Umíte vážit bez váhy?
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Julia Oskerova, před 45 minutami
„Problémy s odstredivým odšťavňovačem“ MarcelaPa, 7. 4. 2024 17:27
„Přání a gratulace“ Simona Skolakova, 5. 4. 2024 22:39
Poslední příspěvky
„Zdravím dievčatá, u nás sa počasie strieda ako na hojdačke.…“ Julia Oskerova, před 25 minutami
„Ahoj, u nás dnes rizoto, uhorkový šalát. Polievka od včera…“ magdalenka, před 2 hodinami
„Nadja: Naděnko, já to myslela "jako" , že to je to "vtip",…“ Jana Pá, před 3 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Maková náplň nastavená
Přidáno před 49 minutami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 6 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 6 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 19 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 19 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Karamelové burisonové hrudky se rozplývají na jazyku. Nejdůležitější je správně připravit karamel a pak nechat hrudky ztuhnout
Jedlíkova cesta kolem světa: Jak chutná kuchyně tam, kde se narodil Ježíšek?
Česká kuchyně: Jak na ty nejlepší tvarohové knedlíky s jahodami? Pozor na mouku a hnětení!
10. 12. 2018 11:16
9. 12. 2018 19:08
mereni-na-hrnky-a-lzice.rtf
9. 12. 2018 17:15
6. 8. 2013 23:07
16. 6. 2013 22:42
26. 11. 2011 17:23
26. 11. 2011 14:10
26. 11. 2011 12:31
pridam tvoj odkaz tak, aby sa dal rovno rozkliknut
http://nakupzciny.cz/domov-a-kancelar/166-lzice-s-...
25. 11. 2011 23:31
je super, nedávno jsem ji objednávala jako dárek
19. 11. 2010 15:13
19. 11. 2010 11:40
Často i v receptech renomovaných autorů najdeme údaj, který nás zastaví v rozletu. Jak veliký je střední brambor?
Kolik másla se míní pod pojmem oříšek? A kolik nasypeme mouky, když autor vyžaduje jeden a půl šálku? Pojďme si projít nejčastější míry „nemíry“.
• Kávová lžička rovná
4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 7 g solamylu, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučky, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla, másla nebo tuku, 5 g oleje, 4 g vody, 5 g mléka, 18 g medu, 3 g mleté kávy nebo15 g marmelády.
• Kávová lžička vrchovatá
7 g hrubé mouky, 8 g hladké mouky, 7 g krupice, 11 g solamylu, 10 g cukru krupice, 8 g cukru moučky, 9 g soli nebo 15 g sádla, másla či tuku.
• Polévková lžíce rovná
11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže, 15 g solamylu, 12 g cukru krupice, 12 g cukru moučky, 20 g soli, 17 g máku, 15 g sádla, másla nebo tuku, 11 g oleje, 17 g vody, 18 g mléka, 36 g medu, 6 g mleté kávy nebo 35 g marmelády.
• Polévková lžíce vrchovatá
20 g hrubé mouky, 25 g hladké mouky, 22 g krupice, 10 g ovesných vloček, 30 g rýže, 30 g solamylu, 25 g cukru krupice, 25 g cukru moučky, 30 g soli nebo 30 g sádla, másla či tuku.
• Hrnek o obsahu 250 ml
Je to třeba 170 g hrubé mouky, 135 g hladké mouky, 170 g krupice, 100 g ovesných vloček, 250 g rýže, 145 g máku, 250 g sádla, másla nebo tuku, 230 g oleje, 245 g vody, 250 g mléka nebo 380 g marmelády.
• Další „míry“
Vrchovatý talíř hluboký obsahuje 350 g vody, plný šálek 200 g, vinná sklenka 100 g a sklenice na vodu (ve starších receptech uváděna jako hořčičná) obsahuje 200 g vody.
Mnohé recepty obsahují i ingredience jako ořech másla. Také se setkáváme s poměrem - kolik váží jeden žloutek, tolik dáme vody. Ale kolik to je gramů?
Ořech másla - 10 g
velká kostka cukru - 10 g
malá kostka cukru - 5 g
žloutek - asi 20 g
bílek - 30 g
malý brambor - asi 60 g
střední brambor - asi 85 g
velký brambor - 200 g
příjemné vaření