Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud máte rádi papriky, určitě jste nelibě zaznamenali, že se v posledních pár měsících staly téměř luxusním zbožím. V supermarketech stojí běžně i 130 Kč/kg, a v některých menších obchodech se jich cena vyšplhala až na 170 Kč/kg. Proč jsou ale tak drahé, když ještě v prosinci bylo možné koupit kilo paprik za 70 Kč?


Papriky jako vynikající zdroj vitaminů

Papriky jsou jedním z oblíbených druhů zeleniny, neuděláte bez nich šopák ani spoustu jiných salátů, jsou důležitou součástí mnoha pokrmů, ať už ty zelené, bílé, špičaté nebo buclaté červené, žluté či oranžové. Papriky jsou ovšem oceňovány nejen pro jejich chuť, ale i také pro množství živin, které se v nich ukrývají. Obsahují velmi málo kalorií, jsou ovšem vynikajícím zdrojem vitaminů A a C, draslíku, kyseliny listové a vlákniny

Není divu, že mnozí lidé nesou vysoké ceny paprik s nelibostí. Papriky společně s okurkami, která nyní běžně v obchodech stojí 30 Kč (ne však kilo, ale jedna) se staly symbolem současného zdražování a terčem mnoha vtipů na sociálních sítích, kde se přirovnávají k různým drahým delikatesám, jako jsou ústřice nebo kaviár. 

Kolik stojí papriky?

Papriky totiž zdražily opravdu mimořádně, téměř nejvíc ze všech potravin. Podle webu Kurzy.cz jsou oproti lednu dražší přibližně o 40-60 %. Červené silnostěnné papriky dnes koupíte za 130 Kč, cena těch bílých a zelených se pohybuje mezí 100 Kč až 140 Kč, bio papriky koupíte kilogram kolem 200 Kč a rekordmanem je Rohlik.cz s bio paprikami Ramiro, u nichž cena za kilogram vychází na 416 Kč.

Stále jsme na tom ale poměrně dobře oproti Velké Británii, kde jsou nyní papriky nedostatkovým zbožím a lidé si je mohou v obchodech koupit jen na příděl a to jen 3 kousky. 

Papriky se zdražují každý rok

Proč se ale ceny paprik vyšplhaly tak vysoko? Na tuto otázku se nabízí celkem jednoduchá odpověď. Papriky jsou u nás zkrátka typickou letní zeleninou, sklízet se začínají až během července a ideálně zralé a sladké bývají až v průběhu srpna. Nejlevnější pak jsou překvapivě na podzim. V zimě prostě není jejich sezona a u nás jsme odkázáni na papriky z dovozu.

Přestože jsou lidé ze současné ceny paprik tak trochu v šoku a považují ji za něco výjimečného, je toto zdražování poměrně běžný jev, který se každoročně opakuje. Do podobných výšin se ceny paprik vyšplhaly už v roce 2021 a i tenkrát jsme tím byli zaskočeni. Tehdy byla na vině také pandemie koronaviru a s tím spojený nedostatek pracovních sil v zemědělství. A zdražování dost dobře možná ještě nekončí, papriky totiž obvykle bývají nejdražší během dubna a května

Pěstování paprik vyjde draho

Nutnost dovozu paprik však není jediným důvodem, proč jsou tak drahé. Vzhledem k tomu, že se papriky pěstují ve sklenících, které je nutné vytápět, je jejich zdražování způsobeno i vysokými cenami energií.

V tomto případě je na vině nejen válka na Ukrajině, ale i stoupající ceny emisních povolenek. Někteří pěstitelé kvůli tomu pěstování energeticky náročných druhů zeleniny omezili, papriky se tak vlastně staly nedostatkovým zbožím. Opomenout nelze ani velké přirážky obchodních řetězců

Místo paprik sezónní zelenina

Pokud vám vysoké ceny paprik vadí, je jediným řešením stravovat se pokud možno co nejvíc lokálně podobně jako naši předkové. To znamená jíst jen zeleninu, která je v tuto roční dobu dostupná i u nás, což je třeba kořenová zelenina, zelí, kapusta, růžičková kapusta, červená řepa nebo brambory.

A jak je to s těmi vitaminy z papriky? Vitamin C spolehlivě doplníte třeba s pomocí kysaného zelí, zdrojem vitaminu A je zase mrkev, banány obsahují draslík i vlákninu, kyselinu listovou najdete v kapustě a brokolici.

Pokud chcete papriky použít do vařených pokrmů, můžete sáhnout po sušené mleté paprice, občas jsou k dostání také pečené nakládané papriky, z nichž připravíte třeba vynikající kuře na paprice. 

Náš tip: Vyrazili jsme do různých obchodů a srovnali ceny papriky. Jak to dopadlo se podívejte v naší galerii

 

Zdroje informací: 
Webmd.com
Healthline.com

 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

kimlo kimlo

1. 3. 2023 19:44

Papriky nebrat! Chutia ako tráva a tak sa aj pestujú.

Skubalik

1. 3. 2023 11:23

U nás stojí červená paprika 180 a bila 130 🙆‍♂️🤮🤮🤮😀

Přidat komentář

Přečtěte si