Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velký přehled nejznámějších druhů párků: Frankfurtské se hodí do polévky, debrecínské na gril a spišské k zapékání
Zdroj: Freepik, freepik

Snad žádná jiná uzenina není tak populární jako párky. V oblibě je mají děti i dospělí. Milujeme je samotné na tácku s chlebem, v rohlíku, zapečené v těstě, s čočkou nebo třeba v polévce. Pro někoho je párek prostě párkem, jiní si vybírají. Víte, jaké druhy párku jsou nejznámější a jaké jsou mezi nimi rozdíly?


Jak se liší jednotlivé druhy párků?

Párků seženete v obchodech spoustu a hlavně různé kvality. Některé mohou obsahovat přes 90 % masa, jiné viděly maso leda tak z rychlíku. I když v minulosti byly párky brány za luxusní  a kvalitní uzeninu a platily pro ně přísné normy, podle nichž se párky mohly vyrábět pouze z masa a nesměly obsahovat žádné náhražky, dnes je jejich kvalita často pochybná. 

V průběhu staletí se vyvinuly i různé speciální druhy párků, které se odlišují specifickou chutí a také složením (druhy masa, z nichž se připravují, nebo kořením). Samozřejmě je vždy nejlepší vybrat párky s nejvyšším obsahem masa, u jednotlivých druhů párků pak vyhláška stanovuje minimální množství masa, které by měla uzenina obsahovat. Jaké jsou ty nejoblíbenější druhy párků, na něž v obchodech narazíte?

Frankfurtské párky

Frankfurtské párky jsou považovány za prapředky všech párků. Pocházejí z Frankfurtu nad Mohanem, kde se prý vyrábějí již od 15. století. Už tehdy byly delikatesou a používalo se do nich jen to nejlibovější maso. Byly považovány za vybranou pochoutku –  podávaly se na hostinách ve vyšší společnosti, dokonce i na těch korunovačních. Přes Vídeň se pak tyto párky zřejmě dostaly k nám.

Původní receptura na frankfurtské párky je tajná, patří však do nich kvalitní libové hovězí maso a vepřové, případně telecí. Vše se jemně okoření muškátovým oříškem i květem a bílým pepřem. V současnosti může být kvalita těchto párků různá. Párky od některých výrobců mohou obsahovat až 85 % masa, minimální množství je pak 55 % masa. 

Úprava: Tyto párky se nejlépe připravují ve vodě, ta by ale neměla vřít, ale jen lehce probublávat, aby neprasklo střívko. S oblibou se používají do polévky, daly třeba název oblíbené frankfurtské polévce

Vídeňské párky

Frankfurtské párky se často zaměňují za vídeňské. Právě do rakouské metropole přivezl z Frankfurtu nad Mohanem recept na párky rakouský řezník Johan Georg Lahner, který je zde začal vyrábět. A tak vznikly párky vídeňské. Do Čech se pak dostaly díky slavnému pražskému řezníkovi Hulatovi, který se učil ve Vídni.

Vídeňské párky se tedy stejně jako frankfurtské vyrábějí z vepřového, hovězího nebo telecího masa, všechny tři druhy ale obsahovat nemusejí. Minimální podíl masa je u nich 55 %, můžete narazit i na výrobky, které mají 95 % masa. 

Úprava: Vaří se stejně jako frankfurtské párky. Ohřívat by se měly nejdéle 10 minut, aby nepraskly. Nejvíc si je vychutnáte jen samotné s kečupem či hořčicí nebo v párku v rohlíku.

Debrecínské párky

Tyto párky, pro něž je typická lehce načervenalá barva, mají kořeny v maďarské kuchyni. Pocházejí totiž z maďarského města Debrecín a barvu a chuť jim dodává v Maďarsku oblíbené koření – červená paprika. Na rozdíl od vídeňských párků nejsou tak jemné, mají hrubší zrnitou strukturu. Patrná jsou v nich tuková zrna a větší kousky koření. Kromě papriky jsou ochucené ještě česnekem a jde celkově o pikantnější párky.

Původní receptura říká, že by se měly připravovat z 60 % vepřového masa a 35 % hovězího. Minimální podíl masa by měl být 60 % bez ohledu na to, který druh to bude. Tuku by v nich mělo být maximálně 30 %. 

Úprava: Díky struktuře a pikantní chuti jsou vhodné i k přípravě na grilu. Pak je můžete vložit do rozpůlené bagety společně se zeleninou a připravit si pravý americký hot dog. 

Spišské párky

Paprikovou chutí a načervenalou barvou se vyznačují i spišské párky. Na této specialitě si na Slovensku pochutnávají již od 20. let minulého století. Tyto párky poprvé vyrobili ve městě Spišské Podhradí, které dalo párkům jméno. Na rozdíl od předchozích druhů platí u těchto párků trochu přísnější pravidla, neboť jsou chráněné jako zaručená tradiční specialita a smí se vyrábět jen na Slovensku nebo v Čechách.

Připravují se ze směsi hovězího a vepřového masa. Obsah masa je kolem 80 %, tuku může být nejvíce 28 %. Tyto párky jsou hodně šťavnaté a plní se do skopových střívek.

Úprava Párky vložte do vroucí vody, přikryjte pokličkou, vypněte sporák a párky nechte v hrnci jen 10 minut odpočívat. Díky tomu zůstane párek zůstane šťavnatý a nepraskne. Můžete ho také ohřát v páře. Výborné jsou třeba i zapečené v listovém těstě

Liberecké párky

Od ostatních druhů párků se odlišují tím, že jsou silnější a vypadají spíš jako dlouhé špekáčky. Pocházejí z Liberce, postupně se ale začaly vyrábět v celém Československu. Většinou se na ně používá směs hovězího a vepřového masa, koření a česnek. Jejich kvalita se může lišit, najdete ty s různými náhražkami, ale i kvalitnější s vyšším podílem masa a bez lepku.

Úprava: Díky větší tloušťce jsou tyto párky vhodné i k opékání na ohni místo buřtíků. Neobsahují sice kousky špeku, někomu ale vyhovuje, že nejsou tak tučné. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Párek
Masovnorme.cz: Cechovní normy Výrobky
Bezpečnost potravin: Vídeňské párky
Dtest.cz: Jak vybrat párky

 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat