Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dnes uvařit?

tara23: Věrko, to snad každý česáč někdy plachtil - obsah koše pěkně na plachtu, přebrat a pak teprve na míru. Ale to k tomu patřilo. Byla jsi dobrá, když jsi udělala 6 věrtelů. My obvykle mívali 4, občas se zadařilo a bylo jich i 5.:-D:-D:-D

tara23: u nás se dost používal univerzální "stolní" olej, neb jiný nebyl. Máslo bývalo na chleba a na přímé maštění, jinak na pečení nějaký umělý tuk - výběr moc nebyl (dle hesla "Sana, rodná sestra másla").
V nedávných letech jsem také používala rostlinné tuky jako Perlu apod. Teď už zase jen máslo, sádlo na smažení i občas na chleba, jen na pečení tuk Zlatá Haná s přidáním kousku másla. Olej mám doma vždycky - pro případ, že dojde sádlo a do proslulé olejové bábovky. Kupuji obvykle řepkový. Ze slunečnicového jsem jednou dělala majonézu a byla hořká, tak už se mu vyhýbám. Olivový mi nechutná.
<3<3<3 Jahodovými knedlíky mi děláš chutě - mňam.

Nadja: Nadi máme stejné vzpomínky. Můj děda byl každý rok u pražské ekonomické školy. Jeden rok, se začalo česat nějak později, tak jsem z místníma nechodila, ale chodila za dědou. Když jsem holkám řekla, kdo je u míry, posílaly mi sypat:-Q
Děda byl nekompromisní, " Máš to samé lupení, sbal si to a jdi ". To byly časy a ty večery:-Q.
Když jsem česala, tak jsem měla od babičky nakázáno 6 věrtelů :-Q. Každý rok jsem se na chmel těšila.
Byla jsem tam i v 68, když přijeli Rusáci a plížili jsme se na chmelnici namáčknuté na baráky.
Tam jezdili po karlovarce do Prahy

tara23: :-O jé Kněževes - tam jsem byla na chmelu! My to tehdy nebrali jako práci, ale spíš jako zábavu a legrace jsme si užili ....., zvláště když nám při strhávání štok spadl na hlavu a nemohli jsme se z něj vymotat. A když jsme šištice přesypávali z koše do věrtelu, tak pěkně načechrávat, aby ho bylo víc ..... A vzpomínám si, jak jedna "ziskuchtivá" kamarádka se vsadila, že za několik věrtelů překousne housenku - tak kluci nelenili a hledali, až našli takovou pořádně vypasenou a chlupatou a pak se konal velký rituál oplachování v čaji (voda nebyla) a příprava na akci, hlavně psychická. A když ji překousla, tak jsme jí museli nasypávat svůj pracně natrhaný chmel do jejího koše. To byly časy ........
<3<3<3 A hrášek také u nás JZĎáci pár let pěstovali, ale pak přešli na pelušku. Ta sice byla nahořklá, ale zvykli jsme si, když nebylo nic lepšího. A představ si, že jsem letos u silnice objevila pole s hráškem, tak jsem Petra vyhnala na polní pych - vůbec se mu nechtělo, ale když jsem mu řekla, že si tam dojdu sama (o berlích), tak se slitoval a přinesl mi ho plnou kapsu. To jsem se úplně vrátila do dětství. A za týden bylo po hrášku - zaorali ho jako zelené hnojení.;-(

Hezký slunečný i když chladný den:-), Jak jsem říkala včera, pro sebe a pro zetě vařím houbovku bez masa:-K<3, knedlík vyndám z mrazáku. Pro manžela a Ellu uvařím jahodové knedlíky, pro které sáhnu taky do mrazáku:-Q. Chtějí hodně tvarohu a polité šlehačkou :-Q. To jím ráda splním, hlavně když je nebudu muset jíst já :-Q

Nadja: Nadi také jsem řepu nikdy neochutnala. Neměla jsem možnost. K babičce jsem jezdila do Kněževse, to je chmelařská vesnice, chodila jsem česat:-D. To se mi moc líbilo:-Q. A pak ty večery, v Kněževsi bylo 2k mladých brigádniků, převážně z pražských škol.
No a Roztoky jsou spíš průmyslová vesnice. Moc polí tady nebylo, akorát vzpomínám že za zahradou několik let byl hrách. To byla dobrota :-Q.
A z domova jsem zvyklá dávat do všeho máslo a smažit na sádle hlavně řízky. Olivový olej dávám do salátů. Pak ještě občas používám řepkový olej a slunečnicový. Nic jiného nekupuji:-K:-)

Včera jsme měli kuřecí řízek a smaženou bedlu s brkaší. Petrovi dnes upeču kuře a já mám ještě houby.<3

Hezký den všem.
:-K hazel: píšeš, že všeho s mírou - ale kde vždycky toho Míru najít.... :-D:-D:-D
;-) jj, dříve vždy, když bylo něčeho nedostatek, tak to bylo nezdravé, a naopak. A teď to vypadá podobně.
;-) Jsem ráda, že se vám večer vydařil a dobře jste se najedli i pobavili. Taková setkání bývají fajn, zvláště, když se o přípravu podělí více lidí a nezůstane vše jen na hostitelce. Musela jsem se podívat na ty Tvé špenátové pusinky - zajímavý receptík, jak lze využít odpalované těsto. Určitě by mi chutnaly stejně jako vám. <3
Jaký byl ohlas na koláčky - určitě zmizely rychlostí blesku.
:-O Cukrovou řepu jsem nikdy neochutnala - u nás venku se nepěstuje, jsme bramborářský kraj. Ale kamarádka vždy s nostalgií vypráví o řepánkách a já bych je ráda ještě vyzkoušela a ochutnala, ale asi se toho nedočkám.
Přeji Ti krásný den.

Nadja: Nadie, ja se pamatuji , ze jsme jako deti s babickou chodili na pole kde jiz byla bila cukrova repa vykopana a vzdy jsme nejakou zapomenutou nasli. a nebo nam jeden pan dovezl nejake v vzdy s" pripominkou ,nikde to nerikejte" Pamatuji si ze jsme doma z ni delali takovy syrup, ta repa se nakrajela na platky a potom se hodne dlouho pomalu varila na kamnech.
Na Silvestra rano jsme delali takove male bucticky a plnene makem a upecene jsme je namaceli v tomto syrupu z repy a obalovali v ustrouhanem perniku. No ty byly tak dobre, uplne ted citim tu vuni.<3. Ja jsem zde jeste snad o bile cukrove repe neslysela.
Zajimavy recept na salat.:-K:-K:-K

Nadja: Nadie , zajimavy clanek, nekdy by clovek musel menit potraviny kazdy treti mesic, podle "vyzkumu" Zde take zacali rikat ze maslo je lepsi, coz my vime, Kokosovy olej ano a potom zase ne. Nejspravnejsi je ,kdys se shodnou na tom ze vseho s mirou je ta spravna stredni cesta:-D
Diky ze jsi to sem pridala:-K:-K:-K

Dobry den, u nas je dnes hodne podzimni den, zima, dokonce nam rekli ze misty bude padat snih:-O, a za par dni ma byt +19 stupnu.
My mame dnes gnocchi se zelim a slaninou a dokonce jsem upekla svestkovy kolac. Meli jsme navstevu tak aby bylo neco ke kave.
Vcera ten krocan byl vyborny, meli k tomu ruzne nadivky, vsechny pecene mimo krocana, opecene mini brambory a ruzne salaty. Kazda z devcat udelala neco a vsem se to moc povedlo a vsichni byli spokojeni. Ja jsem jeste prinesla ty moje spenatove pusinky a ty kolacky. Bylo to hezke posezeni. Prijeli jsme domu az v 11 v noci:-D:-K:-K

hazel: Stáni rozhodla jsem se, příští středu naložím, v pátek upeču<3, děkuji.
A jaký byl krocan?;-)

tara23: Verko, ja osobne si ty stehynka opecu na panvi, jen tak z lehka a potom je prendam do pomaleho hrnce, ale muzu Ti rici , ze docela mam to radeji v troube, a to ze to ma opravdu lepsi barvu. :-K:-K

hazel: Stáni když děláš to tropické kuřátko v PH, tak přece nemůže mít kůtčičku. Pořád přemýšlím jestli ho do něj dát a nebo 2 dny předem naložit a upéct v troubě:-)

Teď na mne vykoukl článek "Na pečení se nehodí a Češi ho používají po kilech. V troubě se z něj stane jed" techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/na-peceni-se-nehodi-a-cesi-ho-pouzivaji-po-kilech-v-troube-se-z-nej-stane-jed/eliskakrystofova/
:-O:-O:-O Mimo jiné se tam píše: "Máslo je stabilní i při vyšších teplotách, takže se skvěle hodí na pečení a smažení." - to je zajímavé, dříve se psal pravý opak. Asi je másla zase hodně, tak je ho potřeba prodat, a to za každou cenu! :-!

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek