Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na perfektní zapečené brambory, aby byly uvnitř šťavnaté a zvenku křupavé? Vláčnost zajistí smetana, o křupavost se postará sýr
Zdroj: Toprecepty

Zapečené brambory se smetanou patří už mezi naši klasiku. Existuje nespočet variant a surovinám se meze nekladou. Zjistěte, jak připravit tu nejlepší a čím ji vyladit, abyste si maximálně pochutnali.


Které zapečené brambory vybrat

Zapečené brambory nutně nemusí být se smetanou, ale právě toto je jedna z ingrediencí, která umožní, abychom si užili skutečně lahodné jídlo. Na tom, jak bude jídlo vypadat, se podílejí nejen využité suroviny, ale i jejich podoba. Třeba z brambor je možné připravit plátky ale i kostky. Každému vyhovuje něco jiného. Někdy se také objevuje pojem „gratinované“, což je francouzská obdoba slova „zapékané“.

Brambory můžeme využít syrové, ale také je před zapékáním předvařit. Nebude posléze nutné zapékat je tak dlouho a bude jistota, že budou dostatečně měkké a celé jídlo bude lépe držet pohromadě.

Na zapékání se právě proto většinou používají už tepelně upravené brambory, protože proces slouží k vytvoření výborné vypečené krustičky, kterou dotvoří i pouze smetana, ale i kombinace se sýrem. Zapečený pokrm má být uprostřed krásně šťavnatý.

Z čeho připravit zapečené brambory

Kromě brambor (ideálně typ A, který má velmi málo škrobu) tedy budeme potřebovat mléko a smetanu. Jakou smetanu využití na zapečené brambory? Ideální je smetana ke šlehání. Chuť také často dotváří orestovaná cibule a množství koření.

Jaké koření na zapečené brambory? Základem je sůl a pepř. Využít můžeme i tymián, majoránku, nebo třeba muškátový oříšek. 

Do zapečených brambor se také dávají různé druhy masa nebo uzenin. Od slaniny, mletého masa, přes uzené maso, až třeba po šunku. Součástí pokrmu bývá sýr. Tady se uplatní různé druhy sýru, od mozzarelly, přes eidam, goudu, ementál, až po parmazán, nebo cheddar. Jako tuk můžeme využít třeba řepkový olej, nebo sádlo. Pokrm se hned zalévá smetanou a výsledkem zapečených brambor by měla být větší či menší kůrčička.

Jak dlouho se pečou zapečené brambory

Délka pečení brambor se smetanou záleží na tom, jestli jsou brambory předvařené nebo syrové. Možná bude stačit 20-25 minut, v případě syrových to bude ale zhruba okolo 40-45 minut. Podle výhřevnosti trouby pak pečeme na 180-190 °C.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit zapečené brambory se smetanou

Příprava zapečených brambor se smetanou není nic složitého. Jedná se o obyčejné vrstvení surovin, takže ho zvládne každý začátečník. Na přípravu si přichystejte: 6 velkých brambor, 2 velké cibule, 400 g uzeného masa, 2 smetany ke šlehání, 50 g parmazánu, tymián, pepř, sůl a olej.

Jak na to? Brambory omyjte a uvařte je tak, aby byly měkké (nůž bramborou snadno projede, ale brambora drží pohromadě). Cibuli oloupejte, nakrájejte ji na půlky a ty na měsíčky. Na pánvičku nalijte lžíci oleje a vsypte cibuli. Osmahněte ji dosklovita. Uzené maso pokrájejte na kostky a přidejte ho k cibuli.

Troubu předehřejte na 180°C. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte je na plátky. Zapékací nádobu vymažte tukem a vyskládejte do ní plátky brambor, opepřete je, trochu osolte a posypejte tymiánem.

Brambory posypejte masem a cibulí a rovnoměrně je rozetřete. Zase navrstvěte bramborami. Posolte a opepřete a posypte tymiánem. Nastrouhejte parmazán a posypte jím brambory. Vše zalijte smetanou a dejte zapéct do trouby zhruba na 20-25 minut. Pečte, dokud povrch není krásně zlatavý. 

Náš tip: Zapečené brambory se smetanou si také můžete připravit s kuřetem podle tohoto videoreceptu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více