Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chytrý rádce, jak se nepřejídat: Když vás honí mlsná, sáhněte po osvědčených věcech
Zdroj: Khamkhor, Unsplash.com

Neovladatelné chutě nás přepadají nejen ve chvílích, kdy máme hlad, ale mnohdy také tehdy, když jsme unavení, ve stresu nebo když se nudíme. Naučte se proto rozlišovat mezi hladem a chutí a s nekontrolovatelnými touhami po jídle rychle zatočte. Zapomeňte na prášky potlačující chuť k jídlu a vsaďte na přírodní prostředky:

1. Voda

Dvě sklenice vody před jídlem zaplní žaludek a sníží nutkání přejídat se. Takto můžete příjem z každého jídla snížit až o 80 kalorií. Vodu ideálně dochuťte citronovou šťávou, ovocem nebo bylinkami.

2. Hořká čokoláda

Hořkou čokoládou potlačíte chutě a navíc si zamlsáte. Nutné je však volit čokolády s vysokým obsahem čistého kakaa, tedy minimálně 70%.

3. Káva a zelený čaj

Káva obsahuje kofein, který zrychlí váš metabolismus a navíc vyvolá dojem sytosti. Kromě toho popíjení kávy zvyšuje hladinu energie, zlepšuje náladu a urychluje spalování tuků. Tímto oblíbeným nápojem, který konzumujte vždy s mírou, do sebe navíc dostanete vitamíny B2 a B5, mangan, draslík, hořčík a niacin. Pokud neholduje kávě, sáhněte po zeleném čaji, který potlačuje chutě stejně a navíc vás nadopuje opravdu silnými antioxidanty, které rozhýbou váš imunitní systém.

4. Jablka

Jablko je snad nejzdravější svačina, jakou si můžete dopřát. Obsahuje totiž vysoký obsah vlákniny a vody a tak vás skvěle zasytí na dlouhou dobu. Kromě toho je v jablkách obsažen i pektin, který se postará o harmonizaci hladiny cukru v krvi.

5. Avokádo a sladké brambory

Avokádo je skvělou ingrediencí, která dodá šmrnc salátům i smoothie. Avokádo je plné vlákniny a mononenasycených (tedy těch zdravých) tuků. Jídla s avokádem vás zasytí na dlouhou dobu, takže díky nim toho přes den mnohem méně sníte. Stejný účinek mají i sladké brambory, které navíc obsahují vitamín A, B6, C a E. V porovnání s běžnými bramborami se mnohem déle tráví, takže vám pocit sytosti dlouho vydrží.

6. Ořechy

Velký hlad můžete rychle potlačit také malou hrstkou ořechů, zejména mandlí. Ty jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu E, hořčíku a antioxidantů, takže vašemu tělu prospějí po všech stránkách.

Komentáře

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více