Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aronie (černá jeřabina)

Pavle (neregistr.) dejte to sem do receptů, tady to zapadne.

Pavle, díky:yes::yes:. Příště zkusím dle vašeho receptu přidat ještě badyán, ten mám ráda:-p:-)

Strom aronie mám již 40let.
25 let již děláme kompot a likér podle tohoto receptu.
2 kg aronie
2 ks tlučený hřebíček
1/2 badiánu
1 kg cukru.
1 malý citron
1 dcl rumu
trochu mleté skořice
Vše dukladně promícháme v hlubokém kastrolu na pečení
a nakonec jemně zaprášíme mletou skořicí
bez míchání pečeme v troubě 1 hod.při 200 st.C.
Nakonec přimícháme rum a nandáme do skleniček.
Už nemusíme sterilizovat.
Ze zbylé vypečené šťavy je dobrý likér.Musí se ovšem ještě
přidat rum.

Marto, tak to jsi mě potěšila, jsem na to zvědavá, to víš, já velký Mičurin:-D, ale všude právě o jostě psali, že je velmi nenáročná:-D:-D:-))

Jani, černá jeřebina může být jako keř i strom, jako keř jsem jí ještě u nikoho neviděla :-). Myslím si, že stromek by asi nadělal víc parády, má krásnou kulatou korunku :yes:

Maruško, nám josta taky plodila až druhý rok, třetí rok už to bylo šílené :-D

tak musím potvrdit, že josta opravdu roste jako blázen, mám sice jen dva keře, ale plodů je z toho až až, na zavařování je dobrá, ale syrovou nikdo moc nejí, angrešt se mi zdá chutnější, ale na něm máme padlí ;-(;-(

jostu jsme zasadili předloni, roste jako z vody ale neměla ani jednu bobulku ;-( / i když nás přesvědčovali, že rodí hned první rok /. Jsem moc zvědavá,jak se předvede letos:-)

Bibinka , všetko drobné ovocie je ako burina, stačí mladý konárik strčiť šikmo do zeme a chytne sa. Drobné ovocie najviac rodí na 2-3 ročnom dreve, takže nedrž zbytočne staré konáriky a orezuj:-D Na koláče mrazím, na zmrzlinu zaváram vo vlastnej šťave ako všetko drobné ovocíčko:-D:yes:

Hella, josta je výborná aj surová na jedenie, len sa nesmie zberať priskoro, musí sa nechať dozrieť, až sú bobuľky úplne fialovo-čierne. Vtedy má aj najviac vitamínov. Ale samozrejme, nie každému všetko chutí:-D

O jostě jsem slyšela jen samé pozitivní vyprávění, ale v praxi jsem jí nikdy neviděla. Loni jsem si jí objednala u Starkla, krásně zmohutněla a rodit možná bude už letos, tak jsem moc zvědavá:-Omám 3 keříky.;-)

Jostu miluji,chutná mi ,zobu ji když dozrává,ale přímo si mlaskám když si z ní udělám marmeládu,ta je skvělá:-p:-p:-D:-D.Zato vůbec nemusím černý rybíz i když někomu chutná:-(

Ta josta mne napadla, protože jsem ji vloni dostala plnou bedýnku (asi opravdu hodně rodí )a moc nám chutnala. Část jsme snědli za čerstva a část jsem zamrazila. Minulý týden byl poslední koláč s tvarohem a drobenkou. :-p Nevím, co má společného s angreštem (asi geny), ale mně to chutná jako černý rybíz s borůvkou dohromady.:-D

Jano, aronie a josta je zcela něco jiného. Na tu jostu bacha, roste to jak blázen a z pár keříků můj soused sklízí skoro metráky. Využítí na šťávy a marmelády je fajn, ale syrové mi to tedy vůbec nechutná.

Mílo děkuji!! Já jen..nejsem žádný zahrádkář, ale josta není to samé, co ta jeřabina, že ne?:-O

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek