Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky

www.toprecepty.cz Kuchař:

Cukroví , Pečené 108 názorů

Recept si zatím oblíbilo 65 kuchařů
565

Suroviny

340g Hery (másla)
100g cukru moučka
420g hladké mouky
160g mletých vlašských ořechů
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 65 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny si na vále zpracujeme v pevné těsto, které necháme nejlépe přes noc v chladu. Pak tvarujeme rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilkou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 858 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky

  • maruskas maruskas

    Jarka: Jarko, moc by mě zajímal recept na čokoládové měsíčky s citronovou polevou. Jako dítě a puberťák jsem je jídala u jedné známé paní a byly nepřekonatelné. Před pár roky jsem je zkusila podle receptu z jedné kuchařky, ale nebylo to vůbec ono. Kdybyste ho mohla odtajnit, byla byste zlatá ;-)

    Odpovědět

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    casino: Zdraví a věřím, až se řádně rozloží, tak budou dobré obojí. Hodně štěstí do nového roku Jarka

    Odpovědět

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    nanny: Moc děkuji za přání. Přeji také jen to nejlepší do nového roku a krásné prožití svátků a to Vám a všem ostatním. Jarka

    Odpovědět

  • casino casino

    Jarka:
    Děkuji za odpověď a dodám už pouze maličkost k použití másla vs. Hera v rohlíčcích:
    Paní casinová dnes testovala (čerstvé) rohlíčky se slovy: Mám jakousi blbou chuť! Nechutnají mi ani tvoje, ani moje:-!;-(
    :-K

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    Mila Jarko to jste moc pekne napsala:yes:Preji Vam aby se vase dcera brzy uzdravila a Vas syn byl s Vami na vanoce.Vim ,ze se to vzdycky neda splnit,ale mejte nadeji.:-K

    Odpovědět

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    casino:
    Tak, pokud to máte vyzkoušené, tak se s Vámi nemohu hádat. Tu mouku o které píšete jsem také včera viděla v naší samoobsluze v Brně. Trošku mě to překvapilo, když jsem tam uviděla ty dvě 00. Ale nemohu s Vámi souhlasit s tou Herou. Já peču léta a jen jednou jsem upekla vše - myslím vánoční cukroví, z Hery (je to prostě levnější, tak proč ne) a poprvé se nedojedlo a musím konstatovat, že ani mě to tak, jako obvykle nechutnalo. Jinak běžně Heru používám, ale na vánoční NE. Já jsem již dlouho nezkoušela dnešní mouku bez toho vajíčka. Ale jedno vím určitě, že záleží hodně na mouce, na jejím druhu a proč tam to vejce nedat, když to nijak neovlivní chuť rohlíčků. Těsto se lépe zpracovává a i rohlíčky se lépe dělají. Také záleží, jaké rohlíčky děláte. Např. ty na obrázku asi nebude tak těžké udělat. Já mám malé, krásně zahnuté, jeden jako druhý. Bohužel neumím zacházet dostatečně s Internetem a neumím dát fotku. Ani jsem se nesnažila to naučit, vždy mi to udělala dcera nebo syn, syn je daleko a dcera vážně nemocná, tak nechci s tím otravovat. Ještě těsto dělám den předem a zabalila jsem ho po částech do alobalu a bylo to fajn, nebylo tak ztuhlé. Dělala jsem včera ještě klasiku - sádlové koláčky, Išelské dortíčky, linecké. Vždy až těsně před dělám naše nejoblíbenější - čokoládové měsíční s citronovou polevou, a velmi dobré kakaové kuličky za studena. Je jich na Internetu spousty, ale já si kdysi našla a jsou moc dobré - 10 dkg cukru moučka, 3 dkg kakao, 1 vejce, 12,5 dkg máslo, 15 dkg mleté piškoty, polovinu vanilkového cukru, rum - bylo tam 1 lžíce, ale já dávám daleko víc, dle chuti (myslím tak 4 - 5 lžic). Dá se obalovat v oříšcích, ale já mám dobré zkušenosti s kokosem. Vychladit a jsou opravdu dobré.
    Zdraví Jarka a díl za odpověď

    Odpovědět

  • casino casino

    evkae:
    Ne nedává, drží při práci s těstem a drží pokupě i po upečení při obalování zahorka:yes:

    Jarka: "Jinak ty rohlíčky neuválíte."
    Ale uválíte, uválíte... i bez vejce, resp. bez žloutku:-)
    Kupuju mouky jen z Věrovan (doufám, že to pro výrobce nebude polibek smrti:-D
    Naschvál jsem hodil oko na sáček a stojí tam: Pšeničná mouka HLADKÁ světlá 00 EXTRA:-)
    Neračte se urazit, ale esi my nejsme tak trochu rodina:-D:-D:-D Mám téměř stejný rcp (ořechů dávám trošku víc a jen pro jistotu podotýkám, že tyto ani lískové nemají lepek) Rcp mám přepočítaný na 1/4 másla;-) a dělám z něj přes masomlýnek (jsem tak naučený z domu a je to rychlejší a pro některé i pěknější (estetičtější) Pekl jsem včéra a co už z mlýnku ne a nešlo, tak jsem ušoulal na desce - bez problému:-! (paní casinová se s tímto těstem ručně kamarádí už roky - byla tak naučená z domu) :-K
    Z lednice odebírám a zpracovávám po částech, protože těsto lidským teplem rychle měkne.
    A čistě pro objektivnost: Paní casinová pekla v Ne z MÁSLA, já v Út z HERY:-D

    Odpovědět

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    Jedna z tetiček nebo spíše pratetiček, protože je to již hafo let byla cukrářka (Haná) a máme od ní celá rodina tzv. "rodinné recepty" které celá léta, každým rokem opakuji. Dcera, která pracovala v divadle a mívali koncem roku po představení raut mi vždy říkala, že naše rohlíčky zmizí jako první. Tak zkusím nabídnout recept. Je to samozřejmě klasika, nic nového pod sluncem - 20 dkg hladké mouky v závorce je napsáno obyč. , 12 dkg. másla - nedávám Heru, zkoušela jsem jednou asi předloni, ale pokazila jsem si cukroví. Rozhodně to nebylo ono. Dále 7 dkg. oříšků (vlašské), 5 dkg cukru moučky, špetka vanilkového cukru. Peču ale hned ze dvou dávek, krásně drží pohromadě, nádherně se dělají a chutnají velmi dobře. A teď nezapomeňte! Místo toho "obyč," - protože již dnes neexistuje - byla to ta nejobyčejnější mouka, asi plná lepku, vždy jsem slýchávala od mámy, na vanilkové rohlíčky ne 00, ale obyčejnou mouku. Takže proto se dnes přidává jedno celé vejce. Jinak ty rohlíčky neuválíte. Hezké svátky a hodně zdraví do nového roku. Jarka

    Odpovědět

  • evkae evkae(neregistrovaný)

    casino: chtěla bych vyzkoušet neco jiného - tento recept mě zaujal - ale zerazilo mě že se do těsta nedává žloutek...
    :-?

    Odpovědět

  • casino casino

    Roman34:
    Spletl jste se (a jako neregi nemáte patrně možnost editace komentáře) ale rcp není můj, a fotečka už vůbec ne :-)
    (ale tady vpravo, v INSPIRACÍCH je obrázek BRUNSLI - taky velká vánoční dobrota:yes:
    No, je sice dražší, ale zato to dá víc práce:-D

    Odpovědět

  • Roman34 Roman34(neregistrovaný)

    casino: Dobrý den jak jste dělala tu nudli takto hladkou:yes: , když jsem to dělal v rukou tak tam zůstávají otisky článků prstů, což nevypadá moc ezteticky:-Q ale musím i já říct že máte pěkné rohlíčky moc, dělám jich jen pár na zkoušku asi dvacet, jsem amatér takže nevím co se stane zkusím dát foto uvydíme jak to bude vypadat vyfocené, můžu dát foto s vaším zdovolením.?:-Q

    Odpovědět

  • Roman 34 Roman 34

    casino: Děkuju:-K vážím si toho zkusím udělat těsto už mám rúčo udělané a přes noc bylo v chladu a zkusím půl rohlíčku v moučkovém, a půlku polomáčený v čokoládě.

    Odpovědět

  • casino casino

    Roman 34:
    Asi 7 minut do BLEDĚRŮŽOVA - řiďte se barvou pečiva a dejte si bacha - dochází ještě na plechu:-)
    No, já dělávám strojkové a ty peču při 170°C

    Odpovědět

  • Roman 34 Roman 34

    Prosím, jak dlouho se pečou na těch 180c děkuji.:-)

    Odpovědět

  • Tomas Tomas(neregistrovaný)

    Rohle dobre,skusim na ne nalakat jeziska do pytlackeho oka... Snad se to povede, minule jsem zkousel linecky,ale to asi nezere:-( snad bude letos vetsi uspech. Dekuji za recept

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo