Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Pouťová dobrota žužu stávala kdysi 5 Kčs, dnes ji koupíte za 60 Kč. Přitom se dá snadno vyrobit i doma
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Kdo by neznal žužu? Sladká želatinová cukrovinka v podobě gumových obdélníkových plátů, které se ohýbaly na všechny strany jako živé, patřila k poutím stejně jako řetízkáče, houpačky a prsty upatlané od cukrové vaty. Tuto pruhovanou sladkost zářivých barev, které všechny chutnaly úplně stejně, zkrátka zbožňovaly snad všechny děti.   

Žužu - populární sladkost českých poutí

Žužu bylo a dodnes je klasickou sladkou pochoutkou českých poutí a pro mnohé by bez něj zážitek z kolotočů a autodromů nebyl úplný. Žluté, bílé, růžové, zelené a fialové pruhy této cukrovinky září ze stánků do daleka, takže většinou připoutají pozornost každého dítka, hlavně těch, které ze všech sladkostí mají nejraději želatinové bonbony.

I když by se mohlo zdát, že je žužu typickou českou sladkostí, není to tak. Úplně stejnou dobrotu s pruhy sice nikde jinde nenajdete, žužu se ovšem velmi podobají bonbony marshmallow. Ostatně výraz žužu je považován jen za jiný název právě pro marshmallow. 

Žužu nebo marshmallow?

Ačkoli žužu je takovou klasickou pouťovou dobrotou z dob socialismu, která se podle pamětníků v sedmdesátých na poutích prodávala za 5-8 Kčs (letos na Matějské pouti stála 60 Kč), bonbony marshmallow tu jsou mnohem déle. Na tzv. maršmelounech, jak jim někdy říkáme, si prý pochutnávali již ve starověkém Egyptě. Slovo marshmallow je totiž anglický název pro rostlinu s názvem proskurník lékařský, z jehož mízy se dělala pochoutka dochucená medem. Ta sice dnešní bonbony nepřipomínala a využívala se k obřadním nebo léčebným účelům, přesto je považována za předchůdce slavných bonbonů

Jak na dvoubarevné domácí zužu

V současnosti jsou tyto pěnové bonbony známé po celém světě, Francouzi je prodávají na poutích na tyčce pod názvem guimauve, Američani je zase opékají na ohni. Marshmallow (nebo žužu) mohou mít různé barvy a tvary a často se dělají i v mnoha zajímavých příchutích. Nemusí jít nutně jen o sladké bonbony univerzální chuti, mohou být i  s ovocem, čokoládové, s příchutí perníčků nebo prášku matcha. Snadno si je totiž připravíte doma. A pokud chcete, aby připomínaly aspoň trochu vícebarevné žužu z pouti, zkuste je třeba podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 30 g želatiny, 220 ml studené vody, 250 gramů cukru, 20 ml citronové šťávy, 1 lžičku vanilkového extraktu, potravinářské barvivo, 1 lžíce kukuřičného škrobu a 1 lžíce moučkového cukru. 

  1. Želatinu nasypejte do mísy, přilijte k ní 120 ml studené vody a promíchejte. Nechte 10 minut odstát. 
  2. Do hrnce nasypejte cukr, přilijte zbylou vodu a citronovou šťávu, zamíchejte a vše zahřejte, až se cukr rozpustí a vznikne průhledný sirup. Trvá to asi 10 minut.  
  3. Připravte si formu o rozměrech 20 x 20 cm a vymažte ji olejem. Do cukrového sirupu vmíchejte rozpuštěnou želatinu a míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. 
  4. Pak vše přelijte do mísy a šlehejte do pěny. Přidejte vanilkový extrakt a vyšlehejte do husté bílé směsi. Ihned část nalijte do formy. Do zbytku pak přidejte potravinářské barvivo. Rychle promíchejte a ihned nalijte do formy na bílou vrstvu. Na chladném místě pak nechte žužu odstát, dokud zcela neztuhne. 
  5. Smíchejte 1 lžíci kukuřičného škrobu s 1 lžící moučkového cukru. Ztuhlé žužu pak nakrájejte na proužky nebo na kostičky a obalte ve směsi cukru se škrobem. 
  6. Směs můžete obarvit i na jiné barvy a udělat tak žužu vícebarevné. Klidně je ale můžete obarvit i třeba jahodovým nebo malinovým pyré. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Marshmallow

thoughtco.com: The History of Marshmallows

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Světový den koktejlů

Světový den koktejlů

Světový den koktejlů se poprvé slavil v roce 1999 v České republice, zasadil se to barman a publicista Alexander Mikšovic, který koktejly nejenom… Číst více

Den nápoje Margarita

Den nápoje Margarita

Tento původně mexický koktejl, který můžeme ochutnat hned v několika verzích, patří mezi 10 nejoblíbenějších drinků na světě. Pokud si margaritu… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více