Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové rohlíčky

magdalenka: já to mám zase obráceně - přítel chce větší rohlíčky (těch malých prý si musí vzít hrst, aby věděl, že má něco v puse) a tak začnu velkými, ale na konci plechu jsem zase u těch mých malých. :-D

Též se přidávám k těm, kdo nerad obaluje. Proto jsem vymyslela "zlepšovák". Na menší kulatou formu nasypu slabou vrstvu moučkového cukru. Pak vychladlé rohlíčky podebírám z plechu špachtlí a pokládám je do formy. Poté vezmu malé sítko, do něj dám cukr a mírným poklepáním na něj rohlíčky pocukruji. Pro mě je toto "obalení" dostačující, navíc to jde docela rychle, tak to vyzkoušejte. Předem do moučkového cukru přidám asi 1 lžíci vanilkového, který mám též vlastní výroby, každý zná, do cukru krupice dám do skleničky nakrájený vanilkový lusk a cukr dle potřeby dosypávám. Tento vanilkový cukr ten moučkový pěkně provoní a ještě ho i provzdušní, tak tolik cukru na rohlíčcích neulpí ;-):-):-K

Nadja: ja som si prečítala tvoj recept, preto vravím, že pri tom 65. kuse by som stratil nervy. Trpezlivosť nie je moja najsilnejšia stránka. Obdivujem, aké ich máš rovnaké, všetky ako jeden. Ja obyčajne začnem malým a končím veľkým...:-8

hosta: rohlíčky obaluji jen trochu prochladlé, jinak se hodně lámou. Je fakt, že se na ně nalepí hodně cukru.
magdalenka: dělám je hodně malinkaté, takže cca 100 ks. A 5 dávek - to je jen z 1/2 kg mouky !!!! Podle mne je to jedno z nejrychlejších cukroví. Žádně vyvalování a vykrajování, žádné plnění formiček, .....

100 ks z jednej dávky...ja by som prišla o nervy už pri šesťdesiatom piatom...:-D:-D:-D

Nadja: a máš vánoce hned ;-) Já je neobaluji hned z plechu po pečení, to se mi zdá, že se díky horkému tuku moc oblebtají. Nechávám trochu zchladnout a skoro studené sypu do mísy s cukrem, proklepu v dlaních větší množství a jsou tak akorát :-) - no, každý má už své ověřené postupy. Ale pět dávek - to by mne přestalo bavit hned :-)

;-) I když je léto, budu rohlíčky dělat na příští sobotu kamarádovi k narozeninám.
Rohlíčky dělám docela ráda, ale nenávidím to obalování v cukru, takže odmítám dělat najednou víc než 1 dávku (ze 100 g mouky) na 1 plech a peču s nějakým dalším cukrovím. Obvykle dělám 5 dávek. Když je pečení takto rozdělené po troškách, tak je to hned hotové, dřív, než mne to přestane bavit.
:-O Těsto mám takové, že se nesmí nechat odležet do druhého dne, jinak příliš ztuhne, drolí se a vůbec se s ním nedá pracovat. Obvykle hned po zadělání těsta tvaruji rohlíčky, jen někdy se mi stane, že vlivem tepla je těsto příliš měkké a lepí se - potom ho dám na chvíli do ledničky, aby mírně ztuhlo. Potom jak ten pekař z těsta uštipuji kousky, v dlani uválím kuličku, z ní váleček a vytvaruji přímo na plechu.
https://www.toprecepty.cz/recept/16430-vanilkove-r...

Asi budu "s křížkem po funusu" zabrousila jsem dnes, na VANILKOVÉ ROHLÍČKY mám starý recept po mamince a vždy se povedly, poslední dobu je ale máslo pěkné svinstvo, takže i letos z HERY. Hladká mouka obyčejná 28 dkg, HERA 21 dkg, mleté ořechy, předem opražené 11 dkg, cukr mletý 7 dkg, vanilka. Vypracuji, zabalím do fólie nechám uležet do dalšího dne v chladu, hodinku před vytáhnu, vyválím 2 válečky, průměr asi 2 cm, nakrájím na dílky a jedu - ručně ve dlaních uválím váleček tak aby měl konce tenčí a zatočím do rohlíčku už na plechu,peču 175°C / 12 minut. V cukru většinou neobaluji, je ho všude kolem dost :-) Možná se budete usmívat nad gramáží, mamka byla puntičkář a recept měla jště z "Rodinné školy" já to vžda respektovala a před Vánoci vytahuji váhu, jinak "odměrkui"
Hezké Vánoce a do nového roku kapku štěstí a moře zdraví Vám všem přeje Pavla z Olomouce

Svadla: tak z této mouky jak jsem slyšela od kamarádky, se jí také nepovedlo těsto, drolilo se a prostě děs:no::no: já kupuju normální hladkou, testo si nechám v kuchyni aby změklo, pak propracuju na vále a uždibuju kousky a tvaruju rohlíčky, had by asi z toho mého receptu vyválet nešel:-p:-p:-D:-D:-D

srettka: sretti souhlasím,na kšeft ani náhodou,já to obdivuji,já jsem ráda,že udělám co máme rádi a při cukroví za studena už melu z posledního:-D:-D

Znám moc dobře,rohlíčky milujeme,ale někdy je to super jde to od ruky a někdy se nedaří a přesně vyhodila bych to z okna:-D,ale ještě jsem to nikdy neudělala a vždy se s tím popasovala;-):yes:

hosta:
Máte pravdu, možná těsto bylo ještě dost tuhé. Udělám hada a nakrájím si kousky, které na válku růčo vyvaluji a ještě na ty konce přitlačím, aby byly užší. Mám starý recept po mamce a dělám je každý rok, jen letos jsem myslela, že těsto poletí z okna. :-) Zkusím příště přidat ještě kousek másla.

Většinou nejoblíbenější cukroví, ale fakt vopruz jak hrom8-( z mlýnku to také nemám ráda a to šudlání každého zvlášť mě irituje. Koupila jsem si takovo tu vykrajovačku na rohlicky a jednou jsem je dělala pres formičky. Nacpat formičku těstem a pak vyklepnout na pečicí papír. Ale stejně mě to strašně nebaví :-D Cukroví bych na kšeft nedělala ani za nic, ta piplanda a obsíranda se nevyplatí.

casino: mně se střapaté vanilkové rohlíčky nelíbí, zřejmě jsem ovlivněna výchovou :-), vyvaluji hada (mnoho hadů) asi centimetr v průměru a krájím čtyřcentimetrové kousky, ty pak "šoulám" do rohlíčků - děsný opruz:-D. Nedávám ořechy, ale neloupané mandle. Ze strojku leda tak kokosové a banánky :-8

hosta:
Ne, neválečkuji, ale uždibuji kousky.
Včera jsem pekl: 250 máslo, 300 hladká, 138 oř., 62 cukr (většinou mám recepty přepočítané na kostku másla)
Rohlíčky dělám přes masomlýnek - především se mi ty střapaté víc líbí a je to 2x rychlejší a lépe na nich drží cukr :yes:
Pí. casinová raději ty šoulané: uždibnu kousek (ano, těsto z lednice se drolí), mezi dlaněmi vytvořím kuličku (těsto už měkne a nedrolí se) pak v dlaních váleček, šup na plech a vytvarovat.
(na desce vyvaluji v jádrovinách tyto neklasické:https://www.toprecepty.cz/recept/54721-mandlove-ro... ale ty se nedrolí, spíše se lepí na dlaně:no: :-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek