Retro okénko: Pouťová dobrota žužu stávala kdysi 5 Kčs, dnes ji koupíte za 60 Kč. Přitom se dá snadno vyrobit i doma
9. 6. 2023 Vaření
Kdo by neznal žužu? Sladká želatinová cukrovinka v podobě gumových obdélníkových plátů, které se ohýbaly na všechny strany jako živé, patřila k poutím stejně jako řetízkáče, houpačky a prsty upatlané od cukrové vaty. Tuto pruhovanou sladkost zářivých barev, které všechny chutnaly úplně stejně, zkrátka zbožňovaly snad všechny děti.
Žužu - populární sladkost českých poutí
Žužu bylo a dodnes je klasickou sladkou pochoutkou českých poutí a pro mnohé by bez něj zážitek z kolotočů a autodromů nebyl úplný. Žluté, bílé, růžové, zelené a fialové pruhy této cukrovinky září ze stánků do daleka, takže většinou připoutají pozornost každého dítka, hlavně těch, které ze všech sladkostí mají nejraději želatinové bonbony.
I když by se mohlo zdát, že je žužu typickou českou sladkostí, není to tak. Úplně stejnou dobrotu s pruhy sice nikde jinde nenajdete, žužu se ovšem velmi podobají bonbony marshmallow. Ostatně výraz žužu je považován jen za jiný název právě pro marshmallow.
Mohlo by vás zajímat
Žužu nebo marshmallow?
Ačkoli žužu je takovou klasickou pouťovou dobrotou z dob socialismu, která se podle pamětníků v sedmdesátých na poutích prodávala za 5-8 Kčs (letos na Matějské pouti stála 60 Kč), bonbony marshmallow tu jsou mnohem déle. Na tzv. maršmelounech, jak jim někdy říkáme, si prý pochutnávali již ve starověkém Egyptě. Slovo marshmallow je totiž anglický název pro rostlinu s názvem proskurník lékařský, z jehož mízy se dělala pochoutka dochucená medem. Ta sice dnešní bonbony nepřipomínala a využívala se k obřadním nebo léčebným účelům, přesto je považována za předchůdce slavných bonbonů.
Jak na dvoubarevné domácí zužu
V současnosti jsou tyto pěnové bonbony známé po celém světě, Francouzi je prodávají na poutích na tyčce pod názvem guimauve, Američani je zase opékají na ohni. Marshmallow (nebo žužu) mohou mít různé barvy a tvary a často se dělají i v mnoha zajímavých příchutích. Nemusí jít nutně jen o sladké bonbony univerzální chuti, mohou být i s ovocem, čokoládové, s příchutí perníčků nebo prášku matcha. Snadno si je totiž připravíte doma. A pokud chcete, aby připomínaly aspoň trochu vícebarevné žužu z pouti, zkuste je třeba podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 30 g želatiny, 220 ml studené vody, 250 gramů cukru, 20 ml citronové šťávy, 1 lžičku vanilkového extraktu, potravinářské barvivo, 1 lžíce kukuřičného škrobu a 1 lžíce moučkového cukru.
- Želatinu nasypejte do mísy, přilijte k ní 120 ml studené vody a promíchejte. Nechte 10 minut odstát.
- Do hrnce nasypejte cukr, přilijte zbylou vodu a citronovou šťávu, zamíchejte a vše zahřejte, až se cukr rozpustí a vznikne průhledný sirup. Trvá to asi 10 minut.
- Připravte si formu o rozměrech 20 x 20 cm a vymažte ji olejem. Do cukrového sirupu vmíchejte rozpuštěnou želatinu a míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
- Pak vše přelijte do mísy a šlehejte do pěny. Přidejte vanilkový extrakt a vyšlehejte do husté bílé směsi. Ihned část nalijte do formy. Do zbytku pak přidejte potravinářské barvivo. Rychle promíchejte a ihned nalijte do formy na bílou vrstvu. Na chladném místě pak nechte žužu odstát, dokud zcela neztuhne.
- Smíchejte 1 lžíci kukuřičného škrobu s 1 lžící moučkového cukru. Ztuhlé žužu pak nakrájejte na proužky nebo na kostičky a obalte ve směsi cukru se škrobem.
- Směs můžete obarvit i na jiné barvy a udělat tak žužu vícebarevné. Klidně je ale můžete obarvit i třeba jahodovým nebo malinovým pyré.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Marshmallow
thoughtco.com: The History of Marshmallows
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Přitom slzení lze omezit a loupání usnadnit. Přinášíme několik triků a vychytávek na jednodušší loupání. Vyberte si způsob, který vám nejlépe… Číst více
Vyzkoušejte triky na snadné loupání česneku. Pomůže mikrovlnná trouba, horká voda nebo šroubovací sklenice
Občas potřebujeme snadno a rychle oloupat větší množství česneku (například při zabijačce). Je to nezábavná práce, kterou si ale můžeme usnadnit i… Číst více
Světový den koktejlů
Světový den koktejlů se poprvé slavil v roce 1999 v České republice, zasadil se to barman a publicista Alexander Mikšovic, který koktejly nejenom… Číst více
Margarita je nejlepší drink do horkých letních dnů. Zkuste jej podle těchto receptů ve verzi s pivem nebo s chilli
Teplé letní večery přímo vyzývají k pořádání… Číst více
Jak snadno oloupat vejce natvrdo i jednou rukou: Stačí skořápku dobře naklepnout, důležitá je ale i teplota
Vajíčka natvrdo používáme do pomazánek, plníme je… Číst více
Den nápoje Margarita
Tento původně mexický koktejl, který můžeme ochutnat hned v několika verzích, patří mezi 10 nejoblíbenějších drinků na světě. Pokud si margaritu… Číst více
Česnek se dá oloupat velmi jednoduše, když víte jak na to. Videonávod vám poradí
Chcete své jídlo obohatit skvělou chutí česneku, ale nechce se vám do jeho, ne zrovna jednoduchého, loupání? Není divu, někdy je dostat ten malý… Číst více
Jak rozlouskat ořechové skořápky. Naučíme vás 8 triků
Louskání ořechů je práce pro celou rodinu na dlouhé večery. Je to příležitost se sejít, popovídat si a pozorovat hromádku sladkých oříšků, které se… Číst více
Jak rychle oloupat česnek téměř bez námahy? Zkuste to podle videa
To, že má česnek mnoho zdravotních benefitů, například podporuje imunitní systém, snižuje krevní tlak, má antibakteriální a protizánětlivé účinky a… Číst více
Jak oloupat brambory vařené ve slupce? Díky tomuto triku je oloupete snadno a rychle
Pokud brambory připravujeme vařené, nemusíme se zbavovat slupky. Velké množství vitamínů i minerálů se ukrývá těsně pod slupkou. Je lepší tedy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Fialky se kdysi vyráběly z opravdových květů fialek. Tyto voňavé bonbóny stály 1 Kčs, teď za sáček dáme 50 Kč
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 11 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 12 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 13 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 19 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Turecký med není jen sladká pouťová dobrota. Skvělý je i na Vánoce. Připravuje se snadno, chce to jen trochu trpělivosti při míchání
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
Sladký nesmysl z USA? Marshmallow znali už staří Egypťané, Řekové ho měli jako lék