Co jíst v těchto vedrech? Třeba originální jogurtové menu, které vás skvěle osvěží.

6. 8. 2018 11:57

Přečteno: 1 303× Ostatní toprecepty.cz

Co jíst v těchto vedrech? Třeba originální jogurtové menu, které vás skvěle osvěží. Čím je větší teplo, tím méně máme hlad. Ale jíst musíme. Pokud vám došla fantazie, můžete se inspirovat lahodným jogurtovým menu, ve kterém najdete především sezónní suroviny. Perfektně vás ochladí, a navíc je prospěšné vašemu organismu.


Jogurty se řadí mezi fermentované mléčné výrobky. Pochází z Balkánu. Proč byste na ně, především na ty bílé, neměli zapomínat během vaření? Důvodů je opravdu hodně:

  • obsahují tolik prospěšnou živou mikroflóru
  • jsou velmi dobře kombinovatelné s mnoha surovinami
  • dají se využít ve sladkých i slaných pokrmech
  • zužitkujete je jak ve studené, tak i v teplé kuchyni
  • dodají jídlům šmrnc a vláčnost
  • jsou levné a vždycky dostupné

 

Jaký jogurt zvolit?

Naším tipem je Bílý selský jogurt od Hollandie. Vyrábí se totiž unikátním způsobem zrání v obale za použití kravského mléka. Jeho další předností je, že v Hollandii nijak nezasahují do složení syrového mléka. Neodebírají mléčný tuk, ale nechávají mléko zcela přirozeně tak, jako ho krávy nadojily.

 

Originální jogurtové menu ze sezónních potravin:

Čerstvá tomatová polévka

Suroviny:

Postup:

  1. Na trošce olivového oleje osmahněte oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli. Po chvilce přidejte česnek pokrájený na tenké plátky.
  2. Poté, co cibulka zesklovatí, přidejte oloupaná a pokrájená rajčata na malé kousky. Osolte a opepřete.
  3. Do směsi přidejte vývar a badyán. Vařte zhruba 30 minut.
  4. Nakonec přidejte předem uvařený hrách a vše ještě pár minut povařte.
  5. Při servírování zjemněte každou porci vrchovatou lžící jogurtu Hollandia. Polévku můžete konzumovat i vychlazenou.

 

Pečené plněné papriky

Suroviny:

  • ½ červené cibule
  • 100 g zelených oliv
  • 3 žampióny
  • 1 cuketa
  • 200 g cherry rajčat
  • 6 paprik
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 citrón
  • 200 g sýru typu feta
  • 350 ml bílého selského jogurtu Hollandia

Postup:

  1. Omyjte papriky, rozpulte je a vydlabejte z nich semínka. Do velké mísy nakrájejte olivy, cuketu, rajčata, žampiony a cibulku. Vše promíchejte, osolte a nechte zhruba 10 minut uležet.
  2. Po 10 minutách opatrně slejte vodu, kterou zelenina pustila. Přidejte tymián a olej. Tuto směs naplňte do připravených paprik a pečte cca 45 minut na 180 stupňů.
  3. Po vyjmutí z trouby papriky pokapejte citrónovou šťávou, posypte nadrobeným sýrem a servírujte. Během servírování přelijte každou papriku bílým jogurtem.

 

Medová panna cotta

Suroviny:

Postup:

  1. Plátky želatiny nechte nabobtnat v misce se studenou vodou. Mezitím promíchejte med s jogurtem.
  2. Do kastrůlku vložte želatinu společně s malým množstvím vody a nechte rozpustit na mírném ohni. Ihned po rozpuštění přidejte k želatině po lžících jogurtovou směs (se želatinou je třeba pracovat svižněji).
  3. Hotovou směs vlijte do skleniček nebo do silikonových formiček zlehka vymazaných slunečnicovým olejem. Hotový dezert nechte ztuhnut v lednici. Před podáváním ozdobte rybízem.

 

Lehký letní dort s malinami a borůvkami

Suroviny:

  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 3 lžíce oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 200 g mražených malin
  • 1 kg bílého selského jogurtu Hollandia
  • 10 lžic cukru moučka
  • 11,5 plátků želatiny + 4 lžíce vody
  • ovoce na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve začněte korpusem. Ušlehejte bílky se solí do pěny a pak postupně zašlehávejte cukr. Jakmile se utvoří pevné špičky, přidejte žloutky, olej a ještě chvíli míchejte. Nakonec opatrně vmíchejte vařečkou mouku a směs vlijte do vymazané formy vyložené pečícím papírem. Pečte 20 minut na 150 stupňů.
  2. Během pečení začněte připravovat krém. Ve sklenici s vodou nechte 5 minut nabobtnat želatinové plátky. V míse vedle si smíchejte jogurt s malinami a cukrem. Vše řádně promíchejte. Nabobtnalé želatinové plátky nechte opatrně okapat. Zahřejte je v kastrůlku se 4 lžícemi vody, ale jen krátce, než se želatina zcela rozpustí.
  3. Do rozpuštěné želatiny pomalu přidejte jogurtovou směs, dokud se vše řádně nepromíchá. (Neztrácejte ale čas, želatina začne tuhnout rychle.) Směs vlijte na vychladlý korpus a ihned vložte do lednice. Po ztuhnutí dozdobte dort ovocem a vždycky dort podávejte vychlazený.

 

Ledové košíčky s ovocem

Suroviny:

Postup:

  1. Opražte si ovesné vločky na suché pánvičce, dokud lehce nezhnědnou. Rozdělte je na dno silikonových košíčků.
  2. V misce vedle rozmíchejte jogurt cukrem. Poté naplňte košíčky.
  3. Košíčky dozdobte sezónním ovocem. Můžete prakticky použít jakékoliv dle libosti.
  4. Hotové košíčky nechte zamrazit. Až je budete servírovat, vyndejte si košíčky z mrazáku 10 minut dopředu.

 

 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Zapomněl/a jsem heslo