Jak vařila moje babička v 60. letech: Nákupy v konzumu, mléko v bandasce a tahle nastavovaná kaše, to bylo naše dětství
17. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Šedesátá léta mám spojená s dětstvím, kdy mě vychovávala moje babička Anička. Jako většina žen, které prožily válečné nedostatky, si uměla se vším poradit. I z mála dokázala každý den vykouzlit výborný oběd.
Každodenní nákupy
Nedá se říct, že by v obchodech poloviny 60. let vůbec nic nebylo. Jen nebylo všechno, co byste chtěli. Na nákupy se chodilo každý den. Ledničku si totiž babička s dědou pořídili až koncem 60. let. Taková byla realita v malé vesnici na Kladensku.
Proto se vařilo všechno čerstvé a v chladném špajzu se maximálně přechovávalo pár dní máslo, vyškvařené sádlo, někdy den či dva hovězí vývar – a aby nezkysl, nesolil se.
Mohlo by vás zajímat
Mléko v bandasce
Každodenní nákupy začínaly u paní Fanynky v mlékárně. Do přinesené bandasky nám z obrovské nádoby nalila mléko, které pak babička po návratu domů svařila. Koupit se tam také dal „syreček“ (tvaroh na strouhání) a dvakrát týdně dorty, resp. zákusky. Na výběr bývaly laskonky, štafetky, punčové řezy, žloutkové věnečky a větrníky. A také čokoládové mističky plněné ušlehanou sladkou šlehačkou.
Čerstvý chleba dvakrát týdně...
Další zastávkou býval „konzum“, jak se říkalo místní Jednotě. Tam prodávaly paní Anička a Maruška a pokaždé tam byla fronta. Chleba a pečivo si každý dopředu objednával, aby se na něj dostalo, pak už většinou nic nebylo.
Zatímco čerstvé rohlíky a housky byly k dispozici každý den, chleba se vozil jen dvakrát týdně. Zajímavé je, že několik dní vydržel naprosto bez problémů, nezplesnivěl a dal se jíst. Asi proto, že to byla tehdy poctivá výroba z kvásku. Dvakrát týdně se také do konzumu vozily uzeniny – párky, měkké salámy.
V konzumu se nakupovala rýže, těstoviny (tedy kolínka), mletá káva, čaj, konzervy s masem a paštikami. K dostání tam byl i salám. Na podzim se tam také objednávaly brambory na uskladnění.
...maso jen jednou
Jednou týdně jsme se s babičkou vypravily k řezníkovi – víckrát se maso nevozilo. Tam jsme si každý pátek vystály frontu a babička koupila to, co bylo, ne to, co by chtěla. Většinou ale bývalo nějaké hovězí maso nebo kosti na polévku, hovězí na dušení, vepřové na knedlo-vepřo-zelo nebo libovější na řízek.
Čerstvá vajíčka dostávala babička od tety z vedlejší vesnice. A protože slepice v zimě „měly dovolenou“ a nenesly, vajíčka se uchovávala ve velkých pětilitrových sklenicích naložená v tzv. vodním skle. Tak byla k dispozici do vaření a pečení po celý rok.
Polévka je grunt
A co se vařilo? Když jsme se vrátily z nákupů, babička přiložila do kamen a začala vařit. Každý den byla samozřejmě polévka. Babiččin polévkový repertoár byl široký, záleželo na ročním období a zásobách kořenové zeleniny ve sklepě.
Nejčastěji ale byla bramboračka a různé zeleninové polévky, jejichž základem byla jíška. V pondělí se někdy dojídaly zbytky z neděle. To byl hovězí vývar s babiččinými domácími nudličkami a často knedlíky s vajíčkem a kyselou okurkou. Když zbylo maso, uvařila se k němu omáčka – většinou cibulová, rajská nebo koprová.
Brambory na prvním místě
Během týdne se často vařilo z brambor, a to bramboráky, škubánky, ale i zapečené „francouzské“ brambory. Do těch se přidával měkký salám nebo maso z vepřové konzervy. Brambory byly také nejobvyklejší přílohou. Vařené s trochou kmínu nebo rozšťouchané a opečené na sádle s osmaženou cibulkou.
Z brambor se připravovala také nastavovaná kaše, které se z mně neznámých důvodů říkalo madlot. Ta se jedla s osmaženou cibulkou a kyselou okurkou nebo s párkem či opečeným plátkem lančmítu. Mám na tu kaši stále recept a tak vám jej nabízím.
Madlot aneb Nastavovaná kaše
Na babiččinu nastavovanou kaši je potřeba:
- ½ kg brambor, varný typ C
- 150 g ječných krup lámaných
- 100–200 ml vlažného mléka
- 1 až 2 stroužky prolisovaného česneku
- sůl
- majoránka
- 2 lžíce sádla
- 1 cibulka, nadrobno nakrájená
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě. Krupky uvařte také v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory rozšťouchejte a vymíchejte s mlékem, prolisovaným česnekem, solí a majoránkou. Vmíchejte krupky.
Cibulku osmažte na sádle. Kaši rozdělte na talíře a ozdobte smaženou cibulkou.
Sladký pátek
V pátek po polévce pokaždé následovalo sladké jídlo – tedy krupicová kaše, palačinky, lívance, vdolky buď smažené na sádle nebo pečené nasucho na plotně, pomazané povidly a ozdobené pribináčkem.
V letním období se vařily kynuté ovocné knedlíky plněné meruňkami, třešněmi, švestkami či jahodami (podle sezónního ovoce), sypané strouhaným tvarohem a cukrem, polité rozpuštěným máslem.
Večeře byly studené, chleba nebo houska s máslem, paštikou, sýrem.
Jaké byly ceny?
Průměrný plat v roce v roce 1965 byl 1 493 Kč hrubého. Pro ilustraci se podívejme, jaké byly v polovině 60. let ceny potravin:
- chleba 1 kg 2,60 Kčs
- brambory 1 kg 70 Kč haléřů
- máslo ¼ za 10 Kčs
- mléko polotučné 1 l 2 Kčs
- mouka 1 kg 3,20 Kčs
- rohlík 30 haléřů
- zadní hovězí 1 kg 29 Kčs
- vejce 1 kus 1 Kčs
- pivo ½ l 1,70 Kčs
- cukr kostky 1 kg 8 Kčs
Vzpomněli jste si na prázdniny u babičky? Určitě jste si pochutnávali na omáčkách. Náš video recept připomene klasickou KOPROVOU OMÁČKU.
Zdroj informací o cenách v 60 letech:
Český statistický úřad
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 60. letech: Stravování v družstevní jídelně a doma aneb Na poli vdolky a buchty, na traktoru jen lehčí jídla
Jak se jedlo v 50. letech: Zásoby ze sklepa a ze spíže, příděl 4 vajíček na měsíc a máslo jen pro děti
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 6 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 10 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Občas se hodí mít doma naložená vejce. Jednoduchým způsobem je naložíme do vodního skla nebo vápna
Jak se jedlo v 60. letech: Boj proti pověrám aneb Po cukru dětem kosti opravdu nesílí a pivo nepomáhá capartům v trávení
Retro okénko: Jak na výtečné knedlíky s vajíčkem? Hlídat musíme dobu smažení a malým fíglem je i přidání mléka
Komentáře
24. 3. 2023 19:49
19. 3. 2023 15:50
19. 3. 2023 15:43
18. 3. 2023 09:25
17. 3. 2023 20:16
17. 3. 2023 13:26