Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna svařáku zahájena! Jak ho připravit, aby byl dokonalý? Chce to správné víno i koření!
Zdroj: Gaby Dyson, Unsplash.com

Svařené víno, lidově svařák, je konečně tady! Listopad je sice sotva v polovině, ale venkovní počasí tomuto lahodnému svátečnímu nápoji velmi přeje. Lahůdku plnou skořice, hřebíčku a alkoholu si můžete připravit i doma. Jaké víno použít, jaké koření vyzkoušet a čím si tradiční svařák vylepšit? Se vším vám poradíme!

Jak na správný svařák?

Milujete chvilky, kdy vaše studené ruce venku zahřívá kelímek s voňavým svařeným vínem? Proč si tuhle pohodu nedopřát i doma! Svařené víno dohromady s kořením nádherně provoní celý byt a zpříjemní podzimní večery. Navíc je to nápoj snadný na přípravu a nenáročný na suroviny. Potřebujete jen víno a patřičné koření. Základní recept na 4 porce svařáku vypadá asi takhle...

Co budete potřebovat:

  • 1 litr vína (červeného nebo bílého)
  • 4 svitky skořice
  • 10 - 15 hřebíčků
  • 4 lžíce cukru

Postup: Do hrnce nalijte víno, smíchejte je s cukrem a přidejte koření. Vařte jen k bodu varu. Poznáte to tak, že se na dně hrnce začnou objevovat bublinky. Jakmile se to stane, plamen stáhněte a víno nechte jen mírně probublávat. Pokud byste je totiž vařili, přišli byste skoro o všechen alkohol v tomto slavnostním nápoji.

Jaké víno vybrat?

Při výběru vína na svařák platí, že střední cesta je zlatá. Z krabicového nebo jiného laciného vína by vás druhý den jen bolela hlava, ale vyvářet luxusní značky, to je zase trochu škoda. Použít se dá víno suché i polosladké podle toho, jestli máte raději "ostřejší", nebo sladší svařák.

Čím svařák okořenit a dochutit?

Nejdůležitější složkou svařáku je samozřejmě koření, kterým jej dochutíte. Základní "svatou trojicí" je skořice, hřebíček a badyán, použít se dá ale mnoho dalšího. Vynikající je například muškátový květ, pomerančová nebo citronová kůra, vyzkoušejte určitě i perníkové koření. A nejen koření dělá zázraky - takové rozinky naložené v rumu (ale i ty obyčejné) nebo třeba sušené brusinky promění běžný svařák ve speciální lahůdku. Někdo si rád svařák sladí medem na místo cukru, a to je rovněž lahodné.

Nealkoholický svařák

Pokud milujete kořeněnou vůni svařáku, ale z nějakého důvodu nechcete či nemůžete pít alkohol, můžete si vyrobit nealkoholický svařák. Jsou dvě varianty, jak na to - buď víno necháte vařit a vyvaříte z něj alkohol, anebo místo vína použijete kvalitní jablečný nebo brusinkový mošt, který mírně naředíte vodou a svaříte se stejným kořením jako typický svařák.

Bílý svařák

Ačkoliv většina z nás si pod pojmem svařák představí především červené svařené víno, čím dál populárnější je i svařák z vína bílého, který je o něco lehčí. I tady platí, že je dobré vybrat kvalitnější víno, u bílého svařáku je ale lepší sahat rovnou po polosladkém, protože suchá bílá vína jsou o něco kyselejší než červená. Samozřejmě to také závisí na odrůdě. Zároveň bílý svařák lépe chutná doplněný plátkem pomeranče než citronu. Tak na zdraví!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více