Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejdůležitější odpovědi na téma kopřivy: Kde je sbírat, jak je zbavit žahavosti i v čem nám pomůže váleček na nudle
Zdroj: Profimedia

Jaro se probouzí, i kopřivy vystrkují své žahavé chlupy. Kopřiva v jídle je ale tradičním příjemným zpestřením, obzvlášť na jaře. Využijte tuto výbornou ingredienci v pěti různých jídlech.


Proč si dát kopřivu

Když kopřivy správně zpracujete, nepálí, chuťově jsou něco mezi špenátem a rukolou a co je nejlepší, jsou zdarma. Nejlepší je konzumovat mladé rostliny, a právě jaro je na to ideální období.

Kopřiva je cenná především na vitamín C, železo a chlorofyl. Tradičně se v rodinách připravoval kopřivový čaj. Rostlinu najdeme i v šamponech a přípravcích na vlasy na lesklost, a také proti vypadávání.

Kde roste kopřiva a jak ji sbírat

Kopřivu najdeme spíše ve stínu: v příkopech, u stromů, na louce. Než ji ale sebereme, je důležité zvážit místo. Je třeba, aby rostlina nerostla u silnice, ale ani u továren, zkrátka všude, kde může být silně znečistěná.

Z mladé kopřivy sbíráme listy, dá se využít i nať, z nekvetoucí rostliny. Sbírat se ji doporučuje do 20. května, pak se silně zvyšuje obsah dusičnanů. Do té doby má silné účinky.

Jak zbavit kopřivu žahavosti

Aby kopřiva nežahala a my se nepopálili, je třeba nať a listy spařit horkou vodou. Pokud ale chceme jíst kopřivu v salátu (i to je jedna z možností), je potřeba odstranit žahavé chlupy. To provedeme třeba pevným přejetím válečkem na nudle, můžeme je rozdrtit i mezi dvěma kuchyňskými prkénky.

Zdroje informací:
Vitalia.cz: Bylinkový speciál - kopřiva dvoudomá
Bylinky pro všechny: Kopřiva dvoudomá
 
Náš tip: Z kopřivy si můžete připravit podle videonávodu kopřivový sirup:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více