Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nevyhazujte přebytečnou zeleninu! Jednoduchý recept, jak ji zpracovat, vám ušetří peníze
Zdroj: Chantal Garnier, Unsplash.com

Pravidelné nákupy čerstvé zeleniny stojí poměrně dost času i peněz. Není tedy divu, že se většinou spoléháme na cenové akce. Často se však stává, že nám právě slevy z akčních letáků stoupnou do hlavy a následně se nám v lednici celý týden válí spousta paprik, cuket, lilků nebo ředkviček. Zelenina pak postupně měkne, chytá plíseň či hnilobu, a tak ji i postupně vyhazujeme a ve výsledku ani vůbec neušetříme. My vám však přinášíme recept, díky němuž budete moci s takovým plýtváním přestat. Stačí totiž vědět co dělat se zeleninou, která prostě přebývá.

Zelenina do koše nepatří!

Všechnu zeleninu, která vám doma přebývá, očistěte a nakrájejte na menší kousky (je celkem jedno zda plátky, nudličky nebo kostičky). Můžete ji i nastrouhat, pokud to její konzistence dovoluje. Kdo rád cibulku, začne osmažením cibulky, pak na ni přidá připravenou zeleninu. Pokud budete cibulku restovat na másle, bude výsledná chuť zeleniny ještě sladší, než kdyby byla připravovaná na oleji či jiném tuku.
 
Jakmile zelenina restováním změkne, můžeme ji ještě chviličku dusit, ale není to nutné. V následujícím kroku ji totiž necháme vychladnout a pak dáme buď do mrazáku, nebo ji zavaříme do sklenic. Pokud budeme zeleninu dávat do mrazáku, tak se její krátké podušení ihned po restování vyplatí. Když budeme chtít zeleninu sterilovat, necháme ji pouze orestovanou. Sterilujeme s trochou vody (pokud zelenina nepustila svou šťávu), aby se podařilo vytvořit přetlak a následný podtlak, které jsou podstatou zavařování.
 

Poznámka: Takto upravenou zeleninu budeme mít připravenou na pozdější tepelné zpracování, ale dokonce i na pomazánky nebo zeleninové krémy. Už se nic nezkazí a nic nevyhodíte. Lépe tak využijete oblíbených zeleninových slev, která vám leták Kaufland pravidelně nabízí - nakoupíte prostě do zásoby a zeleninu, kterou jste pořídili za velmi výhodnou cenu, můžete spotřebovávat během celého roku. Budete si totiž jistí, že ji spotřebujete všechnu a dokonce s ní pak ušetříte čas při vaření.

Jak využít takto připravenou zeleninu?

Říkáte si, že je sice hezké si připravit zeleninu do mrazáku nebo ji sterilovat, aby se nezkazila, ale co potom s takto přichystanou zeleninou dělat? Tak vězte, že vynikající je například pod maso, třeba pod jehněčí.

Co budete potřebovat?

  • předem připravená zelenina podle předchozího receptu
  • plátky jehněčího masa
  • cibule
  • tuk
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • jalovec

Postup

Jehněčí maso nejdříve zprudka orestujeme na tuku a mezitím si do pekáče dáme opékat cibulku (pokud ji nemáme již v připravené zelenině). Maso i s výpekem a tukem, na kterém jsme jej restovali, přidáme na restovanou cibulku (nebo jej rovnou vložíme do pekáče), osolíme, opepříme, posypeme jalovcem a najemno rozdrceným rozmarýnem. Pekáč s masem vložíme do trouby předehřáté na 130 – 140 °C a necháme (bez podlévání) nejméně hodinu dusit. Poté k masu přidáme předpřipravenou zeleninu a podle potřeby dosolíme (ale je výhodnější zpočátku více osolit maso a nechat pak zeleninu, aby slanost zmírnila – maso se lépe podusí a změkne).
 
 
Po další hodině a půl bude maso hotové. Zeleninovou omáčku, která dušením vznikne, můžeme rozmixovat do hladka, ale lze ji i ponechat bez dalšího zásahu. Pokud si přejeme krémovou konzistenci omáčky, můžeme ji zahustit škrobem či moukou, přidat mléko. Pamatujme, že před zahušťováním vždy musíme vyjmout maso z pekáče ven. Až omáčku dokončíme, můžeme maso vrátit zpět nebo jej servírovat odděleně. Jako přílohu můžete zvolit prakticky cokoliv, počínaje rýží a dalšími obilninami, přes bulgur, těstoviny, až po jakékoliv knedlíky.
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více