Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety ala carbonara

Prostý pokrm z mála surovin, to jsou špagety carbonara jemně vonící slaninou, česnekem i bazalkou. Pokud pospícháme s přípravou oběda, jsou pro nás špagety ala carbonara to pravé! Kdo hledá recept na pravé carbonara, měl by se poohlédnout jinde.

Hodnocení receptu je 4,9 (88×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

14. 4. 2010 01:07

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Nutriční hodnoty

Energie13 230 kJ / 3 162 kcal
Bílkoviny90,97 g
Tuky155,91 g
Vláknina24,46 g
Cholesterol 605 mg
Sodík 2,30 g
Sůl5,77 g
Sacharidy337,27 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

gabikka

27. 5. 2023 14:48

Moc nám chutnalo.

Zsuzsu1

6. 2. 2023 12:24

:-K

Ashii

17. 7. 2022 18:48

Tohle nejsou špagety ala carbonarra ani omylem.
Smetana tam NEPATŘÍ! A slanina taky ne. Ale nad tou se dá přivřít oko.

casino casino

22. 12. 2021 21:41

bofinka:
Začal jsem psát komentář ve stejném duchu jako vy :yes:
No, pak jsem si řek´, že ŠKODA SLOV ;-)

bofinka

22. 12. 2021 21:22

Tonja: Myslela jsem si, ze jsem toho o priprave spaget alla Carbonara v Italii slysela opravdu hodne, ale toto je neuveritelna novinka, cituji - Na talíř naservírovali horké špagety a na ně nalili onu vaječnou omáčku nebo jen prošlehané vejce; na horkých (opravdu horkých) špagetách vejce nádherně "došly". A navrch slaninku a sýr (parmazán, pecorino). Toť vše; tak jsem poznal toto jídlo v Itáli - opravdu k nevire :-O

Tonja

22. 12. 2021 15:42

Já nechci ani kritizovat, ani poučovat. Původně se dělaly spaghetti carbonara asi bez smetany, komu to chutná více se smetanou, ať si ji tam přidá.

Když jsem si toto jídlo dal v Itálii, nikdy nebylo úplně stejné. Nikdy jsem ale necítil česnek a bazalku. A také - alespoň mně se to nestalo - že by špagety a vaječná omáčka byly smíchané předem. Na talíř naservírovali horké špagety a na ně nalili onu vaječnou omáčku nebo jen prošlehané vejce; na horkých (opravdu horkých) špagetách vejce nádherně "došly". A navrch slaninku a sýr (parmazán, pecorino). Toť vše; tak jsem poznal toto jídlo v Itálii.

A ještě na jednu věc je třeba dávat pozor: Italské těstoviny se vyrábí ze semoliny (tvrdé pšenice), špagety vyrobené z měkké pšenice (u nás velmi časté) se rozvařují a lepí. To dovede kvalitu jídla snížit.

martiline martiline

27. 4. 2021 12:24

:yes::yes::yes: Moc jsme si doma pochutnali. Výborný recept. Dělávám špagety většinou klasika - boloňská omáčka. Toto byla příjemná změna a mám nakázáno doma dělat častěji. Děkuji za recept. :yes::-8

me2d60

10. 1. 2021 13:44

Dajda: nejvíc mě dokáže rozhodit, když mi někdo nabídne "svíčkovou se sekanou" - to se ve mně pění krev. Jinak s Vámi naprosto souhlasím. Ono to vařené maso - ať je to pravá svíčková, nebo pěkně vypadající přední hovězí = ne moc prorostlé šlachami, je to pořád na bázi hovězího = chuť do pokrmu to dá stejnou. Dělení na to, co je a co není svíčková stejně vzniklo jen na tom, že si někdo vylomil zuby , když si kousnul do šlachy. A nejde o to, zda vaříme z těch "jedině správných surovin", jde o to, nakrmit hladové krky = rodinu tak, aby si i smlsla, ale aby to nezruinovalo rodinný rozpočet. "Levné" recepty zpravidla kritizují pouze ti, kteří si zpravidla vlastními pařáty neumí uvařit ani vodu na čaj - a i na ten čaj radši zajdou do restaurace.... Díky za recept a nenechte se rozhodit. Hodně zdraví a štěstí v novém roce.

Dajda Dajda

13. 1. 2018 22:18

casino: Jo, je to tak, vepřová svíčková nebo kuřecí svíčková je bílý vraník. Pojem svíčková se sice vžil jako označení jisté přípravy jídla se smetanovou omáčkou na divoko, ale ve skutečnosti je svíčková označení pro nejkvalitnější kousek hovězího masa, je to vlastně hovězí "panenka", ale to jistojistě víte. ;-)

cathleen cathleen (moderátorka)

13. 1. 2018 22:15

V diskuzi, která sklouzla do osobní roviny a mimo recept, můžete pokračovat tady:
https://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=4525

casino casino

13. 1. 2018 12:54

Dajda:
Asi naše psaní bude "odkloněno":yes: ale nedá mi to:
Píšete: " Pro mě to svíčková není až v té chvíli, kdy použiju jiné maso než hovězí."
Dobře, Vepřová svíčková, Sekaná svíčková není SVÍČKOVÁ, že;-)
Myslím, že to byl Pavel Maurer kterému v Puppu podali pod názvem Svíčková klasickou omáčku s plátkem hovězí svíčkové udělané na pánvi...;-( Dotyčný to komentoval jako vrchol drzosti.
No, položme se na otázku: Byla to SVÍČKOVÁ? Nebyla to SVÍČKOVÁ? :-O:-):-D

OT
Lenunka:
Dobře jsem si komentík načasoval, že:-)
Přesně o vteřinu!:-D

Lenunka Lenunka

13. 1. 2018 12:54

Dajda: tak svíčková byl příklad, ale sama píšete, že to pro Vás přestává být svíčková ve chvíli, kdy někdo použije jiné maso než hovězí, to, co jsem chtěla říct, je stejné - nejde o poměr surovin, ale o ingredience, které tam patří , je už jedno, jestli někdo dá víc nebo míň zeleniny nebo jinou smetanu, ale patří tam kořenová zelenina a smetana. Tisíc lidí se s Vámi bude hádat, že oni dělají svíčkovou z vepřového nebo kuřecího a že je výborná - ano, třeba je, ale není to už svíčková:-)

Dajda Dajda

13. 1. 2018 12:18

Lenunka: Proč by měli svíčkovou vařit všichni stejně? Někdo dá sladkou smetanu, jiný kysanou, někdo dá více mrkve a méně celeru a petržele, jiný naopak, někdo zahustí jíškou, jiný pouze rozmixovanou zeleninou a stále je to svíčková! Dokonce ani "svíčkovou" na svíčkovou nepoužívá každý. Pro mě to svíčková není až v té chvíli, kdy použiju jiné maso než hovězí. Fakt je, že někde v hotelu Sacher je schovaný originální recept na jejich světoznámý dort, ale na svíčkovou, špagety carbonara nebo tiramisu? I v Itálii dělají tahle tradiční jídla v každé hospodě jinak, jinak chutnají a jinak i vypadají. Jak chcete rozlišit, co je to "pravé" a co jen "a la"? Žádný zákon na to asi není. Rozhodně nejsem pro, aby se každý piškot s krémem nazýval tiramisu, to je nesmysl, ale jinak bych řekla, že mnoho kuchařů pracuje s receptem kreativně a často ku prospěchu věci. Netrápila bych se s tím, co je pravá svíčková a co ne, vždyť kdo asi tenhle recept uvařil poprvé? Zřejmě si to zapomněl dát patentovat. ;-)

zizala zizala (moderátorka)

13. 1. 2018 10:47

Lenunka: Trefně vyjádřeno :yes:

Lenunka Lenunka

13. 1. 2018 10:32

Paul Sulc: jde o to, že když uvařím jakékoliv klasické jídlo a nacpu do něj všechno možné, tak potom nepoužiji ten tradiční název, ale přidám "ala" nebo "podle mě", a je to v pořádku. Jak říká Zdéňa: "svíčkovou musí vařit všichni stejně, to je jako kdybych hrál něco od Mozarta a rozhodl se, že místo E tam budu hrát CIS". Prostě už je to pak něco jiného:-)

1 2 3 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: špagety carbonara špagety carbonara se smetanou špagety carbonara recept špagety carbonare carbonara recept na spagety carbonara špagety carbonara recept těstoviny carbonara se smetanou recept špagety carbonara spagety karbonare carbonara špagety špageti carbonara recepty spagety carbonara pravé špagety carbonara spagety carbonara recepty zapečené špagety od babici kuchaře italské špagety carbonara carbonara se smetanou carbonare špagety se smetanou

Suroviny: těstoviny špagety, slanina, máslo, česnek, žloutek, smetana sladká, sýr parmazán strouhaný, sůl, bazalka čerstvá

TopRecepty.cz

Špagety ala carbonara

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k2kE