Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ředkvičková nať
Zdroj: Pixabay, blandinejoannic

Ředkvičky jsou za poměrně dobrou cenu dostupné téměř po celý rok a jejich ideální využití do zeleninových salátů nikoho nepřekvapí. Mnohé by ovšem nenapadalo, že listy z ředkviček nejsou odpad, ale mohou se stát plnohodnotnou surovinou plnou zdraví prospěšných látek. Jak je připravit, zpracovat a jak vlastně ředkvičkové listy chutnají?


Listy ředkviček obohatí jídelníček o spoustu živin

Podle internetového portálu healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, obsahují ředkvičkové listy dokonce více prospěšných látek než samotný kořen. Jsou bohaté na železo, vápník, fosfor, kyselinu listovou i vitamíny A a C. Koktejl vitamínů a minerálních látek získaný z listů ředkviček podporuje obranyschopnost organismu, pomáhá bojovat proti únavě , zácpě i ledvinovým kamenům.

Jak chutnají ředkvičkové listy?

Chuť ředkvičkové natě je nahořklá a štiplavá, dala by se přirovnat ke kombinaci ředkviček, rukoly a špenátu. Podle hořkosti se také pozná obsah prospěšných látek. Čím intenzivnější chuť je, tím více látek listy obsahují.

Ředkvičková nať v pokrmech

Pro konzumaci jsou nejvhodnější mladé, neporušené a chemicky neošetřené listy bez známek hniloby, které také obsahují nejvíce vitamínů a minerálních látek. Před přidáním do pokrmů je třeba nať zbavit veškerých nečistot, což se nejlépe povede namočením na pár minut do vody a následným propláchnutím pod tekoucí vodou.

Listy ředkviček v salátech

Mladé lístky jsou ideální do zeleninových i teplých obědových salátů. Množství záleží na tom, jak hořká nať je a samozřejmě na chuti strávníků. Do obědového salátu se mohou listy spařit stejně jako špenát, čímž se hořkost mírně sníží. Skvěle chutnají například v kombinaci s vejcem natvrdo, bramborami nebo červenou řepou.

Pesto z ředkvičkových listů

Na pesto z ředkvičkové natě, které lze použít na těstoviny, opečenou bagetu, do salátu nebo pro dochucení polévek, budete potřebovat 2 hrnky ředkvičkových listů, ½ hrnku piniových oříšků, 6 – 8 lžic olivového oleje, 4 lžíce nastrouhaného parmezánu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 stroužek česneku, sůl a pepř. Zajímavá je i kombinace ředkvičkových listů a čerstvé bazalky v poměru 1:1. Jak na to?

V kuchyňském robotu rozmixujte piniové oříšky s česnekem, přidejte ředkvičkové listy, citronovou šťávu, sůl, pepř a opět promixujte. Přilijte asi polovinu olivového oleje, znovu mixujte a podle požadované konzistence přidejte opět olej. Parmezán přimíchejte do pesta na úplný závěr.

Polévky z ředkvičkových listů

Nať z ředkviček se hodí do krémových polévek, ve kterých se rozmixuje a dodá jim velmi originální chuť. Vyzkoušejte skvělou zeleninovou polévku z kořenové zeleniny, brambor a ředkvičkových listů.

Ředkvičková nať místo špenátu

Listy ředkviček se dají použít všude tam, kam byste přidali čerstvý špenát. Lze je podávat i jako přílohu k masu nebo bezmasému jídlu s bramborami a vařeným vejcem. Listy jednoduše krátce poduste na cibulce, přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř.

Porce živin i pro odpůrce hořké chuti

Ani děti, které obvykle hořkou chuť nemají příliš v lásce, nemusíte ochudit o koktejl vitamínů a minerálních látek důležitý pro jejich růst a vývoj. Stačí pár ředkvičkových lístků přidat do snídaňového smoothie složeného také například z mrkve, jablka a citronu či pomeranče. Sladší chutě ovoce a zeleniny hořkou chuť upozadí.

Zdroje informací:

healthline.com
loveandlemons.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si