Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlupaté koláčky – valašská specialita z brambor nahradí knedlíky. Výborné jsou s jednoduchou povidlovou omáčkou
Zdroj: Toprecepty, mirca75

Trochu se podobají chlupatým knedlíkům, do valašských chlupatých koláčků se ale dávají obvykle jen syrové brambory. Právě jim vděčí koláčky za svůj název, po uvaření jsou totiž díky vysráženému škrobu takové rozčepýřené a vypadají, jako by měly na povrchu malé chloupky. A samozřejmě jsou jako správné noky i trochu oslizlé.


Brambory - základ valašského jídelníčku

Pokud chcete uvařit nějaké jídlo z brambor, nejlepší je si pro inspiraci zajet na Valašsko. V tomto chudém kraji byly brambory v minulosti typickým jídlem místních obyvatel Valachů, kteří z nich dokázali vyčarovat vynikající jídla, důkazem budiž speciality jako kontrabáš, polévka kyselica nebo kaše lepiduša.

Vzhledem k tomu, že jsou brambory nenáročná plodina, dařilo se jim i v místních nehostinných podmínkách. V průběhu 19. století se tak kobzole (jak se bramborám za starých časů na Valašsku) říkalo, staly základem jídelníčku lidových vrstev.

Brambory do šišek a placek

Právě bramborami se často nahrazovala mouka v mnoha pokrmech, jako byly různé knedlíky, šišky nebo placky, které byly původně jen moučné. Šlo o šišky nazývané klosky, kousky, šulánky nebo sližky, široké nudle lukše nebo tašky plněné povidly. Brambory postupně v některých případech mouku v pokrmu nahradily úplně a vznikla tak úplně nová jídla. Do těsta se přidávaly syrové, vařené, nastrouhané nebo i rozmačkané

Pouze ze syrových brambor se pak dělaly chlupaté šišky neboli koláčky. V minulosti dokonce existovaly dvě verze pokrmů. Koláčky jen z bílé mouky a vody byly určené pro lepší časy, v letech bídy se dělaly koláčky jen z brambor. Obvykle ale bylo základem bramborové těsto, do něhož se přidávala mouka. Podíl brambory a mouky se dost lišil. Někdy se kromě brambor syrových přidávaly i ty vařené v různém poměru. 

Chlupaté koláčky jsou výborné sladké i slané

Koláčky se jedly v mnoha úpravách, a to nejen samostatně, ale i jako příloha. Když se polily osmaženou slaninou, dodávaly prý sílu. V létě se kombinovaly s měkkým tvarohem a smetanou a při žních se nosily na pole jako osvěžující jídlo. Se zelím se pak podávaly jako příloha k masu.

Ve Zlínském kraji se jim na některých místech říkalo i halušky. Často se servírovaly i nasladko se studenou povidlovou omáčkou, rozředěnou mlékem nebo s kaší z jablek, hrušek či švestek zvanou varmuža či bryja. Pokud zbyly do druhého dne, nakrájely se na kousky, daly do nejlépe sádlem vymazaného pekáče, zalily rozšlehaným osoleným vejcem a daly zapéct do trouby. V této formě pak byly vynikající se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.

Recept na chlupaté koláčky s trnkovou máčkou

Pokud jste se rozhodli si chlupaté koláčky připravit, můžete si je dát ve slané variantě jen polité rozškvařenou slaninou. Děti určitě nadchne sladká verze s trnkovou máčkou neboli povidlovou omáčkou

Budete potřebovat: 1 kg syrových brambor, 30 dkg hrubé mouky, 1 vejce, sůl. Na trnkovou máčku si připravte: 200 g povidel, 3⁄4 l vody, 1⁄4 l mléka nebo smetany, 30 g hladké mouky a sůl. 

Postup: Syrové brambory očistěte a nastrouhejte. Potom je přeceďte přes plátno nebo je dobře vymačkejte. Přidejte vajíčko, hrubou mouku a sůl. Z těsta dělejte malé knedlíky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou.

Uvařené je podávejte polévané horkým mlékem, maštěné rozpuštěnou slaninou nebo si k nim připravte povidlovou omáčku. Ve vodě rozvařte povidla a přislaďte je. Rozmíchejte mléko s hladkou moukou, vzniklou zátřepku nalijte do rozvařených povidel a znovu krátce povařte. Do hotové omáčky přidejte kousek čerstvého másla, pro dospělé můžete kápnout trochu rumu. 

Náš tip: Klasické chlupaté knedlíky můžete uvařit podle následujícího video receptu

Zdroj informací: 
Lidové strava na Valašsku

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si