Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravé Velikonoce: Jak si doma snadno vypěstovat ředkvičky a těšit se tak z malé jarní nálože plné vitaminů
Zdroj: Toprecepty, Lusyl

Do Velikonoc si ještě stihneme vypěstovat i vlastní zelenou ozdobu, třeba právě ředkvičky. Jsou plné vitamínů, ozdobí byt zelenou barvou, a jako bonus si jimi můžeme zpestřit jídelníček.


Čím vyzdobit stůl a parapet na Velikonoce

Pro Velikonoce je typická zelená barva. Můžeme si vypěstovat osení klasicky z obilí, z pšenice, ječmene, pohanky, ale také si ve vatě, nebo jen tak ve vodě nechat vyrůst řeřichu. Osení pak budou milovat nejen vaše kočky, ale můžete si z nich připravit třeba smoothie.

Trochu změnou jsou ředkvičky, které by mohly v době Velikonoc už dozrávat. Mít vlastní zeleninu je vždy paráda. Už teď si můžete třeba na parapetu v místnosti právě vypěstovat vlastní ředkvičky.

Proč si dát o Velikonocích ředkvičky

Důvodů, proč si zasít vlastní ředkvičky je více. Jedná se o krásně zelené rostlinky, ke kterým navíc přibude i červená bulva. Ředkvičky obsahují hlavně vitamíny C a B, dále kyselinu listovou, bílkoviny, z minerálních látek pak vápník, železo, fosfor, draslík a pro střeva důležitou vlákninu.

S konzumací ředkviček není vhodné dlouho otálet, po nakrájení se v nich snižuje množství vitamínů a minerálů. Z ředkviček můžeme jíst už výhonky, syrové bulvy využijeme v salátech, jen tak na chlebu, v pomazánkách, dají se ale i upéct. Za připomenutí stojí i to, že z ředkviček jsou skvělé i listy, které se hodí třeba do salátu, ale i pro přípravu pesta. Kdyby vám ředkvičky nestihly vyrůst, využijte výhonky. Výhonky a listy mají nahořklou chuť, podobně jako pampeliška, nebo třeba řeřicha.

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak si vypěstovat ředkvičky na parapetu

Když budete vybírat semínka, můžete vybírat podle barev (červená, bílá, růžová, fialová), ale také podle tvaru (kulaté, podlouhlé) a také podle pálivosti (pálivé nebo jemné). Pokud budete chtít využívat ředkvičky pravidelně, vysévejte je se 14denním odstupem.

Na pěstování v bytě si připravte semínka ředkviček, vhodný truhlík, substrát a vhodný prostor. Když budete vybírat semínka ředkviček, vhodné jsou ty k celoročnímu pěstování, nebo k rychlení. Mezi oblíbené patří odrůdy Viola, Ester, Lada, Tercia, Kvinta, nebo i Kvintara F1.

Hloubka nádoby by měla být 20 cm. Pro pěstování ředkviček je vhodný substrát pro výsev zeleniny, případně můžeme využít kompostovanou zeminu. Ředkvičky potřebují slunné místo a teplo, aby nerostly dlouho. Hodí se parapet, kam slunce nepraží celý den.

Jak zasít ředkvičky

Do truhlíku nasypte substrát nebo zeminu a asi čtyři až pět centimetrů od sebe dělejte do centimetrové hloubky malé jamky. Do nich pak nasypte semínka a zasypte je substrátem. Když rostlinky vzejdou, je třeba je vyjednotit. Odstraňte vytržením slabší rostlinky a nechte jen ty silné.

Jak se postarat o zaseté ředkvičky

Semínka ředkvičky potřebují dostatek vláhy. Důležité je hlídat, aby substrát nevyschl a zálivku provádět pravidelně. Ale dejte si pozor na přelití, aby neuhnily. Z úrody se můžeme těšit podle druhu odrůdy a podle podmínek zhruba už za dva až tři týdny. V případě výhonků je to mnohem dříve.

Náš tip: Připravte si ředkvičkovou pomazánku se sýrem podle tohoto video receptu:

 

Zdroje informací:
https://www.kaloricketabulky.cz
https://www.vitalia.cz/clanky

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si