Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete křupavé bake rolls či bruschetty z obchodu? Jeden pytlík vyjde na zhruba 25-30 Kč, podle druhu. Doma připravené vyjdou 10x levněji a ochutíte si je, jak chcete. Přitom navíc ještě zužitkujete zbytky!


Starší pečivo do koše nepatří

Věděly to už naše babičky. Chléb, i pečivo obecně, se má zužitkovat ideálně do posledního drobečku. Proto se vařívala chlebová polévka, vyráběly se krutonky, starší rohlíky se využívaly na strouhanku nebo do nádivek, případně posloužily jako základ pro žemlovku. Možností, jak využít pečivo, které už není v nejlepší kondici, je mnoho a už jsme o tom v našem magazínu psali vícekrát. 

Topinky jsou samozřejmě klasika, která nikdy nezestárne. Ale v posledních letech jsou populární také křupavá ochucená kolečka bake rolls, případně bruschetta, nedávno začal Albert prodávat něco jako mini topinky v sáčku. Nic z toho si ale kupovat nemusíte, když právě využijete domácích zásob. 

Domácí bake rolls aneb Křupinky ze starého chleba

Tenhle recept vznikl tak trochu náhodou. Měla jsem doma kvalitní kváskový chleba, který už byl trochu tvrdší. Když jsem se chtěla dostat k měkčí střídce, odkrojila jsem malý plátek, ale tak tenký, že mě napadlo udělat z chleba chipsy. A to se i stalo. 

Na chlebové křupinky využijete jakýkoliv starší chléb, ale máte-li domácí nebo kupovaný kváskový, tím lépe. Ochucení je na vás, níže předkládám základní variantu.

Suroviny na křupinky: 

  • starší chleba
  • olej 
  • česnek 
  • sůl

Jak na to? Asi 3 dny starý kváskový chleba nakrájejte na co nejtenčí plátky. Ty případně nechte ještě dva dny volně na talířku proschnout, ale není to nutné. Mezitím si připravte ochucený česnekový olej.

Smíchejte olej, sůl a nastrouhaný nebo utřený česnek. Nechte společně provonět (hodinu i déle) a pak olej přeceďte. 

Plátky chleba pomocí mašlovačky lehce potřete ochuceným olejem a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě při 200 stupních asi 10 minut. A hotovo! Podávejte místo chipsů.

Moje tipy:

  • Péct můžete chlebové křupinky zároveň s něčím jiným, abyste ušetřili elektrickou energii. Třeba když pečete kuře, můžete na poslední minuty příkon zvýšit a dát do trouby na spodní rošt právě chlebové plátky.
  • Péct křupinky můžete i při nižší teplotě, zároveň třeba s bábovkou. Pak bude pečení možná trvat trochu déle. 
  • Rozhodně během pečení křupinky kontrolujte a nenechávejte je v troubě zbytečně dlouho. Tenké plátky chleba se mohou rychle spálit. 
  • Ochucujeme libovolně, ale je spíš lepší ochutit samotný olej a pak ho přecedit. Kousky bylin nebo paprika by se mohly v troubě spálit. 
  • Ochucovat můžete samozřejmě i po upečení, třeba kořením. 
  • Péct můžete samozřejmě i zcela bez tuku a v té nejúspornější verzi prostě jen potřete suché plátky česnekem a upečete. Solit se nemusí, chléb už slaný je.
  • Podávat můžete s dipem z majonézy nebo zakysané smetany, nebo klidně k hummusu či jen tak.
  • Fotila jsem v kornoutku ze speciálního pečicího papíru, který má vzhled jako noviny, ale jde jinak o běžný pečicí papír, který je jen pro podávání jídla více dekorativní. Samozřejmě lze udělat kornoutek z klasického pečicího papíru.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Kookina Kookina

21. 3. 2023 09:56

Prostě tenký topinky no. Rolls jsou něco jinýho.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat