Nejdůležitější odpovědi na téma kopřivy: Kde je sbírat, jak je zbavit žahavosti i v čem nám pomůže váleček na nudle
27. 3. 2023 Vaření
Jaro se probouzí, i kopřivy vystrkují své žahavé chlupy. Kopřiva v jídle je ale tradičním příjemným zpestřením, obzvlášť na jaře. Využijte tuto výbornou ingredienci v pěti různých jídlech.
Proč si dát kopřivu
Když kopřivy správně zpracujete, nepálí, chuťově jsou něco mezi špenátem a rukolou a co je nejlepší, jsou zdarma. Nejlepší je konzumovat mladé rostliny, a právě jaro je na to ideální období.
Kopřiva je cenná především na vitamín C, železo a chlorofyl. Tradičně se v rodinách připravoval kopřivový čaj. Rostlinu najdeme i v šamponech a přípravcích na vlasy na lesklost, a také proti vypadávání.
Mohlo by vás zajímat
Kde roste kopřiva a jak ji sbírat
Kopřivu najdeme spíše ve stínu: v příkopech, u stromů, na louce. Než ji ale sebereme, je důležité zvážit místo. Je třeba, aby rostlina nerostla u silnice, ale ani u továren, zkrátka všude, kde může být silně znečistěná.
Z mladé kopřivy sbíráme listy, dá se využít i nať, z nekvetoucí rostliny. Sbírat se ji doporučuje do 20. května, pak se silně zvyšuje obsah dusičnanů. Do té doby má silné účinky.
Mohlo by vás zajímat
Jak zbavit kopřivu žahavosti
Aby kopřiva nežahala a my se nepopálili, je třeba nať a listy spařit horkou vodou. Pokud ale chceme jíst kopřivu v salátu (i to je jedna z možností), je potřeba odstranit žahavé chlupy. To provedeme třeba pevným přejetím válečkem na nudle, můžeme je rozdrtit i mezi dvěma kuchyňskými prkénky.
Vitalia.cz: Bylinkový speciál - kopřiva dvoudomá
Bylinky pro všechny: Kopřiva dvoudomá
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bylinky za oknem: Jak jednoduše vypěstovat řeřichu? Několik porcí zdraví vás vyjde jen na 13 Kč!
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Výbornou jarní polévku skvěle dochutí nejen kořenová zelenina, ale i muškátový oříšek a vajíčko
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 5 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 5 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 7 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 10 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 11 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Chvála blanšírování: Proč neopomíjet tuto starou kuchařskou techniku a jak se správně dělá?
7 tipů, jak nejlépe zacházet s vejci: Jak je vařit, loupat i jak připravit ta nejlepší míchaná vajíčka
Desatero rad na téma kopřivy: Jak je sbírat, používat a skladovat. Jak se chránit před jejich žahavostí