Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalou brokolicovou polévku: Díky těmto snadným fíglům bude výsledek perfektní
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Brokolice nepatří k úplně nejpopulárnějším druhům zeleniny, o to víc je ale prospěšnější pro naše zdraví. Pokud jí příliš nemusíte, ideální možností, jak si ji dopřát ke polévka. V lahodné krémové podobě vám brokolice určitě zachutná, a navíc vás díky své zelené barvě jarně naladí. 


Brokolice pro zdraví

V zimním období je o čerstvou zeleninu nouze, některé druhy si ale můžeme užívat i nyní. Typickou zimní zeleninou je právě brokolice, jejíž sezona trvá od října do dubna. Brokolice je přímo nadupaná antioxidanty, minerály a vitaminy. Obsahuje málo kalorií, ve 100 g vařené brokolice je jen cca 43 kcal. Je hlavně dokonalým zdrojem vitaminu C. Jen jeden stonek poskytuje 200 % denní dávky vitaminu C, výrazně tedy prospívá naší imunitě. Kromě toho obsahuje dostatek vitamínu K, kyselinu listovou, draslík, vápník, hořčík nebo selen.

Brokolice v nejlepší podobě

Brokolice se nejčastěji připravuje dušená nebo vařená na páře a pak se podává jako příloha, případně se může i zapéct třeba se sýrovou omáčkou Asi nejlahodnější možností, jak ji zpracovat, je ale polévka, která o kvalitách brokolice přesvědčí i její největší odpůrce. Brokolicová polévka je vynikající na zahřátí v chladných dnech, díky krásně svěží barvě se ale báječně hodí i do dnů jarních. Můžete ji připravit i s kousky brokolice, lahodnější je ale ve formě jemného a hebkého krému, který snadno uvaříte povařením brokolice ve vodě nebo ve vývaru a pak rozmixováním celé směsi dohladka. Tento jednoduchý krém se však dá navíc mnoha způsoby vyšperkovat tak, že bude chutnat přímo skvostně. Jak na to?

  • Pro lepší chuť polévky je dobré brokolici nejprve osmahnout na troše másla nebo oleje společně s najemno nasekanou cibulí nebo jemnější šalotkou. Můžete přidat i kořenovou zeleninu, třeba celer nebo mrkev, aby byl krém výraznější.
  • Brokolice by se hlavně neměla přehnaně dlouho vařit, ztrácí pak svou krásně zelenou barvu a vitaminy, a naopak získává mdlou chuť. Vařte ji proto jen tak dlouho, aby trochu změkla. Lepší je ji připravovat v menším množstvím vody, polévku pak případně můžete trochu naředit. V případě, že jste vařili brokolici ještě na jiný pokrm, je tento brokolicový vývar výborným základem pro jiné zeleninové polévky
  • Krém můžete zahustit klasicky jíškou, kterou si připravíte hned na začátku při restování cibule. Pokud to ale nepřeženete s vodou, polévku nemusíte zahušťovat vůbec. Zdravějším a lehčím zahušťovadlem jsou případně brambory, které povaříte doměkka společně s brokolicí. 

 

  • Brokolici můžete zalít jen vodou, lahodnější chuti dosáhnete, když použijete vývar (zeleninový, ale klidně i masový). Pokud jej nemáte, můžete sáhnout aspoň po bujonu v kostce, nejlépe v bio kvalitě. 
  • Vývar můžete navíc dochutit třeba polévkovým kořením nebo i různými bylinkami, třeba tymiánem, petrželkou nebo lístky čerstvé bazalky. Trochu exotičtější chuti dosáhnete pomocí koriandru, k brokolici se překvapivě dobře hodí i šalvěj. Vzhledem k tomu, že brokolice nadýmá, můžete přidat při vaření kmín nebo fenykl. Hodí se ale i další koření, třeba římský kmín, bobkový list či muškátový oříšek. Chcete-li, aby byl krém výraznější můžete přidat i trochu česneku, případně si jej trochu přiostřit pomocí chilli papriček

 

  • Polévce dodáte krémovou konzistenci nejlépe v mixéru nebo pomocí ponorného mixéru. Navíc můžete krém ještě zjemnit mlékem, ještě lahodnější bude se smetanou na vaření nebo ke šlehání. Mléko a smetanu můžete použít i v poměru 1:1, pokud nechcete, aby byla polévka příliš tučná. Svěžejší chuti dosáhnete pomocí zakysané smetany
  • S brokolicí se výborně snoubí i různé sýry, které lze rovněž do krému přidat. Vhodný je třeba čedar, parmazán, mozzarella či švýcarský gruyere. Použít lze i aromatičtější kozí sýr, bryndzu nebo sýr s modrou plísní typu niva nebo gorgonzola.
  • Hotovou polévku můžete dozdobit křupavými krutonky, kostičkami osmažené slaniny nebo plátky lososa.  Na ozdobu si ovšem můžete nechat i pár růžiček brokolice

Náš tip: Vynikající brokolicový krém si můžete připravit třeba podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Healthline.com
Kaloricketabulky.cz

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si