Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí teplé a bez pěny, Američani si ho raději vozí od nás. Jestli Česko má nějaký národní poklad, nejsou to ani tak Blaničtí rytíři jako právě pivo. Jak se tohle božské pitíčko vlastně vyrábí?

  Pivo je láska    

...Vždy platné životní moudro, které ale asi nejlíp pochopíme my, Češi. Vždyť mnaše pivo je pokud ne úplně nejlepší, tak jedno z nejlepších na světě. Studená a dobře natočená tanková Plzeň je lepší než deset doktorů. Lahodný "tekutý chléb" jsme ale nevymysleli my. Nejstarší dosud vyráběná piva pochází z Belgie. Tato piva dozrávají v dřevěných kádích od vína z Bordeaux a získávají tak zvláštní příchuť. Další staré pivo je berlínské bílé pšeničné pivo, které Napoleonovi vojáci nazývaly šampaňským severu a samozřejmě i piva bavorská. Známé je silné irské pivo a v neposlední řadě naše pivo plzeňské.

Celkem existuje asi dvacet základních druhů piva a nesčetná řada jejich poddruhů. Světlé, černé, řezané, Ale, Stout, Porter, máme i piva ochucená... Na celém světě je kolem 5.000 pivovarů, které produkují asi 15.000 značek piva. Samozřejmě, s postupující globalizací se rychle tato čísla mění.

Jak se pivo vlastně vaří?  

Základními surovinami je voda, slad a chmel. Slad je naklíčené obilné zrno, převážně ječmenné. Slad se nechá zhruba 1 měsíc odležet a po té ze rozemele na tzv. sladovou tuč.Následuje vystírání, což je míchání sladu s vodou při teplotě kolem 52°C.

Sladina se přečerpá do mladinové varné kádě, kde se k ní přidá chmel a vzniklá směs se vaří asi dvě hodiny. Chmel předá mladině nahořklou chuť a celou řadu důležitých látek. Do zchlazené mladiny se přidají pivovarské kvasnice. Proces kvašení probíhá v uzavřených nádržích. Dochází přitom k přeměně cukrů na alkohol a kysličník uhličitý a to při teplotě 11°C. Podle druhu piva probíhá kvašení od 7 do 14 dnů.

Prokvašené mladé pivo se po zchlazení a odčerpání usazených kvasnic čerpá do tanků, kde pod přetlakem 1 atmosféry a teplotě 2°C dozrává, podle druhu piva 20 až 60 dnů. Potom následuje filtrace a nakonec uskladnění před stáčením do sudů a lahví. Pivo se vyrábí z kvalitní vody. Výborně zavodňuje organizmus a obsahuje mnoho prospěšných látek, jako například vitamíny skupiny B, řadu stopových prvků a látek s antioxidačními účinky. 

Lékaři nyní doporučují dospělým mužům pít 1 litr piva denně, ženám pak 0,5 litru denně, ale ruku na srdce, obzvlášť teď v létě všichni dobře víme, že jen jedno orosené nestačí. Tak na zdraví! Anebo spíš dobrou chuť? Pivo je totiž skvělým pomocníkem i u plotny. Guláš, krkovička nebo buřty na pivu jsou vlastně klasika české hospodské kuchyně, zkusit se dá ale i nějaký experiment. Inspirujte se pivními recepty přímo od našich čtenářů:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více