Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vnitřnosti k obědu: Jak na výtečné ledvinky po uhersku? Díky marinádě v mléce chutnají skvěle a jsou jemné a šťavnaté
Zdroj: Toprecepty, mirca75

Když si ledviny přineseme domů, není to žádný extra zážitek. Pak je třeba připravit si ledvinky po uhersku a názor na tyto vnitřnosti hned změníme. Zjistěte, jak na ně, abyste si pochutnali.


Jak na ledviny v kuchyni

Ledviny patří mezi vnitřnosti, podobně jako játra, nebo třeba mozeček. Je třeba, aby tyto vnitřnosti byly čerstvé. To poznáme tak, že mají svěží barvu. Když je jdeme koupit, v nabídce můžeme najít telecí, hovězí, jehněčí nebo vepřové ledvinky. Právě ty vepřové jsou k dostání nejčastější a pořídíte je zhruba za 105 Kč/1 kg. 

Co je třeba vědět před vařením

Než se z ledvin stanou výborné ledvinky, je třeba se pustit do jejich úpravy. A to je spojené s odstraňováním odpadních částí. Právě ty jsou důvodem, proč mají ledviny tak silný odér. Než je začneme zpracovávat, je třeba otevřít okno nebo zapnout odsávání, a zajistit, aby se do bytu dostala až ta správná vůně dobrého jídla. Také je třeba počítat s dnem navíc, protože se ledviny budou do druhého dne máčet.

Jak připravit ledviny na vaření

Jak udělat z ledvin ledvinky? Před kulinární úpravou je třeba ledvinu rozříznout, vyříznout z ní močovody a případný tuk. To nejlépe provedeme ostrým špičatým nožem a pomůže nám v tom názorné video: 

Jak odstranit pach z ledvin

Takto vyčištěné kousky ledvin dáme do misky se studenou vodou a omyjeme je. Ledvinky přecedíme, znovu propláchneme a nakonec je zalijeme mlékem. Zakryjeme a dáme do druhého dne do chladu (lednice, terasa, balkon, pokud nemrzne). Druhý den ledviny dáme do cedníku a na třikrát je spaříme vroucí vodou. Takto připravené ledviny nakrájíme na kousky a vytvoříme z nich ledvinky podle receptu.

Jak připravit ledvinky po uhersku

Přichystejte si vepřové ledvinky po uhersku. Budete potřebovat: 8 vepřových ledvinek, 2 cibule, hladkou mouku, olej, 3 lžičky sladké papriky, vodu/vývar, 200 ml zakysané smetany, 200 ml mléka, mletý pepř a sůl.

Jak na to? Ledvinky očistěte (jak bylo popsáno výše), nakrájejte na zhruba centimetrové proužky a dobře je operte ve vodě. Nechte je okapat a dejte do misky s mlékem. Je potřeba, aby byly ponořené. Zakryjte nádobu a dejte přes noc do chladu.

Druhý den ledvinky slijte, dejte je na cedník a propláchněte pod studenou vodou. Připravte si konvici vroucí vody a alespoň natřikrát přelijte vnitřnosti horkou vodou. Pak by měla odtékat čirá voda. Nakonec nechte ledvinky dobře okapat.

Připravte si horkou vodu nebo vývar na podlití. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Na plotnu dejte hrnec, kápněte olej a přidejte cibuli. Dobře ji orestujte. Vložte k ní okapané ledvinky a restujte, dokud se nezačnou opékat. Pak přidejte pepř, papriku a hned zalijte horkou vodou nebo vývarem dle potřeby. Přiklopte a duste asi půl hodiny.

V hrnku si v polovině množství mléka rozmíchejte zakysanou smetanu a ve druhé rozšlehejte mouku. Po půl hodině vyndejte děrovanou naběračkou ledvinky a dejte je stranou.

Do šťávy v hrnci nalijte mléko s moukou, prošlehejte a nechte čtvrt hodiny vařit. Pak přidejte mléko se smetanou a znovu prošlehejte a nechte přejít varem. Přidejte ledvinky, nechte je prohřát, šťávu dosolte. K ledvinkám po uhersku se hezky hodí dušená rýže, případně vařené brambory.  

Náš tip: Pokud si netroufáte na ledvinky, připravte si podle videonávodu tato vepřová játra na cibulce:

 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si