Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnková bábovka s jogurtem je připravená během chvilky a zvládne ji každý
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Bábovka je častým hostem na našich stolech. A pokud je to hrnková bábovka s jogurtem, čeká nás se správným receptem nejen výborný a vláčný moučník, zároveň i úspora času. Je totiž velmi rychlý na přípravu. Připravte si ten nejlepší.


Kde se vzala bábovka

Bábovka je naším tradičním dezertem. Výraz „bábovka“ se v češtině objevuje od 15. století. Původně se vyskytoval jen pro označení formy na pečení a pečivu se říkalo bába. V bábovce se tedy vlastně pekla bába. Jedna z teorií říká, že původní forma na pečení mívala podobu obličeje staré ženy. Teorie jazykovědců se ale dnes přiklánějí k tomu, že původně slovo znělo pápa a bylo odvozeno z řeči nemluvňat.

Některé prameny mluví o tom, že první bábovka, které se říkalo německy Kugelhupf se objevila právě v německém Lembergu v 17. století. Bábovku milovala nejen Marie Antoinetta, ale i císař František Josef I. Bábovka může mít nejrůznější podobu. Může být třená, ale i z kynutého těsta. My si ale připravíme jogurtovou.

Jak na rychlou a vláčnou bábovku

Jogurtová bábovka je dobrota, a když do ní přidáme ořechy, je to lahodnost sama. Většinou využíváme vlašské ořechy, ale můžeme sáhnout i po mandlích, nebo lískových ořeších. Příprava je zcela jednoduchá: spojí se zvlášť tekuté a zvlášť suché potraviny, a následně se promíchají dohromady. Dezert je hotov během pár minut. U této bábovky není nic komplikovaného, takže ji zvládne každý začátečník.

Na co si dát pozor při přípravě bábovky

Jak už to u bábovek bývá, roli hraje podoba formy. Formu je třeba důkladně vymazat máslem a vysypat hrubou moukou, nebo jemnou strouhankou, hodí se ale i jemný kokos, případně namleté ořechy. Pokud je forma zdobnější, může být s vyklepáváním problém. Důležitá je pečlivost. Přečtěte si další tipy na práci s formou v článku ze sekce Tipy a triky

Jak připravit hrnkovou bábovku s jogurtem

Na vláčnou a nadýchanou jogurtovou bábovku, která je připravená během chvilky, budete potřebovat: 2 kelímky bílého jogurtu, 1/2 kelímku oleje, necelou 1/2 kelímku cukru, 1 vanilkový cukr, 3 kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek mléka, 1 lžičku sody, 2 lžíce rozinek namočených v rumu a lžíci nasekaných ořechů. Máslo na vymazání formy a hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formy.

Jak na to? Rozinky namočte na pár hodin do rumu, pokud vás tlačí čas, tak je alespoň přelijte žhavou vodou. Troubu předehřejte na 180°C. Ořechy nasekejte nadrobno. Přichystejte si formu na bábovku, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Jako odměrku si vemte kelímek po 150g jogurtu. Do mísy nejdříve nalijte tekuté ingredience: jogurt, olej, mléko, promíchejte metličkou, a přidejte cukry, mouku se sodou, pokrájené ořechy. Opět dobře promíchejte metličkou. Do formy nalijte těsto a formu dejte do trouby. Pečte zhruba 40 minut.

Pak do bábovky zkuste píchnout špejlí. Když bude suchá, můžete bábovku vyndat na podložku. Pokud na ni ulpí těsto, vraťte bábovku znovu do trouby a nechte ještě chvíli péct. Hotovou bábovku vyndejte na podložku, nechte ji chvíli vychladnout, a pak ji vyklopte. Vychladlou bábovku můžete podávat posypanou moučkovým cukrem.

Náš tip: Pokud toužíte po mramorované bábovce, můžete přidat do poloviny hotového těsta půl lžíce kakaa. Těsto pak do formy lijete střídavě světlé, střídavě tmavé.

Zdroje informací:
https://region.rozhlas.cz
https://www.cz-test.cz

Náš tip: Hrnkovou mramorovanou bábovku si můžete připravit podle tohoto videoreceptu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

pohoda.b@post.cz

17. 4. 2023 11:24

Proč bábovky praskají při pečení??? Že by tím prdopečem?:-((

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více