Oříškový koláč naší Pepičky - vánoční cukroví

Nadja Kuchařka:

na 1 velký obdélníkový plech Cukroví , Pečené 18 názorů

... a teď už jen ochutnávat ...
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů
512

Suroviny

* Spodní těsto:
100 g cukru
200 g tuku (máslo, Hera apod.)
2 žloutky
300 g mouky hladké
trochu citronové kůry nastrouhané (není nutná)
* pikantní rybízová marmeláda nebo podle vlastní chuti
* Oříšková sněhovina:
120 g cukru
2 žloutky
120 g oříšků lískových mletých (možno použít i vlašské)
trochu citronové kůry nastrouhané (není nutná)
ze 4 bílků sníh
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cukr, tuk a žloutky utřít, vmíchat mouku s citronovou kůrou a vypracovat linecké těsto. Rozválet ho na plech. Linecké těsto potřít tence marmeládou, nejlépe rybízovou.

  2. Cukr, žloutky a oříšky dobře utřít a lehce vmíchat tuhý sníh a citronovou kůru. Sněhovinu rozetřít navrch na marmeládu. Péct ve vyhřáté troubě jako linecké.

  3. Téměř vychladlý koláč nakrájet na malé čtverečky (cca 2x2 cm) nebo trojúhelníčky. Koláč je nízký, jen asi 1,5-2 cm. Sněhovina se poněkud lepí na nůž, proto nůž namáčím ve vodě a často otírám.

Poznámka

Tento koláč děláme každoročně o vánocích jako vánoční cukroví.

Ale když se nakrájí na větší kousky, je to dobrý moučník v kterékoliv době.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 98 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Oříškový koláč naší Pepičky - vánoční cukroví

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    IlcaZ: u nás se jmenuje "Oříškový koláč".

    Odpovědět

  • IlcaZ IlcaZ

    Tento recept se jmenuje cikánské řezy dělávala ho moje maminka je výborný taky je peču:yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    hadravovaa: nikdy jsem to sice nezkoušela - ta marmeláda dělá koláč pikantní, ale určitě by to šlo.;-)

    Odpovědět

  • hadravovaa hadravovaa

    chtěla bych se zeptat - ta marmeláda pod snehovinou je potřeba ... aby jste mi rozuměla je to už dávno jsem na oslavě jedla řezy ... nevím název a od té doby hledám recept ... bylo to něco jako linecké na tom hmota oříšková a ta sněhovina by tomu mohla odpovídat a nahoře tam byl pak karamelový krém ... myslíte že by ty těsta drželi na sobě bez marmelády
    omolouvám se že obtěžuji a děkuji za odpověd

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Nadji, podobný recept si pamatuji z mládí. Mám ale dojem, že se ten plát nechával lehce zapéct a pak natíral marmeládou a ořechový sníh a dopečení. :-p+:yes:

    Odpovědět

  • Zoja Zoja(neregistrovaná)

    Aaaa...už to vidím, jsem prostě amatér :-D

    Odpovědět

  • Zoja Zoja(neregistrovaná)

    Nemá ta sněhovina být z bílků misto žloutků? :-O

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    kikuna: používám jako vánoční cukroví, takže nějakou dobu vydrží - dokud se nesní :-)):-D:-)):-D
    Je to v podstatě linecké potřené marmeládou a navrch oříšková sněhovina.

    Odpovědět

  • kikuna kikuna(neregistrovaná)

    dobrý den přeji všem... mám takový dotaz..dá se tento oříškový koláč uskladnit nebo je určen k okamžité spotřebě?..
    :-8

    Odpovědět

  • vanda vanda

    uz se tesim az tento kolac upecu:-)vypada hodne zajimave

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(neregistrovaná)

    stanik: Jak jsem již psala pro Ellen, mám starou el.troubu, kde přesně nenastavím stupně, ale hodně věcí peču při cca 180st.C. Každá trouba peče trochu jinak, tak je potřeba cukroví hlídat a vyndat, když jemně zrůžoví. Když nebude dopečené, vždy ho můžeš ještě na chviličku vrátit.
    ;-) Do těsta používám vždy krupicový cukr.

    Odpovědět

  • stanik stanik(neregistrovaný)

    Ahoj, toto bude moje druhé pečení v životě. Prosímtě jaký cukr a jak dlouho mám péct a na kolik stupňů?? :-8

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Ellen, je jen dobře, že se ptáš, od toho tady komentáře jsou, aby se recept upřesnil, pokud je třeba. Někdo zase přidá svoji verzi, pokud je trochu odlišná apod.
    Mám starou el.troubu, kde přesně nenastavím stupně, ale hodně věcí peču při cca 180st.C. Každá trouba peče trochu jinak, tak je potřeba cukroví hlídat a vyndat, když jemně zrůžoví. Když nebude dopečené, vždy ho můžeš ještě na chviličku vrátit.
    Dělat z něj linecké cukroví jsem nezkoušela, mám osvědčený následující recept:
    http://www.toprecepty.cz/recept/16474-slepovane-ko...
    Přeji Ti hodně zdaru při pečení.

    Odpovědět

  • Ellen Ellen(neregistrovaný)

    Ahoj, nevím moc, jak se peče linecké, prosím kolik minut a na kolik stupňů:-O Mimochodem, dá se y tohoto těsta dělat i klasické linecké cukroví? Pardon za dotaz, teprve se učím péct a vařit :-8. Díky

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    včera jsem to tu našla, hned udělala a nemám zhola nic.Je to rychlé, jednoduché a skutečně výborné.Jen pozor s tím cukrem na sněhovinu, na nás je to hodně sladké, ale to je na každého chuti.Takže mě čeká na Vánoce další várka.

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo