Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nestihli jste poslední díl pořadu Pohlreichův souboj restaurací? O postup do dalšího kola se dnes utkaly dvě skvělé italské restaurace, které potvrdily, že i Češi zvládnou italskou gastronomii s přehledem. A jak klání probíhalo a kdo zvítězil? O tom si můžete přečíst v našem článku. 


Ve znamení italské gastronomie

I když u nás najdete zástupce mnoha světových kuchyní, ta italská stále vede, a to již pěknou řádku let. Začalo to pizzeriemi, které dnes jsou skoro v každém malém městě, pokračovalo bistry s pizzou a dnes narazíte i na trattorie (typické italské hospůdky), kde si budete připadat, jako byste se přenesli třeba doprostřed Toskánska.

„Itálie však není jenom pizza nebo pasta, ale to jsou hlavně čerstvé suroviny, z kterých se dá jednoduchou úpravou vykouzlit dokonalé jídlo. Je to kuchyň plná vášně, temperamentu a rozmanitých chutí,“ řekl hned na začátku pořadu Zdeněk Pohlreich

Jeho slova potvrdili i dva hlavní aktéři souboje, které slavný šéf vybral ze stovky tipů zaslaných od diváků - restaurace zaměřené na italskou gastronomii pražská Dejvická 34 a nováček na scéně Di Nuovo, která se nachází v Horních Jirčanech u Prahy. 

Dva „italští“ soupeři

Pražské restauraci Dejvická 34 šéfuje kuchař Tomáš Černý a jeho partnerka Jana Macalíková. Restaurace se již jedním oceněním chlubit může, a to rovnou od Michelinu. Jde titul Bib Gourmand, jímž se oceňuje podnik nabízející skvělé jídlo za rozumnou cenu. Tomáš Černý se italské kuchyni věnuje dlouho, vždy pracoval s věhlasnými italskými šéfkuchaři a jeho rukopisem je jednoduchost a dokonalá chuť. 

Restaurace Di Nuovo je splněným snem kuchaře Petra Hajného, kterého možná znáte z našich Extrakurzů, a jeho kamaráda Karla Šimůnka. Procestovali kvůli svému snu celou Itálii, z každého regionu vybrali něco a na tom postavili menu ve své restauraci, v níž si zakládají nejen na domácí kuchyni a původních receptech, ale i na čerstvých surovinách, jako jsou ryby, plody moře a čerstvá pasta

Devadesát jídel během dvou hodin

A jak tedy probíhal samotný souboj? Jako v každém dílu čekal soutěžící zátěžový test spočívající v tom obsloužit 30 hostů během 2 hodin, přičemž každý z hostů musel obdržet tříchodové menu.

V Di Nuova hostům nabídli jako předkrm grilovanou chobotnici nebo telecí brzlík, hlavním chodem pak byly domácí špagety frutti di mare nebo filet z mořského vlka.

V Dejvické menu zahájil pečený lilek nebo tatarák z hovězího krku s netradiční pralinkou z bílé čokolády, po němž následovalo buď grilované jelení karé nebo treska v omáčce acqua pazza. Menu nakonec završily v obou restauracích typické italské dezerty

I přes počáteční zmatky v podobě nefungující pokladny v Di Nuovo se oba týmy popraly s úkolem na jedničku, vše kuchaři vydali včas a přenesli se i přes nesnáze způsobené jinými objednávkami nebo třemi hosty navíc v Dejvické 34. Jedinou menší chybkou bylo lehce přesolené jídlo v Di Nuovo, který ovšem ke spokojenosti hostů vyřešili novou menší porcí. 

Tajný host potrápil

V druhém kole byl připraven chyták v podobě tajného hosta, který navštívil obě restaurace. Právě tato návštěva se trochu vymstila restauraci Di Nuovo, v níž číšník před hostem špatně vyslovil k jeho nelibosti název těstovin tagliatelle, což by se podle slov Zdeňka v Pohlreicha v italské restauraci stát nemělo.

Navíc odmítl donést těstoviny, které byly na jídelním lístku jako hlavní chod, v menší porci jako předkrm. Ale ani v Dejvické to nebylo úplně bez chybičky, neboť číšník nabídl hostům vydatné italské rizoto, ačkoli chtěli doporučit nějaké lehké jídlo. Nakonec se ale oba šéfkuchaři  dočkali slov chvály od Zdeňka Pohlreicha, která Tomáše Černého z Dejvické dojala k slzám.  

Vaření u Pohlreicha pro slavné italské kuchaře

V posledním kole oba kuchaři a jejich týmy proti sobě stanuli v restauraci Next Door by Imperial Zdeňka Pohlreicha, kde se museli popasovat s tím, jaké to je vařit v cizí kuchyni. Navíc měli samé slavné hosty.

Mezi nimi samozřejmě nesměly chybět hvězdy italské gastronomie u nás – třeba slavný kuchař Riccardo Lucque, který se na české gastronomické scéně pohybuje již několik let, šéfuje vyhlášeným restauracím Aromi a La Bottega di Finestra, vede kurzy vaření ve své škole Laboratorio a je autorem několika kuchařek.

Kulinářské výkony obou restaurací ovšem posuzovala i vítězka soutěže MasterChef Česko 2021, Besky,  nebo semifinalista z předchozí řady Pavel Berky.

Hlavní surovinou třetí kola bylo telecí maso. Petr Hajný pro hosty připravil milánské rizoto s celerovou raviolou a telecí hřbet s brzlíkem a krájeným lanýžem, Tomáš Černý zvolil studenou polévku z rajčat s krevetami a lehce zauzený telecí brzlík.

Zdeněk Pohlreich sice pochválil obě restaurace, vítěz mohl být jen jeden, a tím se nakonec stala Dejvická 34, u níž Pohlreich vyzdvihl, že je autentičtější a u šéfkuchaře je vidět, že vařil s italskými esy. 

Celý díl si můžete připomenout v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Slzy dojetí, rychlé tempo a přesolené jídlo aneb italský souboj pod dohledem Zdeňka Pohlreicha

Ukázat 12 fotografií

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Související obsah

Biga

Biga

Biga je hustší italský kvásek s droždím, který zlepšuje chuť pečiva a prodlužuje jeho čerstvost. Po umíchání a vykvašení vydrží uložený v lednici 3… Číst více

Omládek

Omládek je řidší drožďový kvásek, díky kterému se sníží spotřeba droždí v receptu. Delším prokvašením mouky v omládku se pak významně zvětšuje objem… Číst více