Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na popularitu seriálu TV Nova Zlatá labuť se komerční televize rozhodla zareagovat kulinářských pořadem, v němž představí recepty, které jsou spojeny s osobnostmi našich dějin. V prvním díle se diváci mohli dozvědět, na jakém dortu si pochutnávala slavná operní pěvkyně Ema Destinnová, či jaké tajemství skrývala před světem.

Rozdílné chutě světoznámé pěvkyně 

Moderátorky nového pořadu, který vysílá Nova na svém webu, se představily v pro ně netradiční roli. Z Dominiky Rachůnkové a Reginy Zajícové se totiž staly kuchařky a pekařky amatérky. A jako první recept si vyzkoušely ten, který měla ráda právě světoznámá česká sopranistka, vystupující například i v Metropolitní opeře v New Yorku.

Pokrmy se slavným jménem

Protože Destinnová milovala sladké, i když si ráda pochutnala třeba i na hovězím jazyku, byla volba dortu s ovocem a čokoládou pochopitelná. „Dort vypadá nádherně a přitom je z běžně dostupných surovin, které nikdy u těch, co pečou, nechybí,“ zhodnotila přípravu receptu Rachůnková.

Zároveň upozornila, že je po české operní pěvkyni pojménováno mnoho pokrmů. „Třeba jeseter Emy Destinnové s dušenými hříbky a smetanovou omáčkou a dočetla jsem se také o zmrzlinové bombě Emy Destinnové,“ sdělila divákům moderátorka.

Dort Emy Destinnové

Primárně se však vše točilo kolem skvělého dortu, na jehož přípravu budete potřebovat: 6 vajec, 175 g moučkového cukru, 175 g bramborového škrobu, čokoládu na vaření, ovoce (maliny, borůvky), sekané mandle, špetku soli, na vymazání formy rostlinný tuk a hrubou mouku.

Jak na to?

Těsto

  1. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky.
  2. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme bramborový škrob a znovu zamícháme.
  3. V další míse si vyšleháme bílky se špetkou soli do sněhu. Ten poté přidáme k vyšlehaným žloutkům. Mícháme pomalu a opatrně, aby nám bílek nespadl a směs zůstala nadýchaná.
  4. Dortovou formu pečlivě vymažeme máslem nebo rostlinným tukem a vysypeme moukou, aby se těsto při pečení nelepilo.
  5. Dort pečeme v předehřáté troubě na 160 °C přibližně hodinu a pravidelně ho kontrolujeme. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme špejlí.
  6. Upečený dort necháme před zdobením vychladnout.

Náš tip: Pokud se těsto při kontrole propečení na špejli stále lepí, ale dort se začíná pomalu připalovat, dopečeme ho pod alobalem.

Poleva a zdobení

  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, kterou polijeme dort. Polevu rovnoměrně rozetřeme.
  2. Okraje dortu posypeme mandlemi. Celou plochu dortu ozdobíme libovolným ovocem. Lepší je volit kyselejší druhy.
  3. Dort podáváme poté, co na něj zatuhne čokoládový poleva.

Jak vypadá skvělý dort plný mnoha chutí se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Zlatá labuť u sporáku - Dort Emy Destinnové

Ukázat 5 fotografií

Web nova.cz se v pořadu Zlatá labuť u sporáku, zaměřuje na oblíbené pokrmy českých osobností, ale zároveň na zajímavosti z jejich života. Redaktorky a kuchařky amatérky Dominika Rachůnková a Regina Zajícová tak budou vařit prvorepubliková jídla, na kterých si pochutnávaly tehdejší celebrity. Archiv pořadu najdete na webových stránkách komerční televize.

Recepty k tomuto článku