Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit výbornou sýrovou omáčku k masu i k těstovinám? Využít můžeme zbytky aromatických sýrů
Zdroj: Toprecepty

Ve všedních dnech stále hledáme, co uvařit. Výborná horká a krémová sýrová omáčka se hodí k masu i k těstovinám a jako bonus je hotová do pár minut. Poradíme, jak ji zahustit i vylepšit.


Z čeho je sýrová omáčka

Sýrová omáčka je vcelku běžná a lahodná. Tedy v případě, že víte, jak ji udělat hebkou, se smetanou i bez ní. Zkrátka tak, aby nevypadala jako nevábná břečka. Poradíme, jak připravit vynikající jídlo. Na tuto omáčku potřebujeme bešamel (takhle snadno se připravuje) nebo silný vývar, sýr, mléko (šlehačku), pepř a sůl.

Jaký sýr se hodí do sýrové omáčky

Do omáčky můžeme dát smetanový sýr, kterým se i zahustí omáčka, když nevyužijeme šlehačku. Obzvlášť vhodné jsou sýry plísňového typu, jako je výrazná niva, variantou je i parmazán, případně cheddar. Zvolit můžeme i neutrální eidam a podobné varianty. 

Jak se dělá sýrová omáčka bez smetany?

Aby měla sýrová omáčka i bez smetany správnou hustotu a byla jemná a krémová, hodí se použít na ni tavené sýry. Ty pokrm dostatečně zahustí i zjemní. Pokud používáte jako základ omáčky bešamel, obejdete se ale i bez nich a stačí zkrátka jen bešamel dochutit nastrouhaným sýrem.

Běžný den

Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…

Jak udělat sýrovou omáčku, aby se nesrazila?

Když chceme, aby se omáčka nesrazila, je třeba, abychom sýr rozpouštěli postupně. Důležité je také chystat ji na mírném ohni a stále míchat. Pomáhá také již zmíněný bešamel, díky kterému nevzniknou hrudky a sýr se dobře rozpustí.

Stačí jíšku zalít mlékem a za stálého míchání vařit, než zhoustne. Pak postupně přidáme nastrouhaný sýr za mírného varu. Výsledkem je tak akorát hustá krémovitá omáčka.

Jak vylepšit sýrovou omáčku

Čím dochutit sýrovou omáčku? Sýrová omáčka je skvělá sama o sobě, obzvlášť, když ji připravíte s aromatickým sýrem. Jako obvykle se na dochucení báječně hodí bylinky a koření. Ať už je to klasicky petrželka, pažitka, případně česnek či jarní cibulka. Výborný je i rozmarýn a skvělou chuť dodá i muškátový oříšek.

Jak připravit sýrovou omáčku

Při přípravě sýrové omáčky můžete zvolit zbytky různých sýrů a nedovolit tak, aby se zkazily. Na výbornou sýrovou omáčku s bešamelem budete potřebovat: 20 g másla, 20 g hladké mouky, 500 ml mléka a 150 g nivy, 1 stroužek česneku, špetku muškátového oříšku, špetku pepře, případně sůl na dochucení a pažitku na posypání.

Jak na to? Do misky nastrouhejte sýr. Do hrnku se silným dnem dejte rozpustit máslo, přisypte mouku a dobře ji rozmíchejte metličkou, nesmí ale změnit barvu. Je to poměrně rychlé. Zeslabte plamen, přidejte část mléka a stále míchejte, dokud nevznikne kašička, pak znovu přidejte mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne.

Dolijte mléko, přidejte špetku soli, nechte při nízkém varu zhruba deset minut bublat a často míchejte. Přidejte muškátový oříšek. Česnek oloupejte, prolisujte a přidejte do mléka.

Pak začněte postupně po troškách přisypávat sýr a vždy ho dobře rozmíchejte metličkou a nechte rozpustit. Průběžně můžete ochutnávat a pokračovat v přidávání sýru, dokud nebudete spokojeni s konzistencí omáčky. Nakonec ji dosolte, pokud je potřeba, a opepřete dle chuti. Nasekejte pažitku a na talíři omáčku posypejte.

Omáčku můžeme podávat s těstovinami, nejlépe se hodí penne, fusilli i ke gnocchi. Sýrovou omáčku si ale můžete připravit i ke kuřeti. 

Náš tip: Připravte si sýrovou omáčku se špenátem a kuřecím masem.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat