Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: W. A. Mozart začínal den horkou čokoládou a miloval smažené játrové knedlíčky podle tohoto receptu
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Barbara Krafft - Deutsch, Otto Erich (1965) Mozart: A Documentary Biography. Stanford: Stanford University Press., Public Domain, a Toprecepty.cz, Swinga

Z různých dochovaných písemností vyplývá, že geniální hudební skladatel v dospělosti jídlu nepřikládal žádný větší význam a jedl je proto, aby se nasytil. O tom, jaké chody se podávaly na večeřích, kam byl pozván, se zmiňuje jen výjimečně. Deníkový záznam leckdy odbýval jen stručnou informací, že „byl na večeři“.


Mozart byl tlusté dítě

Nebylo tomu ale tak vždycky. V dětství to byl velký a spokojený jedlík. Jak se můžeme dočíst na interlude.hk, z cesty do Milána píše jeho otec Leopold své ženě: „Ať jsme kdekoli, jsme v rukou Božích. Wolfgang je tlustý a zdravý, celý den je veselý a čilý.“ 

V Mozartově době bylo ve Vídni jídla dostatek a běžné menu se skládalo ze dvou velkých masových jídel s polévkou, zeleninou, chlebem a čtvrt litrem místního vína. Vídeň 18. století byla také ve znamení rozvoje typické místní kuchyně,  na jejíchž receptech si pochutnáváme dodnes.

Právě tehdy se rozšířily proslulé pokrmy, jakými jsou „Wiener Schnitzel“ (vídeňský řízek), „Tafelspitz“ (vařená telecí květová špička s křenem), „Kaiserschmarrn“ (císařský trhanec) a „Sacher či Linzer Torte“ (Sachrův a linecký dort.

Den začínal horkou čokoládou

V dospělosti Mozart začínal den horkou čokoládou a čerstvými rohlíky a k obědu si obvykle dával velký talíř polévky. A k nim patřila i tehdejší vídeňská specialita „Kuttlflecksuppe“, tedy dršťková polévka.

Mozart měl na talíři často jesetera, vlámské dušené hovězí maso s černým pivem zvané carbonnada nebo pečeného kapouna, což je velký vykastrovaný kohout.

Osudný vepřový řízek?

K večeři se běžně podávala pečená holoubátka s kaštanovou a mandlovou nádivkou. Mozart měl kromě telecích vídeňských řízků také rád ty vepřové.

Dokonce se objevila domněnka, že Mozart zemřel na trichinelózu způsobenou parazitickým červem Trichinella, který se vyskytuje převážně v nedostatečně tepelně zpracovaném vepřovém mase. Ať už je to pravda nebo ne, tato nemoc byla tehdy ve Vídni dost rozšířená.

Játrové knedlíčky bez polévky

K nejoblíbenějším jídlům rakouského skladatele patřily játrové knedlíčky. Nemusel je ovšem mít klasicky jako zavářku v hovězím nebo telecím vývaru.

Dával přednost těmto knedlíčkům smaženým na přepuštěném másle a servírovaným s kysaným zelím. Toto jídlo asi poprvé ochutnal jako čtrnáctiletý v Paříži, kde pobýval se svým otcem Leopoldem.

Jak v dopise manželce a dceři popsal Wolfgangův otec Leopold, na obědě u madame D'Aste, rozené Marianne Trogerové, se podával kapoun, bažant a právě smažené játrové knedlíčky s kysaným zelím.

Vídeňské játrové knedlíčky

Dostali jste chuť na játrové knedlíčky? Máme recept na ty pravé vídeňské! Potřebovat budete:

  • 2 stroužky česneku
  • špetka pepře
  • 100 ml vody
  • 100 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 400 g hovězích jater (lze nahradit vepřovými)
  • 2 housky
  • 1 svazek petrželky
  • 60 g másla
  • špetka majoránky
  • špetka soli

A jak knedlíčky připravit? Játra nastrouhejte na hrubém struhadle (můžete použít i kuchyňský robot)  nebo je umelte na masovém strojku.

Housky namočte do vody a poté je dobře vymačkejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek prolisujte a petrželku nasekejte najemno.

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nejprve cibuli, pak česnek, petrželku a majoránku. Poté vše nechte vychladnout.

V míse smíchejte namočené housky, játra a cibulovou směs. Poté přidejte vejce, strouhanku, sůl a pepř. Vše opět dobře promíchejte a nechte 5 minut odpočinout.

Mokrýma rukama vytvarujte játrové knedlíčky. Poté je vložte do vroucí polévky a nechte je 20–25 minut vařit. Polévka by se měla vařit pouze na mírném ohni.

Pokud chcete mít na talíři knedlíčky a la Mozart, na hluboké pánvi rozřehtejte přepuštěné máslo, vložte do rozpáleného tuku knedlíčky a za občasného otáčení smažte asi 15–20 minut. Podávejte s kysaným zelím a s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.

Máte rádi rakouskou kuchyni? Patří do ní i oblíbený Sachr dort. Slavnostní zákusek SACHR DORT podle našeho videoreceptu:

 

Zdroje informací:

aconyc.org a interlude.hk

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více