Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stevie sladká

Zdravím, já objevila cukřík ze stévie sladké. Přímo výrobce. :-))Peču, zavařuju, vařím, mají dokonce i trubičky jako v kavárně. A chuť je příjemná. První produkt, který společně s rostlinkou mám pořád doma. Můžu doporučit. www.bellanatur.cz

Petra Ku.: Péti, 1 lístek je zas fááákt málo ;-);-);-)

spagetka: Aha, tak já dala míň, jen jeden lísteček ,jsem se bála, že to bude sladký jak cumel :-D Bože, jak jsem prostá :-D Hned to napravím..

Petra Ku.: Péťulko, dyk já ji do čaje dávám čerstvou a sladííí:-O:-O:-O, do půl litrového hrnku manželovi dávám 4 lístky a stačí bohatě!!!!! Jinak ano, sušená je lepší na uchování a rozdrob ji a máš to na zásobu, pak by měla stačit tak půlka KL

spagetka: Já se k vám do diskuse přidám. Letos máme stévii prvním rokem a taky nějak nevím, jak s ní zacházet. Musí se vždycky jen sušit, jo? Zkoušela jsem dát pár otrhaných čerstvých lístků do čaje a nezdá se mi ,že by to nějak osladilo. Musí se to nějak zpracovat? Ptám se hloupě, ale neznám, nevím :-(

Vlaďka: oslaď žloutky při tření, stévii se u mě taky daří a je výborná ;-);-)

Stevii mám na zahradě, usuším listy, potom rozmixuji na prášek, ale potřebuji vědět, jak s ní sladit těsto. Vyzkoušela jsem přidat prášek ze stevie, ale neosladilo se to. Nemusí se rozpustit ve vodě, ale jak dát do třené bábovky. Do kynutého těsta by to šlo, tam by se to roztopilo v teplém mléce. Dík za radu.

Dobry den ,asi jsem blbě nasadit stevii ,mam 5 vysotlich hned vedle sebe a bojim se že tam mají malo místa na kořeny a pro sebe jsou ještě do cela malé 3-5 cm vysoke mam je rozesadi? nebo co? děkuji za odpoved;-(

Blanko, jukni na následující:;-)
http://www.naturway.cz/byliny/eshop/1-1-BYLINY/1-2...
Stevie je víceletá bylina s drobnými nevýraznými květy a množstvím podlouhlých vroubkovaných lístků, původem z Brazílie a Paraguaye. Místní kmeny využívali rostlinu na slazení maté, ale také v medicíně na pálení žáhy, cukrovku nebo jako ústní vodu. Hlavním využitím drogy je díky její extrémní sladivosti průmysl potravinářský. Vyrábí se z ní sladidlo vhodné pro diabetiky s 300x větší sladivostí než sacharóza. Známe jsou i léčivé účinky drogy, která je silně fytoncidní (antibakteriální). Působí též močopudně. Steviosid se snadno uvolňuje ve vodě a je stabilní i při vysokých teplotách jak v nápojích, tak i v jídle. Hodí se hlavně pro přípravu čajů, dietních jídel, salátů, džemů, zákusků či moučníků. Sladidlo na bázi steviosidu je povoleno v Japonsku, Brazílii a jiných státech.
:-O
Další adresy:
http://www.celostnimedicina.cz/zdrave-sladkosti-ja... ;-)
http://www.salviaparadise.cz/stevie-sladka-stevie-...
:-O:-O:-O
Výtah z diskuse na:
http://www.omlazeni.cz/stevie-sladka-59-28776-0.ht...

stévií se dá sladit úplně všechno.. dávám si ji do tvarohu, do čaje.. ale lepší je ji usušit a namlít, pak je ta sladkost ještě koncentrovanější a lépe se s ní pracuje...

...i malý lísteček osladí čaj. Taky jsem si ji nasušila a přidávám třeba do nastrouhané mrkvičky,jablka a různě i třeba když peču něco sladkého...

...já teda nevím, já jí na chuť nepřišla,....je tak divně nasládlá do jídla

Sladké je to sice hodně, ale tak nějak jinak...

pěstuju stevii, už bych ji mohla trhat....
nemáte nejaký recepty, co s ní sladit? vsichni mi ríkají že čaj...
dá se s ní sladit i bábovka třeba?

Iljuško, díky, nalila jsi mi nový optimismus;-)Tak já tomu ještě dám čas, snad se ještě vyklube:-)

Zizalo - mám to zaseté asi šest neděl - viz foto

Já jsem o ní hodně četla na stránkách Loskutáka;-)Zasela jsem ji o měsíc později, než se doporučuje a zatím nic:-(;-(

Gabino - díky, něco podobné jsem také našla - zkusím to rozesadit, mám jich na místě o průměru 30 cm asi 50 výhonků a myslím si, aby se tam "nemačkaly" je rozpíchat, nemám s tím zkušenost, jak to poroste - zda do výšky, šířky ...:-( V Receptáři byla jednou o tom reportáž, tam byly ale takové stonky (vysoké), na netu jsem našla i článek, že se to rozlézá do šířky:-( Mám v tom "hokej" - uvidíme:-))

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek