Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mažete si rádi na chleba tavený sýr nebo jej používáte do pomazánek? Tento mléčný výrobek je oblíbený pro svou jemnou a krémovou konzistenci, snadnou roztíratelnost a dlouhou trvanlivost. Pokud vám u toho z obchodu vadí, že přesně nevíte, z čeho byl vyroben, udělejte si doma vlastní. Je to překvapivě snadné a stačit vám budou jen tři ingredience.


Tavený sýr se těší oblibě již více než 100 let

Tavené sýry u nás patří k oblíbené pochutině. Snad v žádné jiné zemi v Evropě je nemilují tak jako u nás. Nedokážeme si bez nich představit pomazánky, chleba s taveňákem je jednou z nejoblíbenějších školních i výletních svačinek a někteří je přidávají i do omáček.

Za roky jejich existence jsme se stali doslova mistry v jejich spotřebě, a to přitom od nás ani nepocházejí. Ačkoli jsou první pokusy o výrobu těchto trvanlivých sýrů doloženy již z konce 19. století, opravdu první tavený sýr je datován do roku 1911, kdy jej vynalezli ve Švýcarsku. 

Proč jsou tavené sýry krémové?

I když se říká, že tavené sýry vznikly za účelem nějak zpracovat nepodařené sýry, které by se jinak musely vyhodit, důvod byl údajně jiný. Hlavní myšlenka kdysi spočívala v tom vyrobit trvanlivý sýr, který by bez úhony zvládl i převoz do Ameriky, kam se tehdy sýry z Evropy vyvážely. 

To se podařilo díky použití soli kyseliny citronové, kterou později nahradily fosforečnany a polyfosforečnany. Tavené sýry si brzy získaly na oblibě a rozšířily se do celého světa. U nás se první objevily nedlouho po Švýcarsku, již ve dvacátých letech 20. století.

Jsou tavené sýry škodlivé? 

A jak vlastně k oné úžasné krémovitosti tavených sýrů dochází? Mohou za to tavicí soli, které zabraňují oddělování tuků od bílkovin a způsobují, že sýr je dobře roztíratelný. Právě ty jsou u volně prodejných sýrů kamenem úrazu. Nejsou sice vyloženě škodlivé, nadbytek fosforu nám ale příliš dobře nedělá.

Jeho hlavním problémem totiž je, že způsobuje horší vstřebávání vápníků, mléčný výrobek nám pak nepřináší takové benefity, jaké by měl. Samozřejmě za to nemohou pouze tavené sýry, fosfáty jsou totiž obsaženy i v mnoha dalších potravinách, třeba v uzeninách, colových nápojích nebo v kypřicích prášcích. 

Jak na domácí tavený sýr?

Právě vysoký obsah fosforečnanů je jeden z hlavních důvodů, proč odborníci na výživu tavené sýry příliš nedoporučují a spíš hlasují pro to je nahradit klasickými tvrdými nebo čerstvými sýry. Pokud se však nechcete vzdát oné úžasné krémovosti taveného sýra, není nic jednoduššího, než si ho připravit doma.

Stejně jako do pečení můžete použít jedlou sodu místo kypřicího prášku s fosforečnými solemi, stejně tak dobře funguje při přípravě domácího taveňáku. Ten se naše redaktorka Hanka rozhodla vyzkoušet a podělit se s vámi o zkušenosti. 

Jak chutná domácí taveňák?

Na první pohled se to sice může zdát složité, výroba domácího taveného sýra je ale překvapivě snadná a vystačíte si s pouhými třemi surovinami, které obvykle míváme doma. Kromě jedlé sody je to tvaroh a trocha másla.

„Na tavený sýr se doporučuje použít tvaroh v kostce, vybrala jsem raději tučnější s 2,7 % tuku, který má smetanovější chuť. Tvaroh se v misce utře společně s necelou lžičkou jedlé sody. S jedou sodou šetřete, jinak je v sýru pak moc cítit. Rozhodně nepřisypávejte víc, v tom případě byste museli přidávat další tvaroh. Já dala jen půl lžičky a i tak jsem ji tam trochu cítila,“ říká Hanka. 

Směs se pak dá vychladit na 10 minut. Poté už zbývá jen na pánvi rozpustit lžičku másla, k němu přidat tvaroh, zamíchat a lehce prohřát. Směs se nesmí vařit! Vše už pak jen dejte do misky a opět  nechte vychladit.

„Je to trochu jako kouzlo, neboť působením jedlé sody se začne měnit konzistence tvarohu z hrudkovité na krémovitou. Nakonec vznikne jemný krém, který se nakonec nechá vychladit, čímž trochu ztuhne. Není tak tuhý jako klasický tavený sýr v kostkách nebo trojúhelníčcích, spíš bych řekla, že připomíná nějaký taveňák z vaničky. I chuť byla trochu jiná a tvaroh byl v sýru stále cítit. Na domácím taveňáku se mi ale nejvíc líbilo, že si jej pak člověk může dochutit přesně podle své chuti, třeba tvarůžky, pažitkou, ale klidně rozmixovanou šunkou nebo česnekem. Spíš bych ho ale přirovnala k pomazánce,“ doplňuje Hanka.

Domácí taveňák vyjde levněji

Hlavní předností domácího taveňáku však je, že vás vyjde mnohem levněji. Potřebujete totiž jen tvaroh v kostce, který stojí do 30 Kč za 250 g a lžičku jedlé sody a másla. Z toho všeho získáte přibližně 250 g sýra. Stopadesátigramové balení taveného sýra však pořídíte za cca 30-60 Kč. Domácí tavený sýr si navíc můžete dochutit, jak chcete, a přesně víte, co jste použili. „Samozřejmě nelze počítat s tím, že by tento sýr byl trvanlivý jako ten z obchodu. Konzistencí se mu ale úplně vyrovná,“ doplňuje ještě Hanka. A jaký je tedy přesný recept?

Budete potřebovat: 250 g tvarohu v kostce, 1 lžičku másla a 1 lžičku jedlé sody, případně sůl, pepř nebo nějaké koření či bylinky na dochucení. 

Postup: Kostku tvarohu dejte do misky a na ni nasypejte necelou lžičku jedlé sody. Promíchejte a nechte v lednici asi 10 minut odležet. Poté rozehřejte na pánvi máslo a přidejte tvaroh se sodou. Promíchejte a pak směs trochu zahřejte, nesmí se však vařit. Hotový sýr přendejte do misky a dejte vychladit. Případně dochuťte solí a bylinkami. 

Na postup výroby taveného sýra se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Zdroje informací: 
Vimcojim.cz
Zakonyprolidi.cz
Svetpotravin.cz
Tany.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

7. 3. 2023 17:09

Zkoušela jsem ho, ale nechutnal mi - to raději samotný tvaroh.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více