Cizrnové křupky z trouby chutnají jako ochucené oříšky. Výsledná křupavost se mění dobou skladování
9. 3. 2023 Vaření
Křupky z cizrny pečené v troubě jsou alternativou k nezdravému mlsání plnému tuku a soli a ideálním způsobem, jak dostat luštěniny i do jejich největších odpůrců. Jsou výborné samotné s různými příchutěmi i jako zajímavý doplněk do salátů nebo polévek místo krutonů z pečiva. Jejich jemnou oříškovou chuť si zamilují i děti.
Od kdy mohou děti cizrnu?
Podle PharmDr. Margit Slimákové, specialistky na zdravotní prevenci a výživu, je cizrnu vhodné zařadit do jídelníčku od ukončeného 1 roku života a neměly by se jí vyhýbat ani těhotné ženy, neboť obsahuje téměř všechny vitamíny a minerální látky. V porovnání s ostatními potravinami má poměrně vysoký obsah železa a patří také mezi ty lépe stravitelné luštěniny.
Aby se eliminovaly nežádoucí účinky v podobě bolestí břicha a nadýmání, které jsou typické pro většinu druhů luštěnin, je dobré suchou cizrnu nejdříve namočit přes noc do studené vody a na vaření vodu vyměnit. U cizrny tento krok není nezbytný, ale pomáhá na zbavení látek, které mohou způsobovat zažívací problémy, a také k urychlení změknutí během vaření.
Mohlo by vás zajímat
Cizrnové křupky ze suché cizrny
Křupky se dají vyrobit i z nakládané cizrny, ty ze suché suroviny jsou však vhodnější pro výslednou křupavost i chuť, která není ovlivněna nálevem.
Jak uvařit suchou cizrnu?
Cizrnu zbavte případných porušených kusů, propláchněte a vložte do misky se studenou vodou na 8 – 10 hodin. Cizrna může během namáčení až ztrojnásobit svůj objem, s čímž je třeba počítat při výběru nádoby a množství vody. Vodu slijte a v čerstvé vodě dejte vařit na asi 1 hodinu mírným varem do změknutí. Vody by měl být asi dvojnásobek oproti cizrně. Ke konci vaření přidejte sůl. Dříve by totiž způsobila prodloužení doby varu, což platí pro většinu druhů luštěnin.
Tip: Změknutí luštěnin urychlí trocha jedlé sody přidaná na začátku vaření.
Cizrnové křupky z trouby
Vychladlou a osušenou cizrnu smíchejte s trochou olivového oleje, osolte a přidejte oblíbené koření, které by mělo všechny kousky rovnoměrně obalit. Skvěle se hodí uzená paprika, sušený česnek, kari, mleté chilli nebo grilovací směs, ale experimentovat lze téměř bez omezení.
Ochucenou cizrnu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 20 – 25 minut. Pozor si dejte pouze v případě, že pro ochucení používáte mletou papriku. Vysoké teploty mohou způsobit zhořknutí, proto snižte teplotu na 180 °C a prodlužte dobu pečení o přibližně 10 minut.
Může se stát, že cizrna nebude křupavá ihned po vytažení z trouby. Úplným vychladnutím se ale povrch zpevní.
Pozn.: Každá trouba peče trochu jinak, proto jsou časy pečení pouze orientační a je třeba průběh hlídat.
Cizrnové křupky z nakládané cizrny
Cizrnu z konzervy propláchněte studenou vodou a nechte v sítku osušit. Dále postupujte stejně, jako u uvařené cizrny výše, tedy smíchejte s olejem a kořením a dejte péct při teplotě 200 °C na 20 – 25 minut. Použití nakládané cizrny ušetří spoustu času, výsledná chuť a konzistence však bude záležet na konkrétním nálevu, ve kterém se cizrna koupala.
Jak dlouho vydrží cizrnové křupky?
Nejlepší je zkonzumovat křupky po vychladnutí do pár hodin. Delším skladováním cizrna ztvrdne a půjde hůře rozkousat, což může vadit zejména menším dětem.
Zdroje informací:
margit.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Plněná retro vejce pětkrát jinak: Klasika se sardelovým máslem nebo šunkovou pěnou nezklame a návštěvy potěší
Co s vařeným masem z vývaru? Vykouzlete z něj další skvělé jídlo za pár korun
Barvení velikonočních vajíček může být zábava i umění: Použití slupek z česneku, červeného zelí a silonek dokáže zázraky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 4 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 16 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky
Jak si užít zdravou cizrnu, aby dobře chutnala a nenadýmala? Stačí použít jednoduchý trik se slupkou a je po problému