Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Zita Kabátová „vyrostla“ na hustých polévkách, maso měla občas a milovala zadělávané drůbky
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Prvorepubliková diva, která se dožila téměř stovky, byla ztělesněním noblesy a elegance. Přitom Zita Kabátová v dětství zažila válečnou nouzi, kdy se těžce shánělo jídlo. Její maminka vařila polévku z chlebových kůrek a jako moučník rodině servírovala plátky sušeného ovoce.   


Polévka z chlebových kůrek

Zita Kabátová pocházela z rodiny architekta Benno Kabáta a Anny Natálie Kabátové a dětství prožila na pražské Malé Straně. S herectvím koketovala od dětství, ovlivněna maminkou, která byla nadšenou ochotnicí. Vliv na ni měl i matčin bratranec Josef Šváb-Malostranský, kabaretiér a první český filmový herec.

Herečka se narodila v roce 1913, tedy v době první světové války. Během války i pár let po ní většina hospodyněk vařila z toho, co zrovna bylo. A to byl případ i Zitiny maminky. Aby nasytila rodinu, připravovala husté polévky, v kterých musela stát lžíce. Kromě bramborové či květákové byla na stole běžně i ta z chlebových kůrek.

Kaše naslano i nasladko, zelenina moc ne

Po polévce následovaly kaše, a to slané i sladké. Oblíbená byla nastavovaná s krupkami, omaštěná sádlem se škvírkami. Oblíbené byly i jáhlová nebo krupicová kaše. Místo moučníku se podávalo sušené ovoce (křížaly) – nejčastěji plátky jablek nebo švestky.

Zelenina se tehdy moc „nenosila“, maximálně dušené kedlubny nebo hrášek. V letní sezoně často byly knedlíky plněné ovocem a sypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Maso jen jednou týdně

Maso se tehdy jedlo jen jednou týdně – v neděli. Za první světové války se moc vybírat nedalo, takže záleželo na tom, jaké maso zrovna měli na jatkách.

Teprve později si maminka paní Zity mohla pořídit maso podle toho, co chtěla vařit. Před různými svátky také vykrmovala husy.

Běžné byly různé omáčky, například cibulová, ale i sladká černá ze švestek ke kaprovi. Koprovou omáčku podávaly u Kabátů s bramborovými šiškami.

Herečka se učila vařit

Koho by ale napadlo, že paní Zita měla vztah k vaření? Chodila na Odbornou školu pro ženská povolání a tatínek ji často domluvil návštěvu kuchyně předních pražských restaurací.

Herečka známá z filmů Madla zpívá Evropě, Lízino štěstí nebo Lojzička, to kdysi okometovala „Okoukala jsem pár triků, které se mi posléze hodily nejen ve škole, ale i v životě.Naučila se tak například připravovat gratinované šneky s bylinkovou nádivkou, žemlovku nebo zadělávané husí žaludky.

Zadělávané husí žaludky podle paní Zity

Na 4 porce budete potřebovat: 

  • 800 g husích žaludků
  • sůl
  • několik kuliček nového koření (roztlučené)
  • pepř černý celý
  • 1 cibule
  • 1 mrkev,
  •  1 petržel
  •  ¼  celeru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • muškátový květ
  • 100 ml smetany
  • zelená petrželka
  1. Ve větším hrnci na jedné lžíci zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte očištěné a omyté žaludky, zalijte vodou, osolte, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a nové koření a pepř. Vařte zvolna pod pokličkou, dokud nejsou žaludky měkké.
  2. Na pánvi si z druhé lžíce másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, do které přidejte muškátový květ a rozřeďte ji za stálého míchání vývarem. Pak přilijte k žaludkům a ještě chvíli povařte.
  3. Žaludky vyndejte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Omáčku propasírujte nebo rozmixujte a nakonec přilijte smetanu.
  4. Vraťte žaludky do omáčky. Podávejte s vařenou rýží nebo s knedlíkem. Na talíři posypte žaludky sekanou petrželkou.

Zdroje informací: 

vlasta.kafe.cz: Zita Kabátová: Dlouhověkost je rodu ženského

pozitivni-noviny.cz: Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (15) Zita Kabátová

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si