Hrnková bábovka s jogurtem je připravená během chvilky a zvládne ji každý
6. 3. 2023 Vaření
Bábovka je častým hostem na našich stolech. A pokud je to hrnková bábovka s jogurtem, čeká nás se správným receptem nejen výborný a vláčný moučník, zároveň i úspora času. Je totiž velmi rychlý na přípravu. Připravte si ten nejlepší.
Kde se vzala bábovka
Bábovka je naším tradičním dezertem. Výraz „bábovka“ se v češtině objevuje od 15. století. Původně se vyskytoval jen pro označení formy na pečení a pečivu se říkalo bába. V bábovce se tedy vlastně pekla bába. Jedna z teorií říká, že původní forma na pečení mívala podobu obličeje staré ženy. Teorie jazykovědců se ale dnes přiklánějí k tomu, že původně slovo znělo pápa a bylo odvozeno z řeči nemluvňat.
Některé prameny mluví o tom, že první bábovka, které se říkalo německy Kugelhupf se objevila právě v německém Lembergu v 17. století. Bábovku milovala nejen Marie Antoinetta, ale i císař František Josef I. Bábovka může mít nejrůznější podobu. Může být třená, ale i z kynutého těsta. My si ale připravíme jogurtovou.
Mohlo by vás zajímat
Jak na rychlou a vláčnou bábovku
Jogurtová bábovka je dobrota, a když do ní přidáme ořechy, je to lahodnost sama. Většinou využíváme vlašské ořechy, ale můžeme sáhnout i po mandlích, nebo lískových ořeších. Příprava je zcela jednoduchá: spojí se zvlášť tekuté a zvlášť suché potraviny, a následně se promíchají dohromady. Dezert je hotov během pár minut. U této bábovky není nic komplikovaného, takže ji zvládne každý začátečník.
Na co si dát pozor při přípravě bábovky
Jak už to u bábovek bývá, roli hraje podoba formy. Formu je třeba důkladně vymazat máslem a vysypat hrubou moukou, nebo jemnou strouhankou, hodí se ale i jemný kokos, případně namleté ořechy. Pokud je forma zdobnější, může být s vyklepáváním problém. Důležitá je pečlivost. Přečtěte si další tipy na práci s formou v článku ze sekce Tipy a triky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit hrnkovou bábovku s jogurtem
Na vláčnou a nadýchanou jogurtovou bábovku, která je připravená během chvilky, budete potřebovat: 2 kelímky bílého jogurtu, 1/2 kelímku oleje, necelou 1/2 kelímku cukru, 1 vanilkový cukr, 3 kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek mléka, 1 lžičku sody, 2 lžíce rozinek namočených v rumu a lžíci nasekaných ořechů. Máslo na vymazání formy a hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formy.
Jak na to? Rozinky namočte na pár hodin do rumu, pokud vás tlačí čas, tak je alespoň přelijte žhavou vodou. Troubu předehřejte na 180°C. Ořechy nasekejte nadrobno. Přichystejte si formu na bábovku, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Jako odměrku si vemte kelímek po 150g jogurtu. Do mísy nejdříve nalijte tekuté ingredience: jogurt, olej, mléko, promíchejte metličkou, a přidejte cukry, mouku se sodou, pokrájené ořechy. Opět dobře promíchejte metličkou. Do formy nalijte těsto a formu dejte do trouby. Pečte zhruba 40 minut.
Pak do bábovky zkuste píchnout špejlí. Když bude suchá, můžete bábovku vyndat na podložku. Pokud na ni ulpí těsto, vraťte bábovku znovu do trouby a nechte ještě chvíli péct. Hotovou bábovku vyndejte na podložku, nechte ji chvíli vychladnout, a pak ji vyklopte. Vychladlou bábovku můžete podávat posypanou moučkovým cukrem.
Náš tip: Pokud toužíte po mramorované bábovce, můžete přidat do poloviny hotového těsta půl lžíce kakaa. Těsto pak do formy lijete střídavě světlé, střídavě tmavé.
Zdroje informací:
https://region.rozhlas.cz
https://www.cz-test.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejlepších hrnkových moučníků bez vážení: Vláčná tvarohová bábovka nebo nadýchaný perník či lívanečky zachutnají všem
Češi umí nejlepší bábovky! Jak na mramorovou klasiku nebo zdravou proteinovou bombu?
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 59 minutami
Křupavý hermelín
Přidáno před 1 hodinou
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Fit salát
Přidáno před 13 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 18 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Komentáře
17. 4. 2023 11:24