Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vatikánský chléb štěstí voní skořicí a mandlemi. Podle tradice byste jej ale vždy měli poslat dál, jen tak přináší štěstí
Zdroj: Toprecepty. Eliza

Mezi lidmi koluje kde co, od kvásku, přes kefírové či kombucha houby po tibi krystaly. Už jste ale někdy dostali těsto s návodem na přípravu vatikánského chleba? Pokud ne, klidně si jej můžete doma upéct rovnou od začátku. Má se sice péct jen jednou za život, ale je tak dobrý, že by to byla škoda. 


Řetězový chléb

Vatikánský chléb není chlebem v pravém slova smyslu. Je sladký a vypadá spíš jako klasický koláč na plech. Připravuje se ale z kvásku, což jej chlebu hodně přibližuje. Není to ovšem jen tak ledajaký kvásek, ale tzv. řetězový podobně jako bývají některé řetězové dopisy nabádající, že je musíte poslat určitému počtu lidí. Stejně jako dopisy nebo emaily koluje kvásek mezi lidmi společně s instrukcemi, jak se o něj starat, co něj přidat a jak po několika dnech z něj upéct zmiňovaný chléb. 

Vatikánský chléb jen jednou  v životě

Vatikánský chléb je vlastně takovým putovním moučníkem. Jeho původ není úplně známý, jisté však je, že je často nazýván jako chléb štěstí. Tento chléb se prý peče jen jednou za život, člověk by ho proto měl péct až v době, kdy je dostatečně vyzrálý a ví co od života chce.

Chléb by se také měl jíst společně s rodinou, aby všem přinesl štěstí a zdraví. Celá myšlenka tohoto chleba spočívá v tom, aby člověk přijal dobro do své duše a domova, ale také, aby je daroval druhému. Po několika dnech má totiž majitel kvásku těsto rozdělit a dát ho lidem, které má rád. 

Jak se o chléb starat?

Tento speciální chléb se stává načas tak trochu domácím mazlíčkem. Majitelé chlebových kvásků již vědí. Kvásku je totiž třeba se věnovat několik dní, přičemž každý den se do něj něco přidá a teprve pak se peče.

Katolíci jej připravují různě dlouhou dobu, nejčastěji příprava trvá 7 dní, může být ale klidně i desetidenní. 

Kvásek se nesmí skladovat v lednici, ale při pokojové teplotě. Kvásek by navíc neměl přijít do kontaktu s žádným kovovým předmětem, pouze se skleněným nebo dřevěným, což platí pro nádobu i nástroj na míchání 

Každý den se pak přidá mouka, mléko či cukr nebo se směs aspoň zamíchá. Nakonec nastává to nejlepší, poslední den se totiž do těsta vmíchají různé dobroty jako rozinky, mandle, oříšky nebo nasekaná čokoláda. Péče o kvásek se ale vyplatí, a to nejen kvůli vynikající chuti chleba, který vůbec není vysušený, ale příjemně vláčný. Říká se také, že tomu, kdo se o něj vzorně staral a pak jej upekl, chléb splní jeho přání.

Upečte si jej z kvásku

Nejdůležitější složkou u tohoto chleba je kvásek, který byste měli od někoho dostat. Pokud ovšem neznáte nikoho, kdo by vám vatikánský chléb daroval, můžete se pustit do pečení i s klasickým kváskem. Získáte tak aspoň neobvyklý a díky kvásku o trochu zdravější moučník vonící skořicí, plný rozinek a ořechů. A jak tedy při jeho přípravě postupovat? 

Budete potřebovat: darované těsto na vatikánský chléb nebo 1 lžíci kvásku, 150 g cukru, 150 g mouky a 150 ml mléka (vše promíchejte a nechte v teple odpočívat do druhého dne). Dále si připravte: 500 g třtinového cukru, 750 g polohrubé mouky, 500 ml mléka, 3 vejce, půl prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, 250 ml oleje nebo rozehřátého másla, špetku skořice, 100 g rozinek, 80 g ořechů nebo mandlí, 70 g nasekané čokolády, 1 vanilkový cukr a dvě nahrubo nastrouhaná jablka. 
1. den – Těsto dejte do větší mísy a přidejte k němu 250 ml cukru. Nemíchejte
2. den – Přilijte 250 ml mléka a vše zamíchejte. 
3. den – Přidejte 250 g polohrubé mouky a zamíchejte.
4. den – Nic nepřidávejte, jen těsto dobře promíchejte, a to ráno, v poledne i večer. 
5. den – Do těsta vmíchejte 250 ml mléka, 250 g cukru a 250 g polohrubé mouky a pečlivě promíchejte, aby v těstě nebyly žádné hrudky.
6. den – Opět těsto promíchejte a rozdělte na čtyři díly. Tři z nich někomu dejte a čtvrtý si nechte.
7. den – Přidejte dalších 250 g polohrubé mouky, vejce, prášek do pečiva, jedlou sodu, olej, skořici, nasekanou čokoládu, nasekané ořechy nebo mandle, vanilkový cukr, rozinky a nahrubo nastrouhaná jablka. Vše pečlivě promíchejte. Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte 40 minut při teplotě 160 °C. Hotový koláč můžete případně polít čokoládovou polevou. 

Náš tip: Pokud nemáte kvásek, můžete si připravit třeba tento snadný kynutý koláč s ovocem podle následujícího video receptu.


 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

28. 6. 2023 12:42

:-) Recepty na kvásek od Cathleen: www.pekarnomanie.cz/zalozeni-kvasku/
www.pekarnomanie.cz/zitny-kvasek-2/
www.pekarnomanie.cz/zitny-kvasek-ananasove-reseni/

;-) Základní těsto s receptem jsem poprvé dostala od kamaráda před 9 lety, v červenci 2014 a od té doby ještě několikrát od dalších lidí. Ale kdy jsem ho dostala naposledy, je tak dlouho, že už si to ani nepamatuji. Že by někdo začal šířit další vlnu pečení? :-O

Nadja Nadja

28. 6. 2023 12:26

:-// V odkazu na kvásek je třeba použít žitný kvásek:
- takže odkaz je zase na 2 věci - na nic a na ......

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat