Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

KOTRČ KADEŘEVÝ

petrmi65

3. 9. 2010 19:46

Je z Moravy od Brna. Je z něho dobrá polívka.Bylo jich tam víc ale menších.Půjdu se tam zase podívat,ale chtělo by to nějaký recept na přípravu.Nikde nic pořádnýho nemůžu najít. Poraďte
někdo. dík.

Petrmi65- krásný kus, dobrou chuť. Odkud je?

je to kotrč,úžasný úlovek:yes:;-)

petrmi65

2. 9. 2010 19:59

Právě jsem se vrátil z lesa a našel jsem.Pokud to tedy kotrč je. Nikdy jsem ho ještě nesbíral až dnes, tak uvidím jestli přežiju.

A k tomu jednu zmrzku si dát můžeme. Třeba od Nestlé a vyhrajte víkendový pobyt dle Vašeho výběru. zmrzliny-nestle.cz

Tak se Jirko namlsej krásou našich vesniček, hospůdek, lesů, řek, říček a rybníků.

Ahoj Vašku, já jsem pražák,ale 35 let máme chalupu ve Sv.Jáně nad Malší a tak tam mám okolí už leta zmapované. Je tam krásně a jednou tam zůstanu natrvalo.

Jirko/Neregistrovaný/. Jestli jsi z Pašínovic u Č.B.?? Tak jsme tablízko, že si vidíme pomalu do talíře. Pašínovice, Komářice, Besednice, Nová Ves atd. Tam taky jsme jezdili na houby od dětství a na Stropnici na ryby.

Nádherné úlovky:yes::yes::yes:. Před pár lety jsem našla 2 krásné kusy ve smíšeném lese u známých v jižních čechách. Kamarádka je nakládala do skleniček tuším na kyselo. Já houby nejím, takže jsem se kochala jen pohledem. ... ale byl to opruz to čistit:-S:-//

Houbu kotrče jsme našli jednou v životě,shodou okolností s panem Kotrčem našim známým.Byla z něj výborná polévka.Od té doby jsme na něj nenarazili.

Václave díky za vysvětlení a fotky,děkuji i Jirkovi za fotečky,já jsem kotrč ještě nikdy v přírodě neviděla.;-):-K

Ty jsou od Pašínovic.

Václave:-) korč,to je skvost a polévka z něj - pohádka:-p. Jen bohužel letos nejsou a když ano,tak hrozně maličké a nevydrží (lidi ho nenechají dorůst). Ale snad se na nás štěstí usměje a s touhle voňavou houbou se ještě potěšíme:-p;-). A malinko ti závidím:-8;-).

MajkoM Kotrč kadeřavý u nás též říkáme Diviš. Se většinou nachází každým rokem na stejném místě, když zacházíme s podhoubím šetrně. Pak si pro něho můžeme vždy jen dojít, když nás někdo nepředběhne.
Kotrč je dobrý protože zasychá a proto vydrží řadu dní. Někdy, když se dá do lavoru s vodou(kořen) vydrží jako čerstvý i 20 dnů. Je méně intenzivní vůně, spíše tuhý a nedá se rozvařit. Proto se hodí do Drštkovky, kde je pomalu k nerozeznání od pravých drštek. My ho používáme i do hovězího vývaru, kde připomíná kousky masa. Taky dobrý je z něho Guláš. Říká se že se neztráví a jak jsme ho snědli vyjde stejně ven. ASI JE TO PRAVDA. Včera dcerka mi také přinesla od Lipna takového menšího, tak za tři , čtyři dni něco vymyslím.Kotrč doporučuji očišťovat co možná pouze opatrně proudem vody těsně před zpracováním. Václav

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek