Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pivo místo zubní pasty? 8 málo známých faktů o českém národním nápoji
Zdroj: Radovan, Unsplash.com

Chrání srdce, „čistí“ zuby, snižuje cholesterol… Pivo by směle mohlo být součástí naší domácí lékárničky. Český národní nápoj má totiž zajímavé zdravotní benefity. Ovšem zacházet s ním musíme právě tak opatrně jako s léky. Co všechno zlatavý mok „umí“?

1. Brání vzniku kazů

Kazivost zubů způsobuje dlouhodobá přítomnost zubního plaku v ústech. Pod plakem se totiž parádně daří bakteriím, které pak napadají dáseň i zuby. No, a právě s těmito bakteriemi umí bojovat pivo. Podle studie, zveřejněné v roce 2012 v časopise Journal of Biomedicine and Biotechnology, pivo přímo blokuje aktivitu bakterií a zabraňuje tak jejich působení na zuby a dásně.

2. Prospívá srdci 

Pivo totiž obsahuje velmi cenné látky, polyfenoly, které chrání buňky před oxidačním stresem. Zdá se, že je dokonce lepší pít mírně než vůbec. Vědci z Harvardu zjistili, že muži, kteří přežili infarkt, měli pak o 50 % nižší pravděpodobnost, že je v následujících letech srdeční příhoda postihne znovu, pokud pravidelně pili dvě skelničky piva denně. Jiná, skandinávská studie zase prokázala, že ženy, které pijí 1-2 x týdně pivo, mají o 30 % nižší riziko vzniku srdečního záchvatu, než kdyby se zlatému moku zcela vyhýbaly či daly přednost jinému alkoholu.

3. Reguluje hladinu cholesterolu

Ano, je to tak. Pivo je skvělým zdrojem rozpustné vlákniny a díky tomu pomáhá zvyšovat hodnoty „hodného“ HDL cholesterolu a snižovat hladiny toho „zlého“, LDL cholesterolu. V tomto ohledu jsou prospěšnější piva tmavší, které obsahují více vlákniny. Příznivý je ovšem i vliv samotného alkoholu, který může zvyšovat hladinu HDL cholesterolu až o 10 procent. Ovšem jen v malém množství, to znamená skleničku piva denně.

4. Zlepšuje zažívání

Podle studie z roku 2012 zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry pivo zvyšuje uvolnění žaludeční kyseliny, která je klíčem jak k trávení potravy v žaludku, tak ke kontrole růstu nebezpečných střevních bakterií, například salmonely. Hořké chmelové látky navíc mají pozitivní vliv na sekreci žluči, která přímo podporuje trávení, což může pomoci při kozumaci mastnějších pokrmů.

5. Řeší nespavost

Pokud vás večer trápí starosti všedního dne a nemůžete usnout, sklenička piva vás zklidní a navodí relaxační náladu. Je to rozhodně lepší, než do sebe cpát silně návykové prášky na spaní.

6. Posiluje kosti

Pivo je významným zdrojem křemíku, který patří mezi esenciální stopové prvky a má pozitivní vliv na mineralizaci a tvorbu kostí a chrupavek. Zvýšením obsahu křemíku ve stravě, například pitím minerálek nebo právě piva, se také zvyšuje obsah vápníku v kostech a mírní se tak riziko vzniku osteoporózy. Denní potřeba křemíku se pohybuje mezi 10 a 25 mg, přičemž v tůzných druzích piv se koncentrace tohoto prvku pohybuje od 20 do 50 mg/l.

7. Působí jako iontový nápoj

Jste-li po sportu „vyšťavení“, probere vás a organizmus napumpuje potřebnými látkami sklenice piva. Tekuté zlato obsahuje totiž cenné minerály, jako jsou vápník, fosfor, hořčík, draslík a sodík, dále vitaminy skupiny B a stopové prvky. Navíc vám dodá vypocené tekutiny. Co může být lepšího?

8. Chrání proti rakovině

Obsahuje totiž účinnou látku xanthohumol, která je podle studií prokazatelně působí jak preventivně, tak léčebně v případě již vzniklého rakovinného bujení. Pochopitelně se ale nelze pivem prolévat. V malém množství prospívá, ve velkém škodí. Malé množství by nemělo překročit denně jednu sklenici piva pro ženu a dvě sklenice pro muže.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více