Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborovým spirálkám nikdo neodolá, zvláště jsou-li dokřupava usmažené. Tato efektní lahůdka se na stánku prodává za zhruba 50 korun za 100 g. Domácí výroba se tak vyplatí nejen chuťově, ale i finančně. A není zdaleka tak složitá, jak se na první pohled zdá. Navíc si bramborové spirály můžete ochutit podle svých preferencí.


Bramborové spirály ze stánku, mražené nebo domácí?

Kilogram brambor typu B, které jsou na bramborové spirály nejvhodnější, se dá aktuálně koupit za přibližně 20 korun. Na smažení brambor se spotřebuje poměrně hodně oleje, ve kterém by měly být ponořené. Použijete-li užší hrnec místo pánve nebo fritovacího hrnce, spotřeba oleje bude přibližně půl litru a cena za tento objem asi 30 korun. Spotřebovaná energie na smažení bude stát asi 5 korun v závislosti na druhu zdroje. Bramborové spirály z kilogramu brambor vyrobené doma tedy vyjdou orientačně na 55 korun.

Za smažené bramborové spirály ze stánku zaplatíte sice 50 korun a máte to bez práce, ovšem za tuto cenu pořídíte pouze asi desetinu množství, které se navíc vykoupalo v oleji, ve kterém si už předtím pár desítek kilo brambor lázeň udělalo. Spirály se dají koupit i mražené v supermarketu, jejich chuť však ani z daleka nedosahuje domácí výroby. V přepočtu na kilogram se mražená bramborová příloha pohybuje mezi 50 a 90 korunami.

Spirálový kráječ brambor versus špejle a nůž

Spirálových kráječů existuje na trhu více druhů od těch nejjednodušších za 30 korun až po sofistikované multifunkční za pořizovací cenu kolem 3 000 korun. My jsme vyzkoušeli dva způsoby přípravy bramborových spirálek z neoloupaných brambor typu B – s jednoduchým spirálovým kráječem a pomocí špejle a ostrého nože. Jak to dopadlo?

Spirálový kráječ

Jednoduchý spirálový kráječ, na který se můžete podívat ve fotogalerii, patří mezi ty nejlevnější na trhu. Dá se sehnat v domácích potřebách, hobby marketech i na internetu za asi 30 korun a práce s ním je opravdu snadná. Stačí špičku kráječe zapíchnout do konce brambory a otáčet. Výsledkem je spirála, jejíž plátky jsou rovnoměrné a také se stejnoměrně osmaží.

Špejle a nůž

Tento způsob vyžaduje trochu cviku, ale po chvíli snahy už jde řezání lépe. Bramboru napíchněte na špičatou špejli a začněte řezat od užšího konce. Nožem nakrojte bramboru u jejího konce až ke špejli, o kterou nůž opřete a dále otáčejte na prkénku bramborou a nůž naklánějte tak, aby se krájely tenčí plátky do spirály až k druhému konci. Názorný obrázek najdete ve fotogalerii pod článkem.

S nožem a špejlí se nám už od třetí brambory pracovalo celkem snadno, není však jednoduché udržet stále stejnou tloušťku plátků. Rustikálnější vzhled však vůbec není na škodu. S kráječem to ovšem jde o něco lépe a riziko, že se spirála přetrhne, je o dost menší.

Bramborové spirály opatrně roztáhněte do stran a smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje při střední teplotě asi 20 – 25 minut dozlatova.

Hotové bramborové spirály nechte chvíli na papírovém ubrousku, který vysaje přebytečný tuk, osolte a dochuťte podle vlastních preferencí. Použít se dá mletá paprika, sušený česnek, chilli, strouhaný sýr i libovolné čerstvé bylinky. Skvěle doplní tuto bramborovou dobrotu i smetanový nebo jogurtový dip.

Zdravější pečené spirály

Pro děti nebo všechny, kteří preferují zdravější úpravu než tu smažením, můžete bramborové spirály i upéct v troubě. Zakápněte je trochou oleje a pečte na pečicím papíře v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 – 30 minut dozlatova.

Fotogalerie - Bramborové spirálky

Ukázat 6 fotografií

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si