Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poklady české kuchyně: Vepřové koleno potřebuje dlouhé pozvolné pečení a prudký závěr, tak bude uvnitř šťavnaté, zvenku křupavé
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Pečené vepřové koleno je v naší kuchyni velmi oblíbené. Příprava je sice zdlouhavější, ale zase nemusíte stát celou dobu u plotny, stačí vlastně na začátku věnovat správnému postupu pár minut a pak nechat za vás pracovat troubu. Výsledek stojí za to. Zjistěte, jak na nejlepší koleno, které je krásně vypečené, uvnitř měkké a šťavnaté.


Proč si dát pečené vepřové koleno

Pro někoho může být koleno trochu zvláštním jídlem, ale možná jen proto, že ho ještě neochutnal. Když je správně připravené, má báječně chutnající kůrčičku a uvnitř krásně se rozpadající lahodné masíčko. Pečené vepřové koleno je jedním z našich národních jídel. A pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, vyplatí se jednou si připravit zcela nedietní, ale naprosto božský pokrm.

Většinou se k pečenému vepřovému kolenu podává křen, hořčice, kyselá okurka a třeba výborný domácí chléb.

Jak naložit vepřové koleno

Nakládat vepřové koleno na pečení se vlastně vůbec nemusí. Stačí ho správně naříznout, přidat ingredience na ochucení a můžeme pomalu péct. Jak správně naříznout koleno? Do kolene je ideální ostrým nožem vyříznout do masa mřížku nebo alespoň hluboké rýhy zhruba centimetr od sebe. Pak je dobře osolíme, pokmínujeme a dochutíme prolisovaným česnekem. Nejlepší je, když česnek vpravíme po troškách hluboko do rýh.

Kdybychom si ale chtěli připravit extra dobrotu, naložili bychom koleno do studené svařené marinády z piva, dijonské hořčice, grilovacího koření a česneku. Můžeme ho nechat marinovat a průběžně otáčet několik hodin, ale také dát hned pomalu péct.

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Je potřeba koleno předvařit?

Dát koleno do hrnce a předvařit ho je jedna z variant, jak dosáhnout změknutí masa, ale ve vodě zase zůstane část chuti, o kterou bychom tak přišli, protože stejně pak ještě následuje pečení. 

Proto je lepší, když dáme koleno hned do trouby pomalu péct a ke konci teplotu zvýšíme. Tak zajistíme měkké maso a křupavou opečenou kůži. A prakticky bez práce.

Jak upéct koleno

Na výborné koleno potřebujete pomalé pečení, třeba i přes noc. Stačí ho vložit v pekáčku do trouby na 110 °C a péct alespoň 6 hodin. V závěru pak nechat vytvořit kůrčičku zvýšením teploty na 200 °C (je třeba dobře hlídat).

Dá se ale také zvolit následující, námi prověřený, postup. Na pečené vepřové koleno stačí jen čtyři ingredience: vepřové koleno, 4 stroužky česneku, drcený kmín a sůl.

Jak na to? Na horní straně kolene nařízněte ostrým nožem rovnoběžné zářezy asi centimetr od sebe. Česnek oloupejte, prolisujte a vpravte ho dovnitř záhybů. Uvnitř také maso osolte pokmínujte. Tímto ochucením získá výbornou chuť.

Připravte si hrnec s pokličkou, který může do trouby, nebo pekáček. Dejte do něj maso a zakryjte pokličkou nebo alobalem. V tuto dobu nepodlévejte. Dejte nádobu do trouby a troubu zapněte na 120 °C. Nechte tři hodiny péct.

Pak sundejte pokličku/alobal, maso zkontrolujte, přelijte výpekem a teplotu zvyšte na 150 °C. Takto se bude péct hodinu. Mezitím alespoň jednou zkontrolujte, případně dolijte trochou vody, kdyby se šťáva vypekla.

Na poslední zhruba čtvrthodinu sundejte pokličku/alobal, zvyšte teplotu na 180 °C a nechte koleno, aby zezlátlo a vznikla kůrčička. Několikrát kontrolujte a přelévejte výpekem.

Když bude koleno nazlátlé podle vašich představ, tak ho vyndejte a postavte tak, aby dobře drželo a na jednom místě ho rozřízněte až ke kosti. Pomocí nožíku kost vyřízněte. Nemělo by to jít příliš ztěžka. Pak už jen maso rozdělte na několik částí a můžete podávat, třeba s chlebem, křenem a okurkou, případně hořčicí. 

Náš tip: Připravte si pečené koleno na černém pivu podle tohoto video receptu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Svobodova Hana

26. 4. 2023 08:30

Koleno peču v pomalém hrnci, večer ho dám do hrnce a peču na první stupeň podle velikosti 6-9 hodin. Ráno je koleno hotové a dám dopéct do trouby na barvu. Nemusí se hlídat, hrnec se sám vypne a udržuje pouze koleno teplé.

Durman

28. 3. 2023 17:56

Koleno péct dlouho, ovšem "křupavá" kůžička je nežádoucí. Kůžička musí být vypečená, zlatá, ovšem nikoli křupavá. Na skusu spíše klihovitá. Na přiloženém obrázku je kůžička spálená, spíš na vyhození. Když je kůžička křupavá, po naporcování a donesení na stůl velice rychle ztvrdne a je nepoživatelná.

Přidat komentář

Přečtěte si