Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalý rakouský makovec bez mouky: O vláčnost se postarají vajíčka, o nadýchanost sníh
Zdroj: Toprecepty

Jako makovec se může označovat spousta koláčů. V tom pravém se mákem nešetří, dokonce je v něm dominantní surovinou, staří k němu přidat už jen vajíčka, cukr a máslo a vznikne vám nadýchaný a krásně šťavnatý moučník. A když jej ještě přelijete polevou, povýšíte jej na luxusní dezert.  


Jednoduchý koláč bez lepku

Makovec bez mouky je poměrně populárním moučníkem, na který narazíte v mnoha cukrárnách. Jeho předností je, že neobsahuje lepek a když v něm cukr nahradíte třeba nějakým zdravějším sirupem nebo jablky, můžete si jej klidně dopřát i při dietě.

I když je sice mák poměrně tučný, jde však o zdravé tuky, navíc je zdrojem mnoha živin, hlavně vápníku, bílkovin a vlákniny. Není divu, že patří mák k našim oblíbeným surovinám a používáme jej nejen jako náplň do buchet, koláčů a závinů, ale i jaké základ mnoha dalších moučníků, třeba bábovek nebo různých jednoduchých koláčů na plech

Makovec je vláčný a nadýchaný

A právě takový je makovec. Tento snadný koláč je populární v Rakousku, odkud se dostal jako mnoho dalších specialit i k nám. Rakušané na něj nedají dopustit a často jej pečou v mnoha variantách, s ořechy, jablky nebo se švestkami. Vždy je ale výsledkem vláčný, jemný, lehký a překvapivě vůbec ne dusivý nebo hutný koláč, který má díky máku černočernou barvu. To nejdůležitější, co musíte udělat pro to, aby byl koláč nadýchaný, je přidat do něj ušlehaný sníh z bílků, který těsto báječně provzdušní a odlehčí. 

Upéct jej můžete na plechu i v koláčové formě nebo jej klidně použít jako korpus na dort. Pak už jen stačí přidat vhodný krém, třeba mascarpone s povidly, které se k máku báječně hodí. Někdy se polévá cukrovou citronovou polevou, někdy čokoládou, ale báječně chutná i samotný, jen posypaný moučkovým cukrem. Báječně mu prospěje kombinace s citrusy, třeba ve formě již zmiňované polevy nebo citronové či pomerančové kůry vmíchané do těsta.

Recept na originální rakouský makovec 

Pokud máte mák v oblibě tak, že se ho nemůžete nabažit, tento makový koláč vás stoprocentně nadchne. Připravit si můžete třeba podle následujícího trochu vylepšeného rakouského receptu

Budete potřebovat: 200 g máku, 5 vajec, 1 špetku soli, 130 g cukru, 200 g měkkého másla, 60 g moučkového cukru, 1 lžíci pomerančového likéru (lze nahradit pomerančovou šťávou), 200 g mletých lískových nebo vlašských ořechů, 2 lžíce meruňkového džemu, moučkový cukr na posypání a tuk a mouka na vysypání formy. 

  1. Předehřejte troubu. Formu na pečení vymažte tukem a vysypte moukou nebo strouhankou. Můžete ji i vyložit pečicím papírem. 
  2. Rozemelte mák nebo použijte rovnou mletý. Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se solí do tuha a poté přidejte cukr. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Nejprve vmíchejte žloutky, poté pomerančový likér, ořechy a mák. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte ušlehané bílky.
  3. Nalijte těsto do formy. Pečte v troubě při 175 °C po dobu 1 hodiny. Ještě teplý koláč potřete meruňkovým džemem. Po mírném vychladnutí vyjměte koláč z formy a nechte ho vychladnout na mřížce. Na dort šikmo položte úzké proužky papíru. Celý dort poprašte moučkovým cukrem a opatrně odstraňte proužky papíru.

Náš tip: Výborný makovec si můžete upéct i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Healthline.com: Poppy seeds

 
 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více