Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uvařit vejce se zdá jako jednoduchá disciplína, ale i ta má svá pravidla, při jejichž dodržení bude výsledek přesně podle vašich představ. Vyzkoušeli jsme na 10 čerstvých vejcích velikosti M, jak při optimálních podmínkách vypadá žloutek a bílek po minutách vaření.


Příprava vajec hraje zásadní roli

Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro Lifee.cz radí: „Pokud se chystáte vařit vejce jak natvrdo, tak naměkko i na hniličku, vyndejte je pár hodin před samotnou přípravou z lednice, aby měly pokojovou teplotu.“ Tento krok se vyplatí nevynechat hned ze dvou důvodů. Jednak se vejce po uvaření snadněji oloupou a také se bude dát více spolehnout na dobu vaření, která je nutná pro požadovanou konzistenci žloutku i bílku.

Vejce musí být ve vodě celá ponořená a do vody se může přidat lžička octa, která zajistí, že skořápka nepopraská ani v případě, že se vejce nestačila ohřát na pokojovou teplotu. Zdeněk Pohlreich pro tyto účely používá trik se solí, které přidává do vody několik lžic. „Sůl totiž zabrání popraskání vajec, pokud jste je dali vařit přímo z lednice. Navíc skořápka se po uvaření krásně loupe,“ vysvětluje šéfkuchař.

Jak uvařit dokonalé vejce?

Když vložíte vejce do studené vody, jako se to dělá ve spoustě domácností, velmi špatně se vám bude odhadovat okamžik, kdy je vejce hotové přesně tak, jak potřebujete. Vejce tedy vložte do vroucí vody a ihned poté začněte stopovat čas. Po uplynutí stanovené doby vejce vyjměte a ihned zchlaďte pod proudem studené vody. To zajistí nejen okamžité zastavení vaření i uvnitř vejce, ale také se bude lépe loupat skořápka.

Vejce naměkko

Vejce naměkko má mít po zanoření lžičky mírně tekutý žloutek, ale tuhý bílek. Podle Zdeňka Pohlreicha by doba vaření neměla překročit 4 minuty.

Vejce na hniličku

Tato úprava vyžaduje 7 minut varu. Bílek je v tomto stádiu zcela tuhý, žloutek na krajích začíná tuhnout, ale uprostřed je stále měkký.

Vejce natvrdo

Ideální vejce natvrdo, které má uvařený tuhý žloutek, se vaří 9 – 10 minut. Delší vaření způsobuje vysušení a zešednutí žloutku.

Další úpravy vařených vajec

Zastřené, ztracené nebo pošírované vejce

Všechny tři názvy znamenají stejnou úpravu vejce, které je základem pro pokrm známý jako vejce benedikt. Do vroucí vody dejte trochu octa, který se postará o rychlé sražení bílku. Pomocí naběračky vytvořte ve vodě vír a do něj opatrně rozklepněte vejce. Bílek se sám obalí kolem žloutku, který uvnitř zůstane tekutý. Zastřené vejce vařte 3 minuty, po kterých je vyjměte naběračkou a ihned servírujte.

Vejce do skla

Pod tímto termínem se neskrývá nic jiného než vejce naměkko zbavené skořápky, které se osolí, opepří a posype čerstvými bylinkami, nejčastěji pažitkou.

Od kdy mohou děti jíst vejce?

Podle PharmDr. Margit Slimákové se mají vejce vařená natvrdo zařazovat už s prvními masovými příkrmy, tedy kolem 6. měsíce života. Kvůli vyloučení alergie na žloutky a bílky je dobré vyzkoušet nejprve samotný žloutek a poté samotný bílek. Pokud se neobjeví reakce, je možné podávat vařená vejce celá, rozmačkaná se zeleninou.

Zdroje informací:

lifee.cz
margit.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více