Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těhulky, na toto pozor! Syrové klíčky, tuňák a další potraviny, kterým by se budoucí maminky měly vyhnout
Zdroj: Michael Fallon, Unsplash.com

Mnozí lidé dnes sledují trendy zdravého stravování. Mezi nimi v současnosti jednoznačně vede raw strava, vegetariánství či veganství. Ukazuje se však, že v případě těhotných žen jdou všechny stravovací trendy stranou – mohou jim totiž ublížit i některé zdravé potraviny.

1. Syrová vejce

V případě konzumace syrových vajec se vystavujete riziku toxoplasmy a salmonely, které nejen těhotným ženám mohou přivodit opravdu závažné zdravotní potíže. Pozor si tedy musíte dát nejen na vejce připravená takzvaně na měkko, ale i na domácí majonézy, dresinky a holanské omáčky. Zapovězené je také ochutnávání těsta při pečení chleba, koláčků a dalšího pečiva.

2. Tuňák

Těhotné ženy by se měly vyvarovat konzumaci tuňáka, žraloka, makrely, mečouna a dalších ryb s potencionálně vysokým obsahem rtuti. Ta může vyvolat zdravotní komplikace a zhoršit kvalitu mateřského mléka. Mnohem lepší alternativou je pak losos, krevety nebo pstruh.

3. Nepasterizované sýry

Velkým rizikem konzumace nepasterizovaných sýrů je vznik infekčního onemocnění listeriózy. Toto onemocnění probíhá u zdravých lidí s dobrou imunitou bezpříznakově, popřípadě jako obyčejná chřipka. U těhotných žen však může vyvolat potrat nebo předčasný porod. Příkladem takovýchto sýrů je například sýr feta, brie, čedar, gouda či gorgonzola. Dobrou zprávou je, že mozzarella je povolena.

4. Syrové klíčky

Ačkoliv syrové klíčky, jako jsou například oblíbené fazole mungo, patří mezi mimořádně zdravé potraviny, nejsou vhodné pro těhotné ženy. Mohou totiž obsahovat spoustu bakterií, které mohou imunitnímu systému těhotné ženy opravdu zavařit. To platí i pro syrovou zeleninu a ovoce. Je třeba pozorně ohlídat, že plody nejsou nahnilé, poškozené nebo promáčknuté. Nutné je vše dobře omýt. Ideální volbou je konzumace zeleniny, ovoce, klíčků a bylinek, které prošly tepelnou úpravou.

5. Nezralá papája

Papája je oblíbenou ingrediencí asijských jídel. Zatímco konzumace zralé papáji neuškodí, konzumace nezralé papáji může vyvolat děložní stahy. Nezralý plod totiž obsahuje látky, které podporují produkci hormonů oxytocinu a prostaglandinu ovlivňujících porod a kojení.

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více