Holka u plotny radí: Univerzální těsto na palačinky chutná skvěle s marmeládou nebo s touto slanou špenátovou náplní
28. 2. 2023 Vaření
Máte rádi palačinky? Pak je můžete pro jednou zkusit připravit ve slané verzi. Těsto je univerzální, takže si každý může vybrat, čím je naplní. U nás doma momentálně nejvíce frčí tahle varianta, kterou vám dnes představím.
Tuniská inspirace
Když jsem pobývala na dovolené v Tunisku, zaujaly mě tam tenoučké placky, plněné různými slanými náplněmi. Placky se jmenují mlewi a připravují se ze semolinové krupice, olivového oleje, droždí, vody a soli. Těsto se pak ručně, často pomocí oleje, vyvaluje, následně se placky pečou a plní náplní, jakou si kdo vybere.
Velmi často přijde na placky majonéza, nějaká zelenina, tuňák a sýr. Tuto kombinaci jsem tam vyzkoušela mnohokrát a chutná velmi dobře. Tak jsem ji doma zkusila napodobit, ale těsto jsem tentokrát pro zjednodušení zvolila palačinkové. Je univerzální, takže je můžete plnit sladkou či slanou náplní.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální těsto na palačinky
Na těsto budete potřebovat: 320 ml mléka, 2 menší vejce, 200 g hladké mouky, 2 lžíce oleje a špetku soli. Pokud budete vědět jistě, že budete plnit jen slanou náplní, přidejte do těsta ještě půl lžičky až lžičku kurkumy. Krásně palačinky obarví.
Na náplň si připravte: cibuli, česnek, listový špenát, majonézu, tuňáka v konzervě,
vejce na přípravu omelet a strouhaný sýr na dokončení.
Postup: Všechny suroviny na palačinkové těsto společně prošlehejte a nechte nejméně 30 minut stát. Pak zkontrolujte hustotu těsta. Jednoduchou pomůckou je, že když do těsta ponoříte prst a vytáhnete jej, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenké, ale neprůhledné vrstvě. Pokud to tak není, můžete případně přidat trošku mouky nebo mléka a znova prošlehat.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Poduste ji v pánvi na trošce oleje a jakmile je sklovitá, přidejte špenát, česnek a sůl a krátce společně duste asi 4 minutky. Směs udržujte v teple.
Z vajíček připravte omelety. Vždy dvě nebo 3 vejce prošlehejte a dochuťte solí, případně nadrobno nasekanými bylinkami a pak smažte v pánvi na rozehřátém oleji z obou stran. Omelety odstavte bokem a také udržujte v teple.
Z palačinkového těsta postupně usmažte v pánvi vytřené olejem palačinky. Ty potřete majonézou, na ni dejte omeletu, na ni dejte vždy trochu špenátu a tuňáku z konzervy a vše zasypte sýrem. Palačinku přehněte napůl a ihned podávejte.
Moje tipy:
- Palačinky můžete potřít místo majonézy třeba ajvarem, chuť bude také zajímavá. V Tunisku se používá pálivá pasta harissa, která dohromady s majonézou chutná výborně.
- Obvykle se kombinace ryby a sýra nedoporučuje, to ale neplatí pro konzervovaného tuňáka, kde to naopak funguje skvěle.
- Kurkumou v těstě nemusíte šetřit, pokud budete vědět, že chcete plnit palačinky jen naslano.
- Palačinka plněná ještě omeletou je perfektně syté jídlo, které uspokojí i náročné jedlíky.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Omáčky české kuchyně Je skvělé, když se je naučíme uvařit co nejdříve a postupně své "umění" vylepšujeme. Můžeme přejít i na odlehčené verze. Ke… Číst více
Jaké koření patří do svíčkové omáčky? Poradíme vám s výběrem
Každá rodina má svůj recept na nejlepší svíčkovou, který se předává z generace na generaci. Pokud ale nemáte rodinný recept nebo se chcete ujistit,… Číst více
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
V Rakousku si na velké knedlíky potrpí. Stačí si… Číst více
Čeká vás svatba? Tohle je klasické menu se svíčkovou. Zkuste ji připravit podle šéfkuchaře Jana Punčocháře!
Pozdní jaro a léto patří mezi oblíbená období pro… Číst více
Kynuté knedlíky germknödl: Rakouskou delikatesu si snadno uděláte i doma podle tohoto receptu
Nejen u nás jsou oblíbené sladké knedlíky. Také… Číst více
7 receptů z hovězí svíčkové: Je libo svíčkovou na smetaně, tatarský biftek, carpaccio, nebo steak?
Hovězí svíčková je maso s velmi jemnou, křehkou a libovou strukturou. Zároveň i po propečení zůstává stále šťavnaté. Připravujeme z ní nejen pokrmy… Číst více
7 receptů na omáčky: Vyberte si tu nejlepší podle svého gusta
Často se k nám recepty na omáčky dostaly ze zahraničí a poté získaly své neodmyslitelné místo i v naší kuchyni. Nejčastěji se podávají s knedlíkem,… Číst více
4 časté chyby při vaření svíčkové omáčky: Poradíme, na co si dát pozor
Dobrá svíčková omáčka je krémová, béžové barvy s dokonale vyváženou nasládlou chutí. Základ omáčky je připravený z kořenové zeleniny, kterou pečeme… Číst více
Desatero rad na téma svíčková omáčka: Poradíme, jak připravit tento sváteční pokrm
Abychom uvařili chuťově dokonalou svíčkovou omáčku, je třeba dodržet několik zásad přípravy masa i zeleniny. Příprava omáčky i pečení masa vyžaduje… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kurkuma jako koření i pro léčení: Mírní záněty, zlepšuje paměť a skvěle chutná. Při užívání je ale potřeba opatrnost
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 5 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 21 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Bulharská ljutenica: Originální recept na omáčku podobnou ajvaru nám poskytla Mariana z Plovdivu
Španělská omeleta s bramborami podle Pavla Berkyho: Slavný kuchař prozradil, jak dodat bramborám výraznou chuť