Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na kočičáka neboli variantu staročeské lepenice: Roli hrají škvarky i druh masa
Zdroj: Toprecepty, maris

Když se vás někdo zeptá, jestli si dáte kočičáka, zní to trochu podivně. Kočičák je ale jihočeskou variantou známého staročeského pokrmu lepenice. Zjistěte, jak ho připravit a co by v něm nemělo chybět.


Co je to kočičák

Když vám řekneme, že kočičák je nejspíše jihočeskou variantou lepenice, možná vám příliš věcí neobjasníme. Jakmile ale prozradíme, že lepenice jsou vlastně šťouchané brambory doplněné o dušené kysané zelí, bude vše hned mnohem srozumitelnější. Lepenice je klasický staročeský pokrm nejen chudých rodin.

Lepenice se třeba v Krkonoších připravovala s přidáním škvarků (nasekaných nebo celých) na smíchané brambory a dušené zelí.

V bohatších rodinách vznikl takzvaný kočičák, kdy jídlo dotvářela klobáska hezky obtočená okolo bramborového pokrmu. Někdy se místo klobásky podávalo pečené maso, jelítko, nebo jitrnice. Velmi často se pro tento pokrm zmiňuje obzvlášť oblast jižních Čech.

Co patří do kočičáka

Jelikož se jedná o variantu šťouchaných brambor, základem jsou brambory. Kromě toho nechybí výrazný podíl kysaného zelí, máslo, cibule, sůl a kmín. Někde se objevují i škvarky (takhle se připravují).  

Jak připravit kočičáka

Na přípravu kočičáka si přichystejte: 600 g brambor (varný typ B nebo C), 300 g kysaného zelí, 2 cibule, sádlo, kousek másla, 150 g škvarků, kmín a sůl. Případně cukr a ocet na dochucení. Dále jelítko, klobásku.

Jak na to? Brambory oškrábejte a nakrájejte je na kostky. Dejte je do horké osolené vody a spolu s kmínem je uvařte doměkka. Kysané zelí slijte a dejte do kastrolku. Krátce poduste v malém množství vody. Pokud bude třeba oslaďte, osolte, okyselte octem.

Zelí sceďte. Uvařené brambory rozšťouchejte s kouskem másla šťouchadlem na brambory a přidejte zelí. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvičku dejte lžíci sádla a osmažte ji dohněda. I s tukem z pánve přidejte cibuli k bramborám a zelí a vše promíchejte. Nechte 5-10 minut odpočinout v kuchyni pod pokličkou. Chutě se tak lépe propojí. Na podávání si připravte škvarky (celé, nebo je nasekejte). 

Vyzkoušejte jihočeského kočičáka s příchutí česneku podle původního receptu.

Náš tip: Ze staročeských receptů můžete vyzkoušet i zapraženou bramborovou kaši podle tohoto videoreceptu:

 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více