláš?

Potřebujete dobrý recept? I o ten se samozřejmě podělíme. Budete potřebovat: 700 g brambor, 2 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky sladké papriky, 1 vrchovatá lžíce rajského protlaku, 200 ml zeleninového vývaru (vody), pepř a sůl, 1 lžíce majoránky (dle chuti). Na ozdobení můžete přidat nasekanou petrželku.

Jak na to? Cibuli očistěte a pokrájejte nadrobno. Brambory oloupejte, jednu nastrouhejte najemno, aby posloužila jako zahušťovadlo, a zbytek nakrájejte na střední kostky. Česnek očistěte a prolisujte.

V hrnci se silným dnem nechte na oleji zesklovatět cibulku, a stáhněte plamen. Přisypte papriku, promíchejte, přidejte rajský protlak a hned zalijte 1 200 ml vody a 200 ml silného zeleninového vývaru, nebo jen vodou.

Paprika se nesmí přichytit, jinak by guláš zhořkl. Vodu osolte, přidejte brambory, a vařte, dokud brambory nezměknou – asi čtvrt hodiny. Ke konci přidejte česnek. Guláš dochuťte v dlani promnutou majoránkou, pepřem a solí a nechte projít varem. Hotovou polévku můžete ozdobit nasekanou petrželkou

Náš tip: Vyzkoušejte voňavý bramborový guláš na špeku s houbami.

Náš tip: Připravte si bramborový guláš neboli buřtguláš podle tohoto videonávodu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si