Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Nepečený rychlý jablkový dezert voní po vanilce a skořici a využijeme do něj "unavené" ovoce
Zdroj: Toprecepty, Charlize

Ještě máte zásoby jablek? Možná už nevypadají úplně nejlépe, ale stále se dají skvěle využít. Připravte si rychlý jablkový retro dezert, na kterém si pochutnáte.


Co se zbytky jablek

Začátkem jara se začínají tenčit zásoby jablek a řada z nich už je trochu „unavenějších“. Je ale zbytečné, aby skončily na kompostu nebo v odpadkovém koši. I takováto jablka se dají využít.

Když jablka povaříme, nebude znát, jak původně vypadala. Takže pokud nejsou shnilá, jen unavená, směle do přípravy. Mezi možné zužitkování jablek patří i nepečený jablkový dezert. 

Tenhle letitý, chtělo by se už říci vlastně retrorecept, je stále oblíbený a neztrácí na své popularitě. Je totiž relativně rychlý, pokud si odmyslíme odležení v lednici, a také skutečně výborný.

Co potřebujete na jablečný dezert

Základem tohoto nepečeného dezertu jsou vařená jablka, která se zkombinují (provaří) s pudinkem. Ten dochutíme citronem, vanilkou (hodí se vanilkový cukr, skvělá je vanilková esence), ale i kořením. Ideální je hlavně skořice. Jablka by se dala nejdříve provařit i s hřebíčkem, ten je ale potřeba zavčasu dát pryč. Můžeme ho ale i předem nadrtit na prášek v hmoždíři. 

Kromě toho potřebujeme základ v podobě sušenek. Ideální jsou klasické hranaté BeBe sušenky (nebo jim podobné), hodí se ale i piškoty. Navrch dezertu se dává šlehačka, případně zakysaná smetana. Jako ozdobu pak můžeme využít kakao, granko, ale také nastrouhanou čokoládu. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak na jablkový dezert

Na přípravu této jablečné dobroty budete potřebovat: 1 kg jablek, 600 ml vody, 150 g cukru, 80 g (2 sáčky) vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce rumu, 2 lžičky šťávy z citronu, 2 balení hranatých sušenek (nebo velké balení piškotů), 2 šlehačky a kakao na posypání.

Jak na to? Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte je nahrubo. Dejte je vařit do vody, zhruba na 5 minut, aby trochu změkla. Pudinky vysypte do misky, přidejte k nim 12 lžic vody a promíchejte metličkou. Směs přilijte k jablkům, přidejte cukr, ochuťte skořicí, rumem a šťávou z citronu. Míchejte a vařte, dokud směs nezhoustne. Ušlehejte šlehačku.

Připravte si malý hluboký plech, na dno vyskládejte sušenky, na ně teplou jablečnou směs. Na to znovu naskládejte sušenky a znovu jablka. Ať už uděláte libovolný počet vrstev, navrchu by měly být sušenky. Ty nakonec pocákejte rumem a rovnoměrně potřete šlehačkou. Povrch posypte slabou vrstvou kakaa. Hotový dezert dejte vychladit na pár hodin do lednice.

Náš tip: Připravte si nepečenou jablíčkovou rychlovku podle tohoto videoreceptu

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat