Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez mikrovlnky? Žlutá zrnka kukuřice snadno proměníte v bílé pukance i na pánvi. A když už se do toho pustíte, můžete si jej rovnou vyzkoušet ve sladké verzi. Až vás začne honit mlsná na něco sladkého, tato dobrota vaše chutě rozhodně uspokojí. 


Domácí popcorn v mnoha příchutích

Popcorn si většinou kupujeme v sáčcích, které jen vložíme do mikrovlnné trouby, nastavíme čas a zrnka za chvíli samy začnou pukat.  Prodává se i v různých verzích a kromě slaného, máslového, sýrového nebo třeba šunkovo-sýrového se dá koupit i oslazený, který je obvykle i dobarvený. Pokud si koupíte samotná kukuřičná zrníčka určená pro výrobu popcornu (koupíte je třeba prodejnách se zdravou výživou nebo i v příslušné sekci v supermarketu), uděláte se výborný domácí popcorn na pánvi nebo v hrnci

Jeho předností je, že je mnohem lepší nejen na chuť, ale je i zdravější. Stačí vám na něj menší množství tuku, víte přesně co přidáváte, máte jistotu, že v něm nejsou žádná umělá dochucovadla nebo barviva, a ještě si lehce regulujete množství soli nebo cukru. A hlavně si takový domácí popcorn můžete připravit i v různých netradičních příchutích, a to nejen v těch slaných, ale i sladkých. 

Jak udělat popcorn na pánvi?

Domácí příprava popcornu bez mikrovlnné trouby je poměrně snadná. Potřebujete jen popcorn a nějaký tuk – může to být olej, ale třeba i přepuštěné máslo, jehož předností je, že se nepřepaluje a dodá kukuřici příjemnou máslovou chuť. Na 100 g kukuřice vám stačí jen 20 g tuku. Ten rozehřejte na pánvi, pak přidejte kukuřice a přiklopte poklicí. Pokud použijete skleněnou, můžete už jen pozorovat, jak zrnka v hrnci skáčou a postupně pukají. Právě z tohoto základního postupu můžete vycházet i při přípravě sladkých variant. Nejoblíbenější sladkou příchutí je karamelová, která má dokonce i svůj název caramel corn. Možností je ale spousta, jakou si vyberete vy?

Karamelový popcorn

Budete potřebovat: 1/2 šálku kukuřičných zrnek, 2 lžíce přepuštěného másla ghí, sůl, 227 g másla, 1 šálek světle hnědého cukru, 2 lžičky vanilkové esence a 1/2 lžičky jedlé sody. 

Postup: V hrnci nebo na pánvi rozehřejte 1 lžíci ghí a dejte na něj tři zrnka kukuřice. Přikryjte pokličkou. Jakmile uslyšíte prasknout první zrnko, sejměte z hrnce pokličku, přidejte všechny zbývající zrnka a opět přiklopte. Hrncem pravidelně třeste, dokud se praskání nakonec nezastaví. Odstavte z ohně. Osolte jej a dejte stranou.

Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte cukr a míchejte, dokud se vše důkladně nespojí. Za stálého míchání směs másla a cukru přiveďte k varu, pak ji nechte ji 5 minut vařit bez míchání. Po 4 minutách přidejte vanilkovou esenci nebo dřeň z vanilkového lusku a promíchejte. Pokračujte ve vaření ještě jednu minutu a poté přidejte 1/2 lžičky jedlé sody. Karamelovou směsí pokapejte popcorn tak, aby všechna zrnka byla pokryta. Pak popcorn přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. 

Skořicový popcorn

Budete potřebovat: 1/2 šálku kukuřičných zrnek, 2 lžíce přepuštěného másla ghí, 2 lžíce cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky soli. 

Postup: Připravte popcorn podle návodu v předchozím receptu. Popcorn přendejte do velké mísy. Do hrnce dejte druhou lžící ghí a nechte rozpustit. Promixujte skořici s cukrem a solí, aby vznikla sypká, ale ne úplně prášková směs. Rozpuštěné ghí rovnoměrně nalijte na popcorn a rychle jím v míse pohazujte, aby se obalil. Popcorn posypte jemným skořicovým cukrem a znovu promíchejte. 

Čokoládový popcorn

Budete potřebovat: 70 g kukuřičných zrnek, 1 lžíci másla nebo ghí a 130 g hořké nebo mléčné čokolády.

Postup: Kukuřici připravte na oleji jako v předchozím receptu. Čokoládu rozpusťte buď v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni dohladka. Čokoládu dejte do větší mísy a vmíchejte do ní hotový popcorn. Zamíchejte a míchejte čokoládu a popcorn tak dlouho, dokud nebude každé popcornové zrnko obalené. Popcorn se může začít slepovat, to ale nijak nevadí. Případně můžete do směsi přidat i sušené ovoce nebo ořechy. Čokoládový popcorn pak rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 10 minut chladnout. Poté ještě popcorn dejte někam do chladu a nechte úplně ztuhnout. Zajímavější chuti dosáhnete, když popcorn ještě před chladnutím posypete solí. 
 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si